Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Hjälp, chefen blev kär i min dotter" | Bengt ger råd

Vad skulle du göra om någon i din ålder, i din bekantskapskrets, påbörjade en kärleksrelation med ditt barn? Detta hände för amelias läsare Marion, som nu ser rött - och vill förbjuda relationen! Men det är inte riktigt möjligt... Bengt ger råd i frågan. 

Fråga: Min chef, en man på 52, frånskild och med tre vuxna barn, kom hem till mig för att fika. Min 19-åriga dotter var också med. En vecka senare råkade jag få syn på hennes mobil med ett flirtigt sms från honom. Jag konfronterade henne, och då erkände hon att de hade setts två gånger och sa att det var kära! Vi blev så osams att hon tillfälligt flyttade hem till en kompis. Jag ringde upp min chef men även vi blev så osams att jag bad om förflyttning inom koncernen, vilket han beviljade. De är nu ”ett par”. Jag ser RÖTT när jag tänker på detta rovdjur och min unga, fina dotter, jag har aldrig varit så här rasande förr. Vad ska jag göra?

/Marion

Bengt svarar: Gör precis tvärtom!

Du ska inte göra ett dugg. Och jag ska försöka förklara varför. Din dotter är myndig, och i sin fulla rätt att fatta sina egna beslut. Vilket innebär att hon också kommer att göra misstag, och förhoppningsvis lära sig något av dem. Det är så det går till att bli vuxen. Berövas man denna möjlighet blir man aldrig vuxen.

För att kunna bli vuxna människor behöver barn frigöra sig från sina föräldrar, och denna frigörelse kan ta sig uttryck som ter sig gåtfulla och provocerande. Somliga barn behöver helt enkelt ta större spjärn än andra för att skjuta sig loss från föräldrafamnen. Hur jobbig du än tycker att din dotters frigörelse är kan jag garantera att det finns föräldrar som har det betydligt värre, när barnens frigörelse drar åt det självdestruktiva eller hälsofarliga hållet.

Om du önskar att din dotter inte ska inleda en relation med en man som är mer än trettio år äldre, då skulle jag råda dig att göra precis tvärtom mot vad du har gjort hittills. Om du tar ett djupt andetag och respekterar hennes beslut – eller åtminstone låtsas göra det – istället för att skrika och bråka, då skulle relationen med din chef tappa den här frigörelsedimensionen för henne.

Och det kanske är en avgörande dimension i deras förhållande: att hon vet att den får dig att slita ditt hår. Om du slutar med det kanske hela lockelsen med din chef försvinner. Eller vad vet jag – kanske lever de lyckliga i alla sina dar? Konstigare saker har faktiskt hänt.

Du har hur som helst ingenting med saken att göra längre, såvida du inte misstänker att hon far illa i relationen. Att han är våldsam mot henne eller så. Då bryter han mot lagen, och då ska du ringa polisen.

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka.