Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vi är frivilligt barnlösa – "om jag testat positivt hade jag gjort abort"

"Alla kvinnor vill väl ha barn." Nej, det finns faktiskt kvinnor som inte vill. Och att vara kvinna och inte vilja bli mamma är fortfarande enormt laddat. Män som inte vill bli pappor får inte alls lika många frågor.

När Tina, 46, träffade Pelle var hon säker på att hon inte ville ha barn, och han kände likadant. Sedan dess har paret kollat av med varandra emellanåt. Men beslutet står fast: inga barn.

Tina menar att hon och maken Pelle är extremt lika varandra och väldigt sociala. De gillar att gå på konserter, bio, teater och träffa vänner och ha spännande diskussioner.

Självklart har diskussionen om barn varit på tapeten mer än en gång. Det blir lätt så när någon så starkt tar avstånd från något som omgivningen ser som en självklarhet.

– Frågan är om alla som har barn har frågat sig om de egentligen vill ha barn. Många kanske skaffar barn bara för att man ”ska”, för att det förväntas av en. Det är normen, men kanske ska man fundera över om normen passar för en själv, säger Tina.

Men visst har hon också försökt att pressa in sig i normen och verkligen försökt vilja ha barn. Innan hon träffade Pelle var hon tillsammans med en man som hon trodde var hennes livs största kärlek.

– Jag var rätt ung då, så barnfrågan var inte helt aktuell, men när vi pratade om vår framtid, så fanns barn lite diffust med. I alla fall diffust från min sida. Men det kändes aldrig genuint. Och idag har han barn, så det var väl tur att vi inte fortsatte ihop, men jag försökte ett tag i alla fall.

LÄS OCKSÅ: Så blåser du liv i din relation på 21 minuter – börja redan idag!

Första dagen på nya jobbet som reporter på TV4 träffade hon Pelle som var fotograf. Tycke uppstod direkt, som Tina beskriver det. Då var hon 24 år och helt övertygad om att aldrig skaffa några barn. Men hon visste förstås inte hur Pelle ställde sig till det.  Ganska snart kom frågan upp.

– Han trodde nog från början att jag ville, för att de f lesta gör det, men jag hade definierat klart mig själv. Pelle var inte riktigt på samma plats, för han hade inte reflekterat över det. Vi sa att om han gärna ville ha barn, så kunde vi ordna det på annat sätt, kanske genom att han blev pappa med ett lesbiskt par, säger hon.

De pratar mycket i sitt förhållande, både om stort och smått och allt som skaver tas upp till diskussion. De bråkar sällan, för de har oftast hunnit snacka färdigt innan det kommer till bråkstadiet.

– Det är roligt att vända på resonemanget också. Hur skulle det bli om vi fick ett barn?  Men hos Pelle har det vuxit fram att han inte heller vill.

Vårt beslut är fast förankrat i oss, vi har pratat om det många gånger, säger hon och ler. En gång trodde Tina till och med att hon var gravid. Helt plötsligt blev hon illamående på morgonen och till slut gjorde hon ett graviditetstest. Negativt.

– Men det var spännande med det där tankeexperimentet, ”Tänk om?”. Vi försökte verkligen lyssna inåt. Ville vi? Men mest tyckte jag att det hade varit jobbigt, för hade testet varit positivt så hade jag gjort abort, och det är nog inte så kul.

Tina har aldrig hymlat med att hon inte vill ha barn. Det har inte ens varit ett aktivt beslut hos henne utan något som alltid har funnits med.

– Det märkligaste jag hört är nog att jag inte är en riktig kvinna för att jag inte fött barn. Eller att jag inte vet vad kärlek är för att jag inte har barn. Eller att när vi gör roliga saker så fyller vi ett tomrum i oss, men det finns inget tomrum! Hade det funnits det, hade jag väl fyllt det, säger hon och skrattar.

Varför andra kvinnor är så snabba att kritisera hennes val tror hon kanske ligger i att de inte är helt nöjda med sitt eget. Kanske var det inte så roligt att ha barn? Kanske var det jobbigare än de trott?

– Det är ju inte helt igenom underbart och frälsande att få barn. Det är jobbigt med vaknätter och sjukdomar. Ibland får jag känslan av att de som har det värst i småbarnsåren vill få med mig i det där träsket. Att jag har det lite för bra som slipper.

Efter att hon och Pelle varit hemma hos kompisar som har barn, så brukar de kolla av med varandra om det kommit någon liten längtan och knackat på. En realitycheck – som blir till en en high five över hur nöjda de är över att få åka hem till sitt lugna hem.

– Vi har en levande diskussion om det, fast det blir längre mellan varven. Jag är full av beundran för de som väljer att skaffa barn, det är inte lätt, och vi blir bara mer och mer nöjda med vårt livsval. Idag brukar jag säga att vi är frivilligt barnlösa, då vet folk att det är ett eget val. Att det är något positivt för oss, säger Tina.

 

Att välja bort barn är ett val ingen ska ha rätt att kritisera

Så hanterar du kritiska kommentarer enligt Dan Katz, leg psykolog och psykoteurapeut.

”Det är onaturligt att inte vilja skaffa barn!”

Svar: Det som är naturligt är att vi människor är väldigt olika. En del blir kära i personer av samma kön, andra inte. Några älskar ostron medan många tycker det är motbjudande. Och – en del längtar efter egna barn, andra inte.

”Att välja bort barn är egoistiskt!”

Svar: Att skaffa barn är ett stort ansvar och ett livslångt åtagande. Det är inget man skall göra lättvindigt eller för att ”passa in”. Att skaffa barn av den anledningen – det vore egoistiskt.

”Du kommer att ångra dig när du blir gammal!”

Svar: Jag har tänkt igenom det noga, och för ett så viktigt beslut kan jag inte gå emot både vad jag tänker och känner. När vi väl skaffat barn, sätter troligen naturen igång ett medfött program hos de flesta föräldrar som gör att vi knyter an till barnen. Då vill vi inte välja bort dem. Men innan detta sker, har vi ett val.

Av: Jessika Devert Foto: Jezzica Sunmo

Fyll på med energi – gå amelias onlinekurs!

Onlinekursen, du får:

Veta vilka fem energigivare vi har i livet – aktiviteter som ger dig kraft.

Hjälp att komma ur en eventuell "energikris".

Lära dig vilken mat som ger mest och bäst bränsle för kropp och hjärna.

Steg-för-steg-guider till effektiv och enkel meditation och mindfulness.

Hjälp att prioritera de relationer som ger – inte tar – energi.