Foto: Åsa Hansdotter

Caroline, 36: "Mina vänner försvann efter separationen"

Caroline tappade kontakten med många av sina tidigare vänner när hon separerade. För att inte känna sig ensam har hon övat på att ta kontakt med nya människor. Idag umgås hon med både grannar och kollegor.

För drygt tio år sedan flyttade 

Caroline till Spanien. Det var ett spännande äventy, men det visade sig vara mycket svårare att hitta vänner än hon hade kunnat föreställa sig. Det var första gången hon kände sig ensam. Många gånger ville hon bara ge upp och åka tillbaka till Sverige.

"Det kändes som om det var något fel på mig eftersom jag inte hade några vänner"

– Det kändes som om det var något fel på mig eftersom jag inte hade några vänner. Helst hade jag velat att folk kom fram till mig och visade intresse, men så blev det ju inte. Och det berodde nog mycket på att jag var instängd i mig själv.

Trots att hon kunde spanska började hon på en språkkurs i syfte att lära känna nya människor. Där hittade hon en kompis som hon började umgås med, längre fram träffade hon också sin spanske pojkvän.

LÄS OCKSÅ: Känner du dig också ensam? (Det går att bryta ofrivillig ensamhet)

Tiden utomlands fick Caroline att förändra sitt beteende och våga mer. Hon var helt enkelt tvungen att bli mer social för att slippa vara ensam.Efter fyra år i Spanien flyttade Caroline hem till Sverige igen tillsammans med sin spanske pojkvän. När hon kom hem upptäckte Caroline att många av hennes svenska vänner hade köpt hus, flyttat från Malmö och umgicks med familjer som levde ungefär samma liv. Det fanns inte riktigt plats för henne i deras liv, så hon och sambon fick bygga upp helt nya vänskapsrelationer.

Inga vänner efter separationen – igen

Redan ett år efter hemkomsten separerade Caroline och hennes sambo. Han lämnade henne och deras gemensamma dotter för en annan kvinna, och det nya paret tog över den vänskapskrets som Caroline och han hade byggt upp.

Caroline hade prioriterat att umgås med de vänner som hon och sambon skaffat tillsammans, och nu när separationen var ett faktum stod hon där ensam igen.

– Jag kunde se på sociala medier att mina vänner umgicks eller åkte på semester tillsammans. Klart att man blir ledsen när det till exempel är parmiddag och jag inte blir inbjuden eftersom jag inte har någon partner. Som ensamstående passar man av något skäl inte in.

"Som ensamstående passar man inte alltid in", förklarar Caroline. Foto: Åsa Hansdotter

Caroline bestämde sig för att släppa det och gå vidare, de vännerna tillhörde det förflutna. Tidigare kunde hon tycka att det var jobbigt med en del inlägg på sociala medier där kompisar visade upp sin familjelycka. Nu reagerar hon inte längre, utan vet att bilderna som läggs ut inte är lika mysiga i verkligheten.

– Mysigt med barnen som hjälper till att knåda deg. I verkligheten kanske man blir jätteirriterad på att de slänger deg över hela golvet och sedan tröttnar mitt i baket. Jag har själv lagt ut den här sortens bilder - ibland kanske för att peppa mig själv att jag har det bra.

Högtider är alltid känsligt, och Caroline har en dröm om att fira med ett gäng vänner på midsommar eller nyår, men som ensamstående känner hon att hon inte alltid passar in. Folk har ofta sina fasta traditioner.

– Något nyår har jag faktiskt varit hemma själv med min dotter. Det var jättedeppigt, men för att inte bryta ihop klädde vi upp oss och jag dukade jättefint.

Läs också: 1 av 10 vuxna saknar vänner i livet – här är KBT-nycklarna till vänskap

Tagit upp kontakten med barndomsvänner

Efter separationen med pappan till sitt andra barn har Caroline varit ensamstående tvåbarnsmamma. Hon har fått välja bort socialt umgänge till förmån för barnen. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid eller barnvakter för att kunna umgås med vänner i den utsträckning som hon hade velat. Det gör att hon ofta har fått tacka nej när hon väl blir tillfrågad om att ses, vilket i sin tur gör att hon har blivit tillfrågad mer och mer sällan.

– Jag har tagit upp kontakten med några av mina barndomsvänner som är i samma situation som jag själv - ensamstående med barn. De har ofta större förståelse för under vilka förutsättningar man kan träffas. Om jag inte har möjlighet att ses försöker jag hålla kontakt genom meddelanden och telefonsamtal.

Caroline har också fått flera nya vänner genom sitt arbete. Det har ökat hennes självförtroende för att våga ta kontakt. Hennes strategi att tvinga sig att vara mer social har gett effekt, och det påverkar även andra att ta kontakt med henne.

"Tidigare satt jag tyst på lunchen, men nu vågar jag ta för mig mycket mer"

– Jag har ju fortfarande samma introverta personlighet, så det jag har förändrat är mitt beteende. Tidigare satt jag ofta tyst på lunchen på jobbet eller i möten, men nu vågar jag ta för mig mycket mer och bjuda på mig själv.

Foto: Åsa Hansdotter

Du är inte ensam om att vilja skaffa nya vänner som vuxen.

Tränar på att skaffa nya vänner

Caroline har dessutom ganska nyligen börjat umgås med en av sina grannar som har barn i samma ålder. De dricker kaffe och pratar medan barnen leker.

– Det började med att vi kom hem samtidigt efter jobbet och ställde cyklarna i samma cykelställ. Hon bjöd spontant in oss att komma upp till henne, och istället för att tänka att "det är sådant man bara säger" tänkte jag istället att "det ska jag göra".

För varje gång hon tar kontakt blir det lättare.

Caroline menar att man kan träna sig på att våga. Det finns självklart en risk för att bli avvisad, men hon har lärt sig att inte ta det personligt om det händer. Även om det kan vara lite pinsamt får man se det som en erfarenhet och inte hålla på och älta det.

– I vårt samhälle kan det vara lite tabu att ta kontakt. Det är mer okej att ragga upp en kärlekspartner. Men att söka vänskap - det är lite ovanligt.

Caroline ser fram emot året som kommer. Barnen är större och hon har bestämt sig för att vara mer delaktig i samhället med olika aktiviteter.

– Jag vill befinna mig i sammanhang där det finns mycket människor. Gå på konsert är en sådan sak - jag har nog bara varit en enda gång under hela mitt liv. Sedan har jag bestämt mig för att tacka ja till en ny tjänst på jobbet som också innebär att jag kommer att träffa nya personer. Jag trodde aldrig att jag skulle våga hoppa på den här typen av tjänst, men nu tror jag på mig själv på ett helt annat sätt.

 

Carolines tips för att skaffa nya vänner:

• Prova nya aktiviteter.

• Träna på att ta kontakt.

• Ta det inte så hårt om du får ett nej.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + Lyxigt bäddset med brody för 199 kr. Köp nu!