Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Vi föll för varandra direkt och har setts många gånger sedan dess... ””Vi föll för varandra direkt och har setts många gånger sedan dess... ””Vi föll för varandra direkt och har setts många gånger sedan dess... ”
”Vi föll för varandra direkt och har setts många gånger sedan dess... ” Foto: Shutterstock

”Hjälp, jag har blivit kär i mammas sambos son”

amelias läsare Mickan har blivit kär i sin mammas nya killes son. De träffades på ett släktkalas, och är nu ett par. Men varför känns det konstigt, när de faktiskt inte är samma blod? Borde de tänka om? Bengt ger råd.

Fråga: Det känns konstigt att vara kär i sin mammas sambos son, som jag blev när min mamma träffade en ny man förra året. De flyttade snabbt ihop och jag träffade den nya sambons son på ett familjekalas. Vi föll för varandra direkt och har setts många gånger sedan dess, men det känns på något sätt lite äckligt att han är son till mammas blivande make. Vi har inte ens berättat för någon att vi är ett par. Vi är ju inte halvsyskon och ingen av oss bor hemma. Men ändå. Vad tycker du? /Mickan

Bengt svarar: Ni riskerar en explosion

Den lite äckliga känslan kanske – åtminstone delvis – kommer sig av att ni uppträder just som om ni ägnar er åt något äckligt, eftersom ni håller er relation hemlig. Delvis beror den nog också på att ni träffades under ett ”familjekalas”, alltså i ett sammanhang där ni introducerades för varandra som nya familjemedlemmar. 

Och familjemedlemmar ska inte inleda kärleksrelationer med varandra. Det är tabu. På mycket goda grunder. 

Jag tycker att du och din ”bonusstyvbrorsa” ska ta ett ordentligt samtal – kanske i sällskap med en terapeut – om vad det kan finnas för skäl till att ni ”föll för var­and­­ra” under familjekalaset. Vad hade ni för känslor med er inför kalaset, och den nya familjebildningen? Din mamma flyttade snabbt ihop med den nye mannen, säger du. Gjorde hon det kanske alltför snabbt, enligt dig? 

En kärleksrelation är sällan så enkel som att man bara faller för varandra, och sedan är det inget mer med det. Vi människor är komplicerade varelser. Och det som du och din mammas sambos son har gett er in på är oändligt komplicerat. 

Det låter som om ni helst av allt vill langa in en ordentlig sprängladdning i era föräldrars nya relation. Kan det ligga något i det? Problemet med det är att ni själva i så fall kommer att råka rejält illa ut i explosionen.

LÄS OCKSÅ: ”Distansförhållande med någon utomlands – är vår kärlek dödsdömd?”