Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Omaka par! Sebastian är vänsterpartist – Kristina är moderat

Kan man leva lyckligt tillsammans trots att man är varandras politiska motpoler? amelia träffar Kristine och Sebastian som har olika politiska åsikter – men är sambos.

Hemma i det trivsamma 60-talsradhuset i Bredäng utanför Stockholm samsas vänstertidningen Flamman med Svenska Dagbladet på köksbordet. 

Kristine Wiklund röstar höger och har tidigare jobbat med skattefrågor inom Moderaterna. Sebastian Wiklund röstar vänster och har varit aktiv som politiker i Vänsterpartiet i flera år.

KRISTINE OCH SEBASTIAN WIKLUND

Ålder: Kristine är 40 och Sebastian 39.

Familj: Ett gemensamt barn, ett på väg. Sebastian har ett barn sedan tidigare.

Bor: I Bredäng, Stockholm.

Gör: Kristine är expert på arbetsmarknadsfrågor på Svenskt näringsliv. Sebastian jobbar med djurrättsfrågor.

– Men vi läser gärna varandras tidningar. Jag brukar till exempel alltid läsa Svenska Dagbladet. Det kan vara intressant som ett litet tillägg till mina vänstertidningar, säger Sebastian.

– Visst bläddrar jag i Flamman ibland. Men Sebastian, du läser väl inte heller Flamman så himla noga? skrattar Kristine.

Förhållande med olika politiska åsikter

Det är en kärleksfull och skämtsam energi som sprakar mellan dem. Men att Kristine och Sebastian träffades för fem år sedan var en lycklig slump. I den nätdejtingtjänst de båda nyttjade fick man nämligen fylla i sin politiska hemvist. Kristine klickade i högerrutan, medan Sebastian höll till vänster, vilket ledde till att de bara exponerades för potentiella partners med ungefär samma politiska åsikter. Men så fick Kristine syn på Sebastian.

– Han flimrade förbi i någon ruta där det stod ”online just nu” och jag tänkte att han var så himla söt. Så läste jag igenom hans text, och där stod en massa vänsterradikal smörja. Jag tänkte ”Åh nej, shit”. Han uttryckte sig dock mycket bra, och jag tog kontakt. ”Hur mycket vänster är du egentligen?” frågade jag. Han svarade, ganska snabbt, att han var ”väldigt vänster”.

Visst har vi olika syn på lönebildning, ingångslöner och sådant, men det humana synsättet har vi gemensamt

Kristine skrev att det var synd på en söt kille. Sebastian svarade att det var synd på en söt tjej, och sedan var chattandet igång. De bokade in en dejt.

– Vi bestämde att vi skulle träffas för att prata lite mer politik. Men jag tänkte att vi skulle hålla isär våra åsikter lite grann ändå, och Kristine hade också tänkt så, berättar Sebastian.

Kemin fanns där. Och trots att Sebastian och Kristine röstar helt olika så finns många gemensamma beröringspunkter och intressen.

– Agenda är heligt för oss på söndagskvällar. Vi är båda mycket intresserade av samhällsfrågor och tycker ofta lika om vi inte snackar så mycket ideologi, säger Kristine.

– Visst har vi olika syn på lönebildning, ingångslöner och sådant, men det humana synsättet har vi gemensamt. Vi tycker lika i frågor som djuretik, migration och integration.

– Vi vill ju egentligen ungefär samma sak, men vi ser olika vägar till hur man kommer dit, säger Sebastian.

Sebastian och Kristine lever tillsammans – men delar inte samma politiska åsikter.

Kristine betonar att konservatism inte är hennes grej. När Reinfelds mjukare moderatpolitik försvann så slutade hon jobba för, och rösta på, partiet. Idag definierar hon sig själv som ”StureplansCenter”.

– Jag hade faktiskt haft svårare att vara tillsammans med någon som är konservativ än en som är vänster, säger hon.

Båda är överens om att de hellre lever med en partner som är insatt, engagerad och kunnig, men med en motsatt politisk tillhörighet, än med någon som av slentrian röstar på ett visst sätt men egentligen inte bryr sig särskilt mycket.

Jag har förbjudit honom att gå i första maj-tåget med vår dotter

Och efter flera år tillsammans kan de se att de närmat sig varandra lite, även ideologiskt.

– Om jag skulle göra ett teoretiskt test för var jag befinner mig politiskt så skulle jag bli väldigt liberal. Samtidigt lever jag ju i verkligheten, och där ser man att alla inte har samma möjligheter och då hamnar man åt det lite mer socialliberala hållet ofrivilligt, säger Kristine.

Ingångslöner är ett samtalsämne som kan få det att hetta till då och då, annars blir det sällan några hetsiga diskussioner. Men när det gäller vänstertraditionen med första maj-tåg är det svårt att mötas.

– Jag har förbjudit honom att gå i första maj-tåget med vår dotter, säger Kristine.

– Förbud är ju det roligaste som finns att bryta mot, så det ser jag fram emot att göra, skrattar Sebastian.

– Jag hävdar ju att man inte ska påverka sina barn på det sättet. Att lära dem tänka kritiskt är viktigt, men där ingår inte att medverka i ett första maj-tåg. Och många plakat är inte särskilt fräscha, man hyllar diktaturer och så vidare…

– Det håller jag visserligen med om, men man behöver inte skjutsa undan alla de 20000–30000 deltagande personer som inte gör det, säger Sebastian.

Paret lever tillsammans i Bredäng, Stockholm.

Det är snart dags att hämta parets ettåring på förskolan och fotografen skyndar sig att plocka fram kameran. Sebastian och Kristine posar avslappnat tillsammans, med Kristines gravidmage i fokus. Om ett par månader ska deras andra gemensamma barn födas. De är tacksamma för att de lade sina fördomar åt sidan och bokade in den där dejten för fem år sedan.

– Det handlar inte om vad man röstar på, det handlar om kemi, säger Kristine.

– Ja, och olikheter är ju ofta positivt. Om man var lika i allt, vad skulle man då prata om? Det behövs lite edge och vassa kanter för att det ska vara intressant, poängterar Sebastian.

 

Foto: Theresia Kölin