Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Forskningsbevisen: Så fungerar kärlek – egentligen

Vad är kärlek? Hur fungerar den? Kärlek kan vara både svår, komplicerad – och alldeles, alldeles underbar. Men tack vare forskning vet vi nu hur äkta kärlek fungerar och likaså hur en förälskelse kan börja. Ta del av vår kärlekslista här under.

1. Monogama kärleksförhållanden finns i hela djurriket

Människan är inte det enda djuret som håller sig till en person hela livet, även vargar, svanar albatrosser och termiter (!) umgås gärna med samma individ hela livet.

 

2. Fyra minuter är det enda som behövs för att veta om du gillar någon

Det tros vara kroppsspråket, tonen i vad du säger och hastigheten i det du säger som är nyckeln till om vi instinktivt känner kärlek till någon.

 

3. Kära och förälskade personer kan få synkroniserade hjärtslag när de tittar på varandra

Det krävs endast tre minuter – sedan kan ni som förälskat par få samma hjärtrytm!

 

4. Kärlek är som att använda droger

Kärlek triggar hjärnan på liknande sätt som om man tar kokain – vi blir euforiska. Forskning har visat att hjärnan stimuleras på 12 olika ställen både när du är kär och om du tagit kokain.

 

5. Kära par ska ta på varandra – det fungerar som smärtstillande

Oxytocin är ett hormon som stimulerar hjärnan, äggstockarna och testiklarna. Forskning har visat att hormonet hjälper till att ta bort huvudvärk redan efter 4 timmar.

 

6. Bilder på sin kärlek lindrar smärtan

Studier har visat att sjuka patienter som får titta på en bild av sin älskling eller käresta och spela distraherande ordspel upplevde en minskad smärta, jämfört med de som fick titta på bilder av bekanta.

 

7. Personer med samma attraktionsnivå blir ofta förälskade

Matchningshypotesen visar att de som befinner sig på samma nivå socialt sett oftast blir tillsammans på grund av att de anses vara lika attraktiva av den andre personen. Om någon är mer fysiskt attraktiv kompenserar den andra personen med andra socialt attraktiva egenskaper som den förste saknar, visar forskning.

 

8. Förhållanden där par är för lika håller sällan

Motsatsen attraherar när man blir förälskad. Det är i alla fall delvis bevisat. Par som är för lika eller för olika håller oftast inte ihop i längden. Det måste finnas saker som du kan lära från den andre för att känna att förhållandet är värt det, enligt forskningen.

 

9. Ja, det går att få ett krossat hjärta

Forskning visar att traumatiska händelser som att göra slut, att förlora någon man älskar, skilsmässa, fysisk separation från sin älskling eller otrohet kan skapa en fysisk smärta i bröstet. Stark emotionell stress kan påverka hjärtat negativt, som ibland kan leda till bröstsmärtor och andnöd. Detta misstas ibland för hjärtattack och drabbar oftare kvinnor än män. Detta kallas Broken Heart Syndrome. 

 

10. Romantisk kärlek avtar efter ett år

Ett år efter att ett förhållande har inletts förändras relationen. Forskning visar att svettiga handflator, fjärilar i magen, känslan av eufori och beroende avtar. Detta har att göra med minskad neutropinnivåer.

 

11. Människor som är kära delar en del kemiska processer med de som lider av tvångssyndrom

Undersökningar visar att precis i början av en kärleksaffär har människor lägre halter av seratonin som har att göra med känslor av välbefinnande och lycka, och högre halter av kortisol som reglerar stressnivån. Det kan förklara varför vi beter oss så konstigt när vi är kära. Människor i det här stadiet hamnar fortare i säng med varandra än de som inte är kära.

 

12. Att tänka på kärlek och sex stimulerar kreativiteten

Att tänka på kärlek triggar mer abstrakt tänkande eftersom det hänger ihop med långa relationer. Att tänka på sex stimulerar konkret tänkande, visar studier.

 

13. Receptet: Dedikation + intimitet + omtanke = lycklig kärlek

Det finns en gyllene matematisk formel som skapar äkta kärlek, enligt forskning. Det finns tre komponenter. Antingen romantisk kärlek som består av passion och intimitet, kamratlig kärlek som bygger på intimitet och dedikation till relationen eller ensidig kärlek som bygger på passion och dedikation. Den allra starkaste kärleken finns i det som kallas den perfekta kärleksformeln. Den består av alla tre komponenterna.

 

14. I ett längre förhållande är ett attraktivt ansikte viktigare än en attraktiv kropp

Det gäller dock inte när du är ute efter en flirt, då kroppen är viktigast för dig. Tvärtom visar forskningen att för den som vill ha en lång relation har ansiktet stor betydelse.

 

15. Hålla handen med den du älskar minskar stress och smärta

En undersökning visar att de par som höll handen när något svårt hände dem fick minskade stressnivåer i kroppen.

 

16. Att uttrycka tacksamhet gentemot människor du älskar gör dig omedelbart gladare

Videon som bevisar detta kan vi se här.

 

17. Fjärilar i magen finns på riktigt!

Adrenalin är det ämne som skapar känslan av fjärilar i magen när man är kär. Det kommer av att kroppen känner av flight-to-fight-situationen, visar studie.

 

18. Stora pupiller visar att du är attraherad av någon – och gör dig mer attraktiv

Redan 1870 hävdade Darwin att pupillerna vidgas vid ökat fokus och uppmärksamhet. Det sker bland annat när du tittar på en person eller en bild av en person som du tycker om.

 

19. Främlingar som tittar varandra i ögonen kan bli kära

Ögonen är själens spegel, som man brukar säga. Det är bevisat att om du tittar in i ögonen på en person (även om personen dittills varit dig okänd) produceras det kemiska ämnet phenylethylamine som triggar flight-to-fight-syndromet.

 

20. Kärlek är det enda som betyder något

En 75 år lång studie från Harvard-universitetet visar att deltagarnas enda livslånga mål hade varit glädje och livsbejakande händelser var det enda som betydde något för dem i slutändan. Speciellt kärlek i sig eller sökandet efter kärlek, var det viktigaste i livet.

 

Kanske är du också intresserad av? 3 vanliga relationskriser – och så hanterar ni dem