Han vill inte ha barn

Vad gör du om du upptäcker att den du lever med inte delar din dröm om en framtid med barn? Han vill inte. Det är stora frågor som inte löser sig självt. Lämna den du älskar för en osäker framtid men en stark dröm? Eller stanna kvar och riskera att bli bitter och missa chansen för alltid?

Du är kär och övertygad om att du har hittat mannen i ditt liv. Ni älskar varandra och ni tycker att ni har det perfekta förhållandet. Att ha barn tillsammans är en självklarhet för dig, men när du tar upp frågan föreslår han att ni ska vänta, eller så säger han att han nog inte alls vill ha barn.

Att upptäcka att den man älskar inte delar samma dröm om en framtid med barn kan komma som värsta kallduschen. Då ändras mycket, kanske allt. Det finns undersökningar som visar att kvinnors barnlängtan är starkare än männens. Kvinnor vill också ha barn tidigare i livet än vad män vill. Det är alltså inte så kontigt att tycka och känna olika inför barnfrågan. Och heller inte ovanligt. Det vittnar både terapeuter och otaliga nätsajter om. Så här skriver två tjejer, Carina, 35, och Anna, 28, som via nätet söker hjälp, tröst och råd:

”Jag är osäker på varför han inte vill ha barn. Tidigare skyllde han på vårt förhållande men det gör han inte längre. Nu låter det mer som att han inte förstår sig på vitsen med barn.”

”Är jag beredd att ge upp barn för hans skull? Det svåra är att det är jag som måste fatta alla beslut, han har ju redan fattat sitt.”

Samtidigt som kvinnor väntar och försöker att förstå, tickar den biologiska klockan på, allt snabbare ju längre tiden går. Vad ska du göra? Stanna hos mannen du älskar och därmed ta risken att aldrig bli mamma? Eller bryta upp och hoppas på att träffa någon ny? En fruktansvärt svår fråga som kräver svåra beslut, säger Ulla Waldenström, professor och barnmorska. Hon menar att tjata inte hjälper. Att lura honom genom att ”råka” glömma preventivmedlet är också en riktigt dålig idé. Här krävs det tydlighet, både från kvinnan och mannen. Om båda tycker att relationen är bra, måste man hitta svaret på varför han sägernej.

– Om han är klar med sin utbildning, har jobb och har förverkligat andra drömmar som att resa, men ändå inte känner sig redo, kan det bero på rädsla. Han kan vara rädd för att bli bunden, att tvingas byta livsstil, att förhållandet ska bli sämre eller att inte klara av sin nya roll. Idag är vi så vana att ha kontroll på allt vi gör i livet så att om vi släpper den, genom att gå in i något som inte går att kontrollera på samma sätt, kan det kännas skrämmande, säger Ulla Waldenström. Sånt här löser sig inte av sig självt, menar hon. Det är bra att ta hjälp av någon och verkligen lyssna på varandra istället för att avfärda. Om han är rädd, möt honom i det och försök reda ut vad rädslorna grundar sig i.

Ett annat sätt är att få honom att förstå vilka risker det innebär att vänta. Kvinnors fertilitet dalar redan från 20, vid 30 kan det bli problem och vid 40 blir det svårt. Kvinnor måste helt enkelt börja tidigare för att vi ska hinna med, speciellt om vi vill ha fler barn än ett. Men även männens fertilitet påverkas av åldern och börjar dala vid 40. När män förstår att även deras fertilitet sjunker, får de ofta en aha-upplevelse och blir medvetna om att även deras tid att bli pappa är begränsad. Att vara konkret och tydlig krävs, eftersom mycket står på spel.

– Ställ frågan ”Vill du ha barn med mig?” Om han säger ja, men vill vänta, fråga honom hur länge? Du måste veta för att kunna kalkylera risken med att vänta. Börjar du bli 30 plus och kanske vill ha fler barn, är det hög tid att börja.

Men om man inte hittar någon utväg? Om han ändå säger nej? Och jag älskar honom?...

– Om du accepterar och godtar hans skäl till att inte vilja skaffa barn, och du prioriterar ert förhållande mer än din önskan att få barn, kan ni leva ett bra liv ihop. Men om du inte är beredd att betala det priset för er relation, måste du ta beslutet att avsluta förhållandet. Besvikelsen hos den som blir ofrivilligt barnlös kommer alltid att finnas kvar och risken att bli bitter är stor. Det är helt enkelt ett för högt pris att betala. Många kvinnor kan sörja ett helt liv över att de aldrig fick barn.

LÄS OCKSÅ: Min pojkvän vill inte ha barn – vad ska jag göra?

Aktuellt just nu