Foto: Shutterstock

"Han säger att han älskar mig – men han vägrar lämna sin fru"

En av våra läsare har blivit kär i en gift man och de har inlett en kärleksrelation. Nu behöver hon hjälp med hur hon ska hantera situationen. Vår coach Bengt ger råd i frågan.

Fråga: Jag har blivit kär i en man som också har fått varma känslor för mig, det var kärlek vid ­första ögonkastet. Problemet är att han ­redan är gift. Men det är inget lyckligt äktenskap, ­eftersom frun är extremt svartsjuk.

Hon ringer flera gånger om dagen för att kolla var han är. Han kan inte ha mig som vän på sociala medier och jag får inte höra av mig när hon är hemma. Hon går igenom hans telefon, hon är som en hök.

Han säger gång på gång att han älskar mig och att livet vore perfekt om vi var gifta, ändå vägrar han att lämna henne. Han gör mig lycklig, men det är så jobbigt att bara kunna ses någon timme i taget. Hur kan jag få honom att förstå det sjuka i situationen? Självklart har jag ingen rätt att kräva något av honom, men ingen av oss mår ju bra av detta. Jag misstänker att han håller fast vid frun på grund av att han inte har råd att skiljas. Annars är han verkligen som gjord för mig! Hur ska vi gå vidare med det här? /F.

LÄS OCKSÅ! Psykologen: ”Därför är det vanligt att falla för gifta män”

Bengt svarar: Det är ett fult dubbelspel

En filosof sa en gång att det människor gör är det de vill, och om det finns något de skulle kunna göra men ändå inte gör, då beror det på att de inte vill tillräckligt mycket. I denna komprimerade sanning finns svaret på många av dina frågor. Mannen du blivit kär i kan ”vägra” att lämna sin fru av en massa orsaker: ekonomiska, bostadstekniska, känslomässiga, eller en kombination av dessa.

Kanske vet han inte ens själv vilka de är. Men det finns två vågskålar inom honom. I den ena ligger frun, och livet med henne. Det är tryggt och säkert och välbekant, som ett par ingångna skor. I den andra ligger du, och ett liv med dig som är okänt, oprövat och osäkert. Och du väger lättare än frun.

Fundera på om du själv skulle vilja vara i hans frus ställe

Så enkelt är det. Annars hade han redan lämnat henne. Du säger att han gör dig lycklig, men att ni bara kan ses någon timme i veckan. Ska man vara krass kan man säga att det inte är överdrivet svårt att göra någon lycklig under en timme i veckan. Så dina känslor för honom bygger gissningsvis till största delen på dina förhoppningar och föreställningar.

Men sådant kan, på gott och ont, räcka långt. Det kan ta makten över en, trots att det handlar om illusioner, fantasier och luftslott. Det bästa du kan göra är att träda tillbaka och låta honom ta ställning till sitt äkten­­skap i lugn och ro, utan din inblandning. Kanske lämnar han henne och kommer till dig, kanske inte.

Medan du väntar, om du nu orkar det, kan du fundera lite på hans ”extremt svartsjuka” fru och huruvida hon haft skäl att vara svartsjuk, och om du själv skulle vilja vara i hennes ställe. Mannen du blivit kär i är uppenbarligen kapabel till ett ganska fult dubbelspel. Vad säger det om honom?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Har du en fråga till Bengt? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

Läs mer: Tre kvinnor berättar: ”Så är det att ha en relation med en upptagen man”