Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Går det att förlåta otrohet? Psykologens 4 råd för att tackla situationen

En av er har gjort det som ni aldrig trodde skulle hända: varit otrogen mot den andra. Så vad gör ni nu? Hur går man vidare efter att ha blivit sviken? amelia frågade en psykolog om råd. 

Emelie Svensson

Oavsett om du vill satsa på relationen igen efter att du eller din partner har varit otrogen, eller om du vill gå vidare har Maria Farm, leg.psykolog, några goda råd på vägen:

Engagera er

– Om ni bestämt er för att fortsätta måste den som svikit ett förtroende visa att hen är villig att satsa igen – och jobba hårt för att visa det, med tid och engagemang. Någon form av nystart behövs för många. Ibland kan professionella samtal med en parterapeut vara en bra början.

Lämna rollerna

– Efter att den som varit otrogen har jobbat för att stärka förtroendet igen måste ni komma ur rollerna som offer/förövare. Annars är risken stor för att ni fastnar i ett destruktivt mönster. En person kan inte be om ursäkt i all evighet. Så småningom måste ni bli era vardagsjag.

Att hamna i rollen som offer och förövare alltför länge kan förstöra förhållandet, om ni valt att gå vidare ihop.

Skuldbelägg inte dig själv

– Vi lastar gärna oss själva för andras beteenden. Du kanske tänker att du hade kunnat göra något annorlunda så att otroheten aldrig hade inträffat. Ta inte ansvar för andras beteende, det får stå för den personen. Det är ingen idé att förändra dig själv eller försöka bli någon annan. Du kan vara den du är utan att andra sviker dig.

Prata konstruktivt

– Vi pratar sällan om otrohet innan det väl hänt. Prata konstruktivt med varandra om vad otrohet innebär för er båda. Skiljer det sig åt? Förtydliga var gränserna går. Många utgår också ifrån att den andra inte träffar flera när man precis börjat dejta. Det kan vara en bra sak att ta upp, särskilt om du blivit sviken förr.

LÄS OCKSÅ: 3 vanliga relationskriser – och så hanterar ni dem