Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Incest i familjen - ska jag bryta kontakt trots att jag inte är drabbad?

Vad ska man göra när man får reda på att det har skett sexuella övergrepp inom ens släkt? Det undrar amelias läsare Gabrielle... Bengt ger råd. 

Fråga: Jag fick i somras veta något som inte lämnar mig någon ro. Min kusin berättade att hans mamma under hela mellanstadiet utsatte honom och hans klasskompis för sexuella närmanden. Hon tafsade, insinuerade saker, kom in när de duschade, visade sig naken, övertalade dem att sova i hennes säng med mera.

Han har ingen kontakt med henne längre men har inte berättat vad som hänt för någon i familjen.

Jag har alltid stått nära hans mamma. Som barn bodde jag ofta hos dem och hon var som en extramamma. Hon har aldrig utsatt mig för något sådant, men jag tror på vad min kusin säger. Ska jag konfrontera henne, låtsas som ingenting eller bara bryta kontakten? /Gabrielle

Bengt svarar: Prata med din kusin

Vad vill du själv? Vill du ta kontakt med din kusins mamma? I så fall bör du rådgöra med din kusin först. Han är ändå den som är värst drabbad. Och då kan du få hjälp av honom att räta ut vissa frågetecken – som till exempel varför han inte berättat om övergreppen för någon i sin familj, men väljer att göra det för dig.

Om han nu inte har någon kontakt med sin mamma och du träder in och konfronterar henne kan du lätt få en roll som ”mellanhand” mellan din kusin och hans mamma, vilket är ett stort ansvar. Är du beredd att ta det?

Jag förstår att detta inte lämnar dig någon ro, eftersom du ju har en egen relation till mamman. Men jag tycker inte att du ska ta kontakt med henne utan att prata med din kusin först, och höra hur han ställer sig till det.

 Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Har du en fråga till Bengt? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Jag blev utsatt för ett sexuellt övergrepp” – Advokat Elisabeth Massi Fritz svarar