Hänger du ut er relation på nätet?

För vissa är det en självklarhet att visa upp allt från babylycka till bråk på nätet, andra skippar delandet helt. Men vi behöver alla förhålla oss till sociala medier. Var går din gräns – och är du och din partner överens?

Vissa delar med sig av bråk, tårar och kärleksförklaringar i sociala medier lika självklart som de anger ”I ett förhållande” på Facebook. Andra stänger nätdörrarna och håller relationen privat. Oavsett vad du väljer så är sociala medier numera något som par behöver förhålla sig till. En studie från Pew Resarch Center i Washington visade att framför allt yngre par tycker att sociala medier har en positiv effekt på förhållandet. Det kunde rentav hjälpa till att lösa konflikter som de haft svårt att reda ut ansikte mot ansikte, ansåg de. Men nätumgänget skapar också spänningar. Många kände sig irriterade över att partnern blev distraherad av mobilen. Forskare vid Western Michigan University kom fram till att relationsunderhåll på sociala medier är nästan lika komplicerat som i romantiska relationer – utanför skärmarna. Här möter du två par som löst det på helt olika vis.

"Bloggandet har fört oss närmare varandra"

Ett par som är väldigt öppna och visar upp sin vardag i sociala medier är Angelica och Stefan Lagergren. De har facebook, snapchat, instagram, egna youtube-kanaler – dessutom den gemensamma bloggen, Herrochfrulagergren.se, som ligger högt upp på listan över mest lästa svenska, privata bloggar.

Angelica och Stefan Lagergren är allt annat än hemliga på internet. Foto: PHOTOGRAPHER JEZZICA SUNMO

Stefan: Vi har nog ungefär samma gräns för vad som är för privat.

Angelica: En gång bloggade jag om att vi hade bråkat och Stefan sov på soffan.

Stefan: Om man tittar på vår relation, så har det underlättat att vi bloggat ihop. Vi har ibland glömt att prata om saker, som vi sedan läst om i bloggen.

Angelica: Man kan absolut få insikter som man inte skulle ha fått annars. Men vi är kanske inte fullt så personliga längre som vi kunde vara i början. En gång skrev jag ett blogginlägg om att ”Vi har bråkat, jag ligger här på övervåningen och gråter och Stefan ligger nere i soffan”. Folk skrev ”Herregud, gör inte så, människa. Gå ner till honom!”. Men det finns ingen uppmålad fasad hos oss och folk tycker att det är skönt att kunna relatera till hur det kan vara när man tjafsar som småbarnsföräldrar gör.

Vissa saker är no-no att skriva om

Angelica och Stefan har kommit fram till riktlinjer tillsammans, vad de skriver och inte skriver om. Om det har varit ett inlägg som kan vara känsligt, så har de stämt av det med varandra innan. Vissa saker med barnen, som potträning och andra bajsrelaterade saker, är no-no att skriva om.

”Jag kan gå in på hans mobil och lajka alla mina bilder”

Stefan: Det ska vara värdigt, inget de kan tycka är pinsamt i framtiden.

Att hänga ut varandra, med glimten i ögat, för kvarglömda saker på bord och bänkar till exempel, funkar däremot bra, enligt paret.

Stefan: Angelica har fotograferat ”bevis” och lagt upp och jag har fotograferat och gett igen.

Angelica: Det har varit ganska lätt att enas, vi har nog ungefär samma gräns för vad som är personligt och vad som är för privat. Ni är väldigt överens. Kan det ändå bli lite gnissel ibland?

Angelica: Ja, Stefan lägger väldigt sällan ut bilder på mig på instagram, men jag lägger ofta ut bilder på oss två. Han har en youtubekanal som heter Papparapporten, där jag aldrig får vara med, och det stör mig faktiskt.

Men det är ju inte så kul att tjata sig till att vara med. Angelica har kommit på ett listigt sätt att kompensera för detta...

– Jag kan gå in på hans mobiltelefon och lajka alla mina bilder och skriva fina kommentarer. Så det är inte konstigt att våra följare tror att Stefan är så kär i mig, haha! De har sällan blivit osams om deras respektive vanor på sociala medier, men Stefan hade en period i bloggen när han bara la ut bilder på sig själv och en kopp kaffe, och skrev i inlägget att han var så trött.

Angelica: Då blev vi osams. Det var både det tråkiga ämnet och den dåliga bildkvaliteten. Alla dricker ju kaffe varje dag.

Angelica Lagergren & Stefan Lagergren Ålder: 31 och 34. Bor: Åkersberga. Familj: Barnen Alice 2,5, Philip, 15 månader. Gör: Angelica är journalist, bloggar tillsammans med Stefan på Herrochfrulagergren.se och driver Tvillingpodden, med sin syster Jessica. Stefan jobbar som redovisningsekonom och har Youtube-kanalen Papparapporten.

 

”Jag kunde bli vrålarg om han gillade en bild på en annan tjej”

Det är inte helt enkelt med sociala medier, det har paret Fia och Daniel märkt. I alla fall inte när man är olika som natt och dag på nätet ...

Hos förlovade paret Fia Torstensson och Daniel Byström kan diskussionsvågorna om sociala medier gå höga. De har helt olika inställning till öppenhet och att tillbringa tid på nätet, och Fia tror att åldersskillnaden mellan dem kan vara en stor anledning.

Fia Torstensson & Daniel Byström Ålder: 25 och 40. Familj: Förlovade, har dessutom hästen WG och katterna Stickan och Kamelen. Bor: Blomstermåla. Gör: Fia arbetar i skolbespisningen på en skola, är fotograf, bloggar på nouw.com/ fiatorstensson. Daniel är lastbilschaufför. Foto: Picasa

Fia: Jag är född 1991 och min sambo 1976, så det skiljer 15 år mellan oss. Jag föddes i dataåldern, medan han är född när det inte ens fanns mobiler. De lägger väldigt olika mycket tid på sociala medier. För Daniel kan det dröja dagar innan han loggar in, medan Fia sitter med Facebook en stor del av sin vakna tid, och bloggar även en del.

Daniel: Fia kan sitta 14 timmar per dygn vid datorn, med andra ord ha mer kontakt med sociala medier än med mig, vilket ibland är fruktansvärt irriterande.

Fia: Jag sitter med telefonen och läsplattan hela tiden. Jag älskar att skriva av mig, jag kan skriva om allt möjligt, allt från vad jag har bakat en viss dag till hur jag mår med min ångest. Daniel är mer en pratperson och tycker inte om att skriva så mycket alls. Det händer ganska ofta att han blir sur på mig, när jag tar upp mobiltelefonen eller läsplattan och börjar spela eller facebooka när vi äter eller kollar på film. Förståeligt, men jag får väl ursäkta mig med att Facebook är min drog, haha.

"Jag hatar verkligen när hon skriver om vårt privatliv på Facebook"

Daniel: Vi blir osams när hon inte lyssnar på mig, för att hon sitter vid datorn, helt okontaktbar, det är väldigt irriterande. För Fia är det den naturligaste saken i världen att skriva av sig offentligt, medan Daniel tycker att man ska vara mera privat.

Daniel: Men numera har jag blivit tvungen att kontakta min flickvän genom messenger, för där är hon alltid tillgänglig. När kan Fias öppenhet leda till bråk?

Fia: Vi har bråkat när jag helt öppet frågat om någon kan låna ut pengar till oss, då vi haft en fattigperiod i vårt liv. Då har vi blivit väldigt osams! Daniel: Ja, jag hatar verkligen när hon skriver om vårt privatliv på Facebook. Det är saker som bara vi har med att göra, som vi borde diskutera endast oss emellan. Men även Fia kan störa sig på Daniels beteende i sociala medier. För några år sedan, när förhållandet var nytt, kunde svartsjuka uppstå på grund av sociala medier­användandet.

Fia: Jag kunde bli vrålarg på honom om han så bara gillade en bild på en annan tjej, oavsett hur hon såg ut. Jag tyckte kanske att det var mig han skulle gilla, haha! De tycker ändå att de har lärt sig att hantera konflikterna som kan uppstå.

Daniel: Diskussionerna har varit livliga, för att sedan rinna ut i sanden när vi inser att det finns viktigare saker i livet än sociala medier. Fast det tar ju alltid en timme eller två av heta meningsutbyten. Fia: Men vi har blivit bättre på att ta det med en nypa salt.

Av: Sofia Larsson

Foto: Jezzica Sunmo