Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Juanmonino / Getty

”Hur ska jag läka mitt krossade hjärta?”

Det har gått två år sedan ”M” skildes från sin stora kärlek men hon kan inte släppa gamla minnen och blicka framåt. Ex-maken håller på att bilda en ny familj men själv hittar hon ingen glädje i livet. amelias relationscoach Bengt Ohlsson uppmanar henne att låta smärtan värka ut ordentligt. ”Din historia kommer att vara en del av det som gör dig attraktiv för nya män.”

Fråga: Efter tolv års äktenskap skildes jag och min man eftersom han hade blivit kär i en kollega. De bor nu ihop och hon är gravid. Jag och våra två tonårsbarn bor kvar i villan. Det har gått snart två år men jag kan inte hitta glädjen utan honom. Mitt livs stora kärlek. Jag vet att jag borde se framåt men jag fastnar hela tiden i minnen och gamla bilder. Det är som om något inom mig har dött. Hur ska jag läka mitt krossade hjärta? /M.

Bengt svarar: Låt smärtan värka ut

Det bästa sättet att läka är att låta smärtan värka ut ordentligt. Förr eller senare har den gjort det, även om det inte känns så just nu. Du säger att det snart har gått två år. Om det kan vara någon tröst för dig är det inte särskilt lång tid.

Kanske kommer en del av smärtan aldrig att lämna dig. Den är helt enkelt en del av dig som du måste lära dig att leva med, som ett ärr.

Det kommer en dag när du inte ens tänker på ärret längre

Men det kommer en dag när du inte ens tänker på ärret längre. Det har blivit en del av dig, och det kommer att berätta att du har en historia som du varken kan eller vill göra dig av med, ens om du kunde.

Din historia kommer att vara en del av det som gör dig attraktiv för nya män. Och de kommer också att ha sin historia. Det har alla. Det är inget att skämmas för.

Även om din exman var ditt livs stora kärlek kommer du att möta nya kärlekar, stora och små, och alla kommer att inlemmas i din historia, som du inte delar med någon annan men som har spännande beröringspunkter med de andra historierna som du kommer att möta, den dagen du är redo för det.

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA TILL BENGT?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker.

Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från amelialäsare om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga? Mejla till fraga.bengt@amelia.se

LÄS OCKSÅ: ”Min man har blivit kär i en kvinna på jobbet”  

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Bonusbarnen är ingen bonus (de är bara jobbiga)