Foto: Istock

Hjälp, jag får inte vara med i "gänget" på jobbet - vad ska jag göra?

amelias läsare Jayne känner sig utanför på jobbet. Kollegorna är trevliga, men hon blir aldrig medbjuden på lunch, after work eller andra aktiviteter utanför arbetstid. Nu undrar hon vad hon gör för fel. Bengt Ohlsson svarar. 

Fråga: Det finns en grupp personer på mitt jobb som alltid hänger ihop – de käkar lunch ihop, går ut och tar en öl, fikar etc. Men de bjuder aldrig med mig, trots att jag försöker delta i samtalet, äta samtidigt, hämta kaffe och annat. De är inte otrevliga eller sura, men de tar aldrig initiativ till att prata eller ses utanför jobbet. Vi är inte så många på kontoret, jag känner mig ensam. Vad gör jag för fel? /Jayne

Bengt: Släpp det och gå vidare

Jag vet inte. Jag känner inte dig. Det är möjligt att du är en självupptagen person som drar oändliga och poänglösa historier och skrattar högt åt dina egna skämt och är allmänt socialt inkompetent. Men hur socialt inkompetent du än är står det betydligt värre till med dina kolleger. De saknar dessutom vanligt hyfs. Om man arbetar på ett kontor med ett fåtal anställda bjuder man med alla. Och om någon exempelvis har en tendens att bli alltför långrandig, då hjälps man åt att ”neutralisera” den personen genom att avbryta hans eller hennes monologer på ett snyggt sätt. Eller så härdar man bara ut eftersom alternativet – att utesluta någon ur gemenskapen – är värre.

Det här verkar de inte ha fattat. De ställer dig dessutom inför en omöjlig situation. Om du tydligt skulle visa att du känner dig utanför, och de ber översvallande om ursäkt och bjuder med dig på nästa AW, skulle du aldrig kunna befria dig från misstanken att de egentligen inte ville ha dig med. Och då kommer du ändå inte att ha något utbyte av umgänget.

Allt du kan göra är att rycka på axlarna, konstatera att dina kolleger är ena sopprötter och att en gemenskap med sådana människor ändå inte är något att ha. Släpp hela saken och gå vidare. Du kommer att uppleva det som en befrielse. Dina kolleger är inte värda din hundögda uppmärksamhet. Och lyft blicken – kanske finns det fler på din arbetsplats som inte är välkomna i sopprötternas gemenskap?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn.

Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Mejla till: fraga.bengt@amelia.se