Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Vi är som tvillingsjälar”, säger Hannah och Magdalena Graaf.
”Vi är som tvillingsjälar”, säger Hannah och Magdalena Graaf.
”Vi är som tvillingsjälar”, säger Hannah och Magdalena Graaf.
”Jag är hellre snygg och fattig än ful och rik”, säger Hannah.
”Jag är hellre snygg och fattig än ful och rik”, säger Hannah.
”Jag är hellre snygg och fattig än ful och rik”, säger Hannah.
”Louie och jag vill gifta oss snart. Varför vänta, om det känns rätt? Livet har lärt mig att inte skjuta upp saker”, säger Magdalena.
”Louie och jag vill gifta oss snart. Varför vänta, om det känns rätt? Livet har lärt mig att inte skjuta upp saker”, säger Magdalena.
”Louie och jag vill gifta oss snart. Varför vänta, om det känns rätt? Livet har lärt mig att inte skjuta upp saker”, säger Magdalena.
1 AV 3
”Vi är som tvillingsjälar”, säger Hannah och Magdalena Graaf.
Foto: Marcus Oliveras
2 AV 3
”Jag är hellre snygg och fattig än ful och rik”, säger Hannah.
Foto: Marcus Oliveras
3 AV 3
”Louie och jag vill gifta oss snart. Varför vänta, om det känns rätt? Livet har lärt mig att inte skjuta upp saker”, säger Magdalena.
Foto: Marcus Oliveras

Hannah och Magdalena Graaf: ”Vi klarar oss alltid, vi överlever allt!”

Sveriges mest skandalomsusade systrar slog igenom tillsammans för 25 år sedan. Sedan dess har Hannah och Magdalena Graaf gått igenom hjärtesorger, omtumlande passion och allra mörkaste förtvivlan. ”Folk tror att vi pratar om smink, men i själva verket oroar vi oss över att något av barnen ska dö av en överdos”, berättar de för amelia.

Charlotta Flinkenberg

Sveriges mest kända systrar har påfallande många likheter. Kanske är det därför de alltid finner trygghet hos varandra. Samtidigt är de varandras motsatser på vissa områden, något de verkar ha accepterat utan särskilt mycket dramatik.

– Våra levnadsöden har synkat med varandra förvånansvärt mycket genom åren! Vi har fött barn på samma datum, varit ihop med bad boys, fotbollsspelare, skötsamma skåningar, skaffat radhus i Sigtuna … Det är så mycket som är likt, konstaterar Hannah.

Utöver det har båda systrarna förstorat brösten, sedan ångrat sig och tagit ut implantaten, skaffat barn med tre olika män, genomgått storslagna bröllop följt av publika skilsmässor, varit med i Let’s dance, arbetat som programledare, jobbat ideellt med att starta barnhem och blivit enormt framgångsrika influencers.

– Jag och Hannah har tjafsat och bråkat genom åren, även slagits. Men har man inte bråkat så har man inte älskat. Vi är som tvillingsjälar, säger Magdalena, som ofta kallas Maggan.

I era sociala kanaler så känns Hannah mer polerad och ljuv, medan Maggan framstår som oförställd. Någon som törs blotta strupen och visa upp hela livet, med alla dess sidor.

– Vi har ju vissa olikheter som personer, plus att jag har valt en annan approach i min blogg och instagram jämfört med Maggan, säger Hannah.

– Jag kan också vara grov i mun privat men tillåter inga svordomar i mina sociala kanaler. Jag skriver om snälla, familjerelaterade ämnen. Läsarna får reda på när jag mår piss, men jag berättar inte alla detaljer av hänsyn till mina barn.

Magdalena drar handen genom håret och luggen stannar rätt upp i vertikal linje, exakt som Cameron Diaz rollfigur i Den där Mary. Hon bryr sig inte om att fixa till frisyren utan skrattar lågmält åt den.

– Jag är spontan och impulsiv. I min blogg får man se både disk, hundspyor och glamour. Livet är ju både och. Det kan jag bjuda på.

MAGDALENA GRAAF

Ålder: 45.

Familj: Barnen Charlie och Louie (med Filip Larsson). Sönerna

Tristan och Lancelot från äktenskapet med Magnus Hedman. Hundarna Sten och Adele.

Bor: I Täby.

Gör: Är bloggare, influencer och tv-profil.

Aktuell: Med bloggen Magdalenagraaf.se och en gemensam podd- och Youtubesatsning med systern Hannah.

HANNAH GRAAF

Ålder: 42.

Familj: Döttrarna Liv och Vida samt sönerna

William och Mio. Hunden Kakan.

Bor: I Sigtuna.

Gör: Är bloggare, influencer och tv-profil.

Aktuell: Med bloggen Hannahgraaf.com och en gemensam podd- och Youtubesatsning med systern Magdalena.

Hanterar kriser på olika sätt

”Vad som än händer så löser vi det tillsammans! Inom några år bor vi i kollektiv ihop”, säger systrarna Graaf. Foto: FOTO: INSTAGRAM.COM/GRAAFMAGDALENA

 

De beskriver sig själva som olika när det gäller att hantera kriser. Hannah målar ofta upp katastrofscenarion innan de ens uppstått och väljer att inte ta alla konflikter inför öppen ridå. Magdalena parerar elegant den ena bajsmackan efter den andra som flyger i ansiktet på henne och censurerar inte omständigheterna.

Som när någon hackade hennes mobil och Icloud-konto förra sommaren och en privat sexvideo med henne och dåvarande sambon hamnade på hennes instastories till allmän beskådan, innan hon fick nys om det och kunde stoppa den.

Maggan lät inte händelsen få större proportioner, utan dämpade dramatiken med att säga: ”Vilket jäkla missöde! Jaja, ingen kom till skada, solen skiner. Att ha ångest över något man inte kan påverka, det är som att dränka en fisk.”

Vi sitter hemma i Magdalenas trevliga, nyinköpta radhus i Täby, som hon skaffade efter separationen från Filip, som hon hade ett tioårigt förhållande med. Hon svär över en tvättmaskin vars lucka har gått i baklås. Pudelmopsen Sten hoppar ofta upp och slickar sin matte kärleksfullt i ansiktet.

– Jag upptäckte att Filip sms:ade väldigt mycket med någon som hette Åke. Det visade sig att Åke var en kvinna och nu lever de tillsammans, konstaterar hon med ett skratt.

Relationen till exsambon är i dag harmonisk och fungerande. Magdalenas mobil plingar ofta, och inte sällan är det just Filip som ringer eller textar. De har två söner tillsammans och försöker sy ihop en fungerande vardag med hämtningar och lämningar.

Jag är så jävla kär! Det var kärlek direkt

Tiden strax efter uppbrottet beskriver Magdalena som en depression. Hon har legat på sjukhus i perioder, gjort en ablation (mot sin hjärtrusning, reds anm.) och har kronisk värk i höften.

– Jag har artros, skolios och godartade men smärtsamma cystor i skelettet. Jag kommer att behöva ta kortisonsprutor i resten av livet mot smärtorna.

Hon kände sig kantstött, sårad och hade nästan gett upp hoppet om att kunna älska någon igen. Men mitt i allt elände dök han upp: Den Stora Kärleken. Under amelias intervju skriker hon ”Jag är så jävla kär!” flera gånger.

– Det var kärlek direkt. Jag måste ha träffat honom i ett tidigare liv. Allt bara stämmer. Vi tycker likadant om så mycket, delar samma humor och säger samma saker samtidigt. Han är varmhjärtad och någon jag kan lita på. Jag är så lycklig och behövde det här.

Hannah tycker att hennes storasyster ”gått tillbaka till sina rötter” när det gäller valet av partner denna gång och att Louie Marti påminner om den typ av män som Magdalena tidigare brukade falla för.

– Du har ju alltid varit mer förtjust i att åka Hummer än Bentley. Skulle jag göra en mall över en typisk Maggan-man så är det Louie.

”Det var kärlek direkt, vi måste ha träffats i ett tidigare liv”, säger Magdalena om Louie. Bilden till höger: Magdalena med sönerna Charlie och Louie och hundarna Sten och Adele. Foto: FOTO: INSTAGRAM.COM/GRAAFMAGDALENA

Hur är en typisk Maggan-man?

– Händig, med långt hår och gentlemannavärderingar. En sådan karl som kastar upp sin kvinna över axeln och bär henne över tröskeln!

Louie känner en del kanske igen från filmer som Beck och Gåsmamman. Förutom skådespeleriet så driver Louie en herrgård i Norrtälje.

– Det är så praktiskt med hans herrgård som har 20 sovrum, för då kan vi fira jul där tillsammans framöver. Jag och Hannah och alla våra exmän och barn får plats!

Den nye pojkvännen har även ett förflutet som gängmedlem i Hells Angels, men gick ur för flera år sedan och har berättat om avhoppet i Malou möter. Pappan är spanjor och pastor i Filadelfiakyrkan, mamman är rom och föddes i ett tält utanför Barcelona.

– Han är prästson och pappan predikar, precis som min mamma, så våra familjer har känt till varandra länge. Han har två barn, berättar Magdalena.

Det är faktiskt första gången i mitt liv som jag känner mig omhändertagen

I bloggen har vi kunnat se hur Louie (som är både hantverkare och kock) har hjälpt Magdalena med praktiska göromål, som att laga mat med barnen, spackla och måla om hemma hos henne.

– Det är faktiskt första gången i mitt liv som jag känner mig omhändertagen. Vanligtvis är det jag som får ta hand om alla andra. Vi har pratat om att gifta oss inom ett år, men mer troligt är ett halvår. Varför vänta, om det känns rätt? Livet har lärt mig att inte skjuta upp saker.

Magdalena blandar Fanta och Coca-cola i ett glas, så att drycken får samma blaskbruna färg som Long Island iced tea. Hannah är glad för hennes skull, men själv har hon ingen ny partner på gång.

– Det har snart gått tre år sedan jag skilde mig. Men jag känner inte att jag vill ha någon ny relation nu.

Däremot har hon en ny kärlek – till träning. Fyra dagar i veckan styrketränar hon och en dag i veckan kör hon pass.

– Jag har haft en dipp ganska länge och mått dåligt. Kanske är det gamla saker som legat och rotat sedan länge, som nu kommit upp. Hela hösten och vintern har jag mest velat sova mig igenom dagarna, säger Hannah.

– Men vid årsskiftet bestämde jag mig för att må bättre och började träna och skaffa nya rutiner. Nu slipper jag tröttheten som har legat som ett tyngdtäcke på mig.

Från religiöst kollektiv till utvik och skandalrubriker

Kontrasterna är ständigt närvarande i systrarna Graafs liv. Uppväxten i det religiösa kollektivet Jesusfolket, med kuddar på golvet som standard, följdes av popstjärnekarriär, utvik och skandalrubriker.

Magdalenas hjärta blev krossat, sedan opererat på grund av ett medfött hjärtfel och strax därefter lagat av hantverkaren Louie.

Hannah har pendlat mellan koja och slott fram och tillbaka, flera gånger: från lyxkåk i Marbella med pool, inomhusbio och egen hiss till att använda flyttkartonger som middagsbord efter sina skilsmässor.

Tragedier som dödsfall, hjärntumörer, skilsmässor, struliga ungdomar och svek varvas med systrarnas humor, rappa tungor, gapskratt, paradissemestrar, imponerande starka familjeband och en enorm kärlek till sina barn.

Vad gör ni för att finna styrka då livet svänger som värst?

– Dricker sprit! skrattar Maggan.

– Eftersom vi förväntas hålla ihop allting behöver vi emellanåt en paus, som de flesta mammor gör. Att träffa väninnor, gå på spa, ta ett glas bubbel. Och så har vi varandra, förstås. Vad som än har hänt i livet har vi ju alltid haft det.

Ni har tidigare sagt att ni tröstshoppar, gör ni det fortfarande?

– Jag har blivit bättre, även om vi båda fortfarande är helt fruktansvärda på att göra av med pengar. Men jag tror att Maggan har tagit över min roll, säger Hannah.

– Ja, jag har blivit helt galen. Köpte en ny, dyr Fjällrävenjacka häromdagen fast jag redan äger en. Hannah och jag tänker likadant: Förlorar vi allt vi äger i morgon så har vi åtminstone haft den här glädjen idag.

– Ja, hellre snygg och fattig än ful och rik, fyller Hannah ivrigt i.

De skrattar och berättar om sin största mardröm: att deras skalfasader kommer att lossna om några år och de inte har råd att ersätta tänderna, som kostar 10 000 kronor styck.

– Det är vår största fruktan, på riktigt! Att vi sitter där med våra nedfilade stumpar till tänder och ser ut som hajar. Och kan inte äta för att det ilar i dem, säger Maggan.

Hannah har börjat träna och blivit piggare i vår. Här med döttrarna Liv och Vida. På bilden till höger: Systrarnas mamma Linda med sin nya man Gunnar och Hannahs barn – från vänster Mio, Liv, Vida och William. Foto: FOTO: INSTAGRAM.COM/HANNAHGRAAF

Vilken är den största missuppfattning folk har om er?

– Tidigare var det kanske att vi är gold diggers. Men nu vet nog de flesta att vi försörjer våra barn själva. Jag är prestigelös och har inga problem med att exempelvis starta en ny karriär som diskplockare eller servitris på Louies herrgård, säger Magdalena och fortsätter: 

– Många tror att vi sitter och pratar om smink, men sanningen är att vi har varit oroliga över att något av våra barn ska dö i en överdos. Att behöva hämta en tonåring på Maria Pol (ungdomsklinik i Stockholm, reds anm.) eller höra från polisen att någon har stulit en bil och kraschat den. Vi kan prata om de mest förbjudna och svåra känslorna med varandra.

Hellre snygg och fattig än ful och rik

De beskriver kaosartade händelser och konstaterar krasst att forskning har visat att hjärnan är helt utvecklad först då människan är 23–24 år, vilket kan förklara varför barn inte tar förnuftiga beslut innan dess.

– Det har varit väldigt rörigt och inte bara handlat om att hantera rebelliska tonåringar, det har varit långt värre än så. Samtidigt är jag tacksam och glad för att de har förtroende att vända sig till mig, säger Hannah och hennes storasyster fyller i:

– Vi får samtidigt inte glömma att de mognar med tiden. Att det blir bättre. Hannahs son Mio är exempelvis den enda i vår släkt som går ut med gymnasiebetyg. Vi är väldigt stolta över hans läshuvud.

Då jag nämner möjligheten att någon av dem faktiskt kan bli farmor inom de närmaste åren suckar Hannah och himlar med sina vackra ögon och jättelånga fransar.

– Nu ber jag till Jesus att det dröjer många år! Inte för att det blir jobbigt med epitetet farmor, utan för att det mest troligt blir jag som får ta hand om ungen.

Hon gör en underhållande liknelse med en karaktär ur grekiska mytologin, som straffas av Zeus och förvisas till underjorden där hans enda uppgift är att skjuta en sten uppför en kulle.

– Vad är det han heter? Sisyfos! Som använder alla sina krafter för att knuffa upp stenen för berget. Och så fort han är klar rullar den ner på andra sidan och han får börja om. Det tar liksom aldrig slut.

Känner stark kärlek till Lappland

”Vi är så stolta över vårt samiska ursprung. Det är häftigt”, säger systrarna, som åker till Jokkmokk en gång om året. Foto: Marcus Oliveras

Fotograferingen till amelia går i blått och rött tema, och Hannah och Magdalena har blivit ombedda att ta med sina vackra samekoltar till studion. Deras mormor var fiskesame från Jukkasjärvifalangen, och systrarnas mamma har fört arvet vidare till sina döttrar.

– Som barn begrep vi inte hur häftigt det är, men i vuxen ålder har vi funnit insikt och är stolta över vårt fina ursprung, säger Hannah lyriskt.

– Varje år åker vi upp till Jokkmokk och dansar samedans, går på marknad och vandrar i den storslagna naturen, fyller Magdalena i. 

Kärleken till Lappland är så stark att systrarna på allvar har övervägt att lämna Stockholm.

– Vi känner ofta att nu skiter vi i allt och flyttar dit i stället. Men vi hade gärna velat ha våra föräldrar där också, säger Hannah.

Är det barndomens kollektiv som lockar? Känner ni trygghet i att bo tätt inpå varandra?

– Ja, det finns ett lugn i att ha koll på varandra. Man vet att det finns flera som hjälper till och slipper oroa sig så mycket. Ibland bekymrar jag mig över försörjning och sådant i framtiden, även om jag hittills har lyckats ställa fram mat på bordet i alla år. Det jag arbetar med är så abstrakt. Kommer folk att läsa bloggar eller lyssna på poddar om tio år?

Vad vi än utsätts för så överlever vi. Vi är som asbest!

Om det blir en husvagn eller en fjällstuga verkar kvitta för systrarna. Deras erfarenheter har gjort dem anpassningsbara.

– Vi löser det, jag och Hannah. Vi kommer alltid att klara oss! Inom en snar framtid bor vi tillsammans som ett kollektiv. Vad vi än utsätts för så överlever vi. Vi är som asbest!

Och så skrattar de igen så att saliven stänker. Deras föräldrar gav dem förvisso inga prylar i överflöd när de växte upp. Men däremot skänkte de dem den finaste gåvan – varandra. 

Systrarna om skönhetsidealen: ”Läpparna blev helt misslyckade”

– Låt folk piffa sig lite om de vill. Det är inget någon annan ska lägga sig i. Vill jag göra ett ansiktslyft om fem år så gör jag det. Personligen tål jag inte botox, då jag reagerat dåligt på det. Men jag puffar till läpparna emellanåt och är väldigt intresserad av hudvård med kvalitativa krämer och liknande, säger Hanna och tillägger:

– Vi har goda gener. Mamma har knappt rynkor eller celluliter och hon har aldrig fixat någonting. Jag kan också äta rätt mycket utan att gå upp i vikt. Har även supit karlar under bordet...

Magdalena har inga problem att prata om ingrepp som de gjort och som inte blivit som de hoppats. 

– Jag trivs bäst i min kropp när jag är smal, som nu. Är livrädd för att bli tjock igen. Inte bara för att kläderna sitter sämre, det gav mig också hälsoproblem som ledvärk och hälsporre. Jag gillar rejäl, lagad mat och äter mindre portioner. Men äter inte godis, bröd och sötsaker längre. Förut kunde jag vräka i mig sånt.

– Jag tror mer på ingrepp som tar bort än lägger till. Fillers kan lätt ge ett svullet utseende. Både jag och Hannah har erfarenheter av läppinjektioner som blivit helt misslyckade.

LÄS OCKSÅ: Carola om de senaste romansryktena

LÄS OCKSÅ: Malin Berghagen: ”Yogan har lärt mig hantera ångest”