Foto: Getty Images

Fråga psykologen: Pappas nya fru vill bara åt hans pengar

Pappas nya fru är yngre än jag och hon vill bara åt hans pengar, skriver en besviken dotter. amelias leg. psykolog AnnaCarin Magnusson ställer några tuffa motfrågor – och ger ett gott råd på vägen.

Fråga: Min pappa har gift om sig för tredje gången. Det lägger jag mig inte i, men problemet är att jag inte tål hans nya fru. Hon är yngre än jag (pappa är 70, hon är 35). För mig är det tydligt att hon bara vill åt hans bekväma livsstil så att hon slipper jobba. Han verkar inte bry sig om vilket, men vi bor nära varandra och de bjuder ofta hem mig och min familj. Frun försöker bli kompis med mig men hon är ju en lycksökerska och det gör mig rasande. Hur ska vi kunna umgås på ett mer avspänt sätt? Jag vill inte sluta träffa pappa. /Besviken dotter

Psykologen: De försöker inkludera dig

Det är lätt att förstå att du blir upprörd över att din far har gift sig med någon i din egen ålder, som kunde varit hans dotter. Men du har starka band till din pappa och vill fortsätta umgås med honom, och det betyder att du behöver kunna handskas med dina känslor så att de inte hindrar dig. 

Jag skulle vilja ställa ett par frågor och jag hoppas att du får lite andra känslor när du reflekterar över svaren. 

Vad tror du din far är ute efter när han väljer henne? Kan det vara så att de trivs ihop?

Du säger att den nya kvinnan är ute efter en viss livsstil när hon väljer din far. Vad tror du att din far är ute efter när han väljer henne? Ungdom och att själv få känna sig yngre? Kan det faktiskt vara så att de trivs ihop, även om saker som pengar och livsstil, ungdom och skönhet spelade in i attraktionen från början? 

Du skriver också att frun försöker bli kompis med dig. Varför då, tror du? Jag skulle tro att hon är mån om att din pappa ska kunna ha en bra relation till både dig och henne, vilket faktiskt är fint. Att de ofta bjuder hem dig och din familj är ett gott tecken, de vill inkludera er i sin gemenskap. 

Om din misstro handlar om arvsfrågor tycker jag du ska fråga din far hur han ser på det.

Istället för att tänka på situationen som att du ska godkänna/döma frun, kan du välja att ge din pappa förtroendet och tilltron att han klarar av att välja sin livspartner själv, annars förminskar du honom.

Slutligen, om din misstro handlar om arvsfrågor och en rädsla att gå miste om något tycker jag du ska fråga din far hur han ser på saken.

LÄS OCKSÅ: Min pappa ger mig ständigt dåligt samvete | Bengt ger råd