Foto: Istock

Hjälp, vår relation är inte rolig längre ... | Bengt svarar

amelias läsare Sylvia saknar den där tiden då relationen till hennes man var helt fantastiskt. Det är den inte längre. Även om det inte är dåligt efter 15 års äktenskap, så känns det som om alla andra har det så mycket bättre. Bengt Ohlsson ger tips och råd.

Fråga: Jag är hyfsat lyckligt gift sedan 15 år men känner en växande oro för att livet går mig förbi. Min man och jag gör saker tillsammans, åker på resor, äter ute ibland. Men mina vänner verkar ha det så mycket roligare. De har en sådan energi och livsglädje, medan vi för det mesta bara äter middag, kollar på en Netflixserie och lägger oss. Det är ganska trevligt, ibland lite småtråkigt, men det är aldrig FANTASTISKT. Jag saknar känslan av att vara nykär. Är det så här för alla? Att det helt enkelt blir lite småtrist med åren? /Sylvia

 

LÄS OCKSÅ: 5 kärleksspråk! Ta reda på vilket kärleksspråk du (och din partner) har - och få din relation att blomstra

 

Bengt svarar: Att var nykär är också ett helvete

Din kluvenhet visar sig tydligt när du beskriver livet med din man: att ni ”gör saker tillsammans, åker på resor, äter ute ibland” … och bara några meningar senare säger du att ni oftast ”äter middag, kollar på en Netflixserie och lägger oss”. Den första meningen utstrålar harmoni, den andra leda och stumhet.

Ditt missnöje verkar främst väckas till liv när du jämför ert liv med dina vänners och inbillar dig att de är så mycket lyckligare. Det där kan nog de flesta känna igen sig i.

Men folk är inte särskilt pigga på att dela med sig av sin leda, bitterhet och småtråkighet. De håller den för sig själva, som en skamlig hemlighet, och ställer ut sina soligaste leenden och sina glittrigaste picknickkorgar i skyltfönstret.

Tyvärr har vi en tendens att göra likadant inför oss själva, med våra egna minnen. Som du gör med känslan av att vara ”nykär”. Det du minns är spänningen, pirrigheten, hungern efter varandras kroppar och själar, och en nyfikenhet som aldrig tycks avta. Men du glömmer osäkerheten innan man bestämt sig för varandra, och allt elände den ställer till med. Alla uppträden och uppbrott, och all idiotisk svartsjuka.

Att vara ”nykär” är inte bara himmel, utan också helvete. Precis som ditt liv verkar vara just nu; låt vara att topparna inte är lika höga och dalarna inte lika djupa. Men för att svara på din fråga: Ja, så är det för de allra flesta som varit gifta i femton år. Kanske ligger nyckeln till ditt missmod i din ”växande oro för att livet går mig förbi”. Och det gör det ju.

Men våndan inför det faktumet kanske inte har ett dugg med ditt äktenskap att göra, utan med livets villkor?

 Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

 

LÄS OCKSÅ: Så fick vi en mer jämställd relation – minskade vardagsbråken med 100%

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday 70% rabatt på amelia & 24 andra titlar. Köp nu!