Foto: Sofia Röjder

Marielle: "Jag blev mormor vid 39"

Marielle blev mamma som 16-åring och mormor vid 39. Nu njuter hon av varenda minut tillsammans med sitt barnbarn Abbe, 2. "Tidigare var jag perfektionist och stressade ständigt. Att bli mormor har förändrat mitt liv på ett fantastiskt sätt".

Barnbarnet

 Abbe, 2, har lyft Marielle Magnussons, 41, liv och gjort det extra värdefullt. Från att ha drivits av ständig prestationsångest och viljan att vara perfekt har hon taggat ner och njuter av varje minut då hon får vara tillsammans med sitt älskade barnbarn.

Marielles dröm sedan barnsben var att bli fotomodell, och så blev det också. Hon gick sin första modevisning som 13-åring. Hennes mamma drev två klädaffärer i Sunne, och redan som liten blev hon intresserad av mode.

– Jag har alltid varit en riktig teaterapa och velat showa. Jag är född sådan och ville alltid stå i centrum, säger Marielle.

När hon deltog i en friidrottstävling som 13-åring upptäcktes hon av en modellagentur och erbjöds ett modelluppdrag i Göteborg. Marielle tvekade inte en sekund. Äntligen skulle hon få chansen att stå i fokus för allas blickar.

– Modellvärlden öppnade sig som en perfekt möjlighet för mig. Det var fantastiskt roligt och jag visste direkt att jag hamnat rätt. Jag kände att det var detta jag skulle hålla på med, för jag hade tidigt fått klart för mig att jag inte hade någon sångröst och inte heller kunde dansa, säger Marielle.

Marielle: Räddningen för mig var att bli gravid vid sexton

Hon hade tidigare dansat jazzbalett, men dansläraren släppte inte ens upp henne på scenen när det var uppvisning, hon höll helt enkelt inte måttet.

Nu fick hon äntligen sin revansch. Det var på modevisningar och på catwalken hon skulle vara. I skolan gick det dock inget vidare. Betygen rasade. Mamman och pappan hade skilt sig när Marielle var tio, och i samma veva flyttade de från sitt hus på landet in till tätorten. I och med skilsmässan försvann pappan nästan helt ut ur Marielles liv, och i rask takt fick hon två småbröder, för mamman hade mött en ny man. Och Marielle tog hellre hand om sina nya halvbröder än skötte skolarbetet.

– Räddningen för mig var faktiskt att jag blev gravid när jag bara var sexton år gammal och gick i nian, säger Marielle.

Amanda fick mig att göra om och göra rätt, redan när hon låg i min mage fylldes mitt liv av lycka och stolthet. Hon fick mig att börja älska livet på ett nytt sätt.

Pojkvännen var fem år äldre, och de hade varit ett par sedan Marielle var fjorton. När det stod klart att de var gravida gick de hem till Marielles mamma för att berätta nyheten.

Reaktionen kom direkt när paret levererade det oväntade budskapet att hon skulle bli mormor.

– Mamma ropade rakt ut av glädje. Hon hade själv en gång i tiden varit en ung mamma på nitton år, det var när hon fick min storebror. Min familj och min dåvarande pojkväns familj var gudomligt snälla. De var våra stöttepelare. Ingen skällde eller gnällde på oss för att vi var för unga. Istället visade de tacksamhet, kanske inte just för att jag var så ung, men för att vi alla mådde bra och var stolta.

LÄS OCKSÅ: Jag blev gravid när jag var 14 år – det kom som en chock

"Jag fick många gliringar, främst från andra kvinnor som ifrågasatte mig som alltför ung mamma"

Nu tog Marielles liv en ny riktning. Med stöd av hjälpsamma lärare i skolan lyckades hon skaffa sig betyg som var tillräckligt bra för att komma in på gymnasiets medieprogram.

– Hade jag inte blivit gravid hade mitt liv inte sett ut som det gör idag och antagligen inte blivit så här underbart bra. Jag kämpade som en galning för att höja mina betyg som hade varit riktigt urusla, med streck i åtta ämnen! Jag hade gått omkring och trott att jag skulle bli rikast i världen bara på att vara jag, säger Marielle med ett snett leende.

När Marielle började gymnasiet syntes det att hon var gravid. Magen växte, och i december föddes dottern Amanda.

Runt omkring det unga paret fanns två släkter som hjälpte till, stöttade och tog ansvar. Marielles två små halvbröder var bara några år äldre än Amanda och de tre växte upp nästan som syskon.

"Mina yngre bröder och min dotter Amanda växte upp som syskon"

Tre månader efter Amandas födelse upptäcktes Marielle av en stor makeupagentur i Stockholm. De ville ha henne som sitt ansikte utåt för nästa produktlansering. Modelljobben strömmade in. Och med på resan mot ära och berömmelse fanns både pojkvännen och hela släkten hemma i Sunne.

– Det var tur att jag hade både en stöttande pojkvän och en snäll bebis, men jag kan få ångest än idag över att jag lämnade bort Amanda så ofta när hon var liten. Något som nog ingen hade ifrågasatt om jag hade varit man, säger Marielle.

På något sätt lyckades hon få ihop sitt liv som tonårsmamma med modellkarriär och gymnasiestudier.

– Jag fick många gliringar, främst från andra kvinnor som ifrågasatte mig som alltför ung mamma. Det var tufft i perioder och det har satt sina spår, men jag har löst det genom att alltid ha en öppen dialog med min dotter. Vi är väldigt tajta och kan prata med varandra om precis allt.

Efter några års modellande upptäckte Marielle att det var roligare att stå bakom kameran än framför, så hon utbildade sig till modefotograf och stylist. Under flera år jobbade hon både hemma i Sverige och internationellt. Efter en tid separerade hon från sin ungdomskärlek, och när Amanda var åtta mötte Marielle sin nye man mitt ute i den värmländska skogen. De befann sig där för att kolla in Svenska rallyt.

Marielle var med på förlossningen: "Vi knöt speciella band"

Idag lever Jan och Marielle i ett stort hus mitt i Sunne, med två gemensamma barn, en katt och med veteranbilar och motorcyklar i garaget.

En dag för tre år sedan ringde Amandas pojkvän Robin till Marielle för att fråga om det var okej att han friade till hennes dotter. Det blev ett känslosamt och härligt samtal som resulterade i ett fantastiskt bröllop. Och strax innan gick en dröm i uppfyllelse.

– Jag fick veta att jag skulle bli mormor. Jag blev lyckligast i världen. Jag hade allt det här underbara, och ovanpå det fick jag veta att jag skulle få ett barnbarn, vars liv jag skulle få förmånen att vara delaktig i.

Hon var såklart med på förlossningen, och när pappa Robin blev yr och svimmade efter många timmars försök att få ut bebisen var det den blivande mormodern som slog näven i bordet och fick en erfaren barnmorska att pressa ut babyn genom att lägga sig på Amandas mage.

– Vi knöt speciella band, Abbe och jag, redan från början. Att bli mormor är bland det bästa som hänt mig. Mitt liv har förändrats på ett fantastiskt sätt. Förut hade jag ofta prestationsångest och stressade runt för fullt. Nu tar jag vara på varje minut med mitt underbara barnbarn, säger Marielle.

Tre generationer som trivs ihop: Amanda, Marielle och Abbe. Foto: Sofia Röjder

"Numera njuter jag av livet på ett helt annat sätt"

Trots att det ibland var tufft att vara ung mamma är det något som Marielle rekommenderar av hela sitt hjärta. Chansen ökar ju att få barnbarn medan man ännu är ung och pigg.

Idag arbetar Marielle mycket med entreprenörskap inom Sunne kommun och brinner för att hjälpa ungdomar att starta företag. På fritiden är det barn och barnbarn som kommer först. Familjen är alltid prio ett.

Marielle har fått se livet ur olika perspektiv, men har alltid jobbat för att se möjligheterna istället för hindren.

– Under mitt liv har jag ständigt upplevt att jag måste räcka till för alla, jag ville att allt skulle vara perfekt. I modellvärlden gällde det att vara snygg och smal. Nu äntligen, tack vare Abbe, kan jag stänga av och gå hem och bara vara mig själv och få vara världens bästa mormor och mamma. Numera njuter jag av livet på ett helt annat sätt.

Efterlysning! Vill du dela med dig av din historia?

Har du också varit med om något riktigt spännande, dramatiskt eller livsavgörande? Vill du berätta din historia i amelia? Skriv en rad till ameliahordig@amelia.se och märk mejlet "Det hände mig" så hör vi av oss.

LÄS OCKSÅ! Hannah: ”Min vän bar och födde mitt barn” (så funkar surrogatmödraskap)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + 4 rödvinsglas från Iittala för 249 kr. Köp nu