Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Istock

Studie visar: Hundar förstår mer än vad vi tror – kan tyda ord

Har du för vana att prata med "bebisröst" till din hund, vad det än är du pratar om? Då är det dags att tänka om!

Om vetskapen att hundar kan tolka människors känslor och själva känna empati inte fick ditt hjärta att smälta så kommer här en ny utmaning. Vi har nämligen fått lära oss att hundar faktiskt förstår när vi pratar med dem – i alla fall mer än vad vi tidigare trott.

Det är en ungersk studie, under ledning av forskaren Attila Andics, som visat på att hundars hjärnor bearbetar tal på ett sätt som liknar människans.

I studien analyserade man hur tretton olika hundar, som alla satt i en magnetröntgenmaskin, reagerade på olika tilltal med olika innebörd och tonlägen. Man mätte hundarnas hjärnaktivitet när forskarna sa meningar som "duktig hund" eller "det var inget" med såväl glada som neutrala tonlägen.

Känner du också att din hund förstår dig?Känner du också att din hund förstår dig?Känner du också att din hund förstår dig?
Känner du också att din hund förstår dig? Foto: Getty Images

Resultatet visade på att hundar snappar upp betydelsen av ordet oavsett tonläge. Det är alltså inte tonläget som avgör hur hunden tolkar meningen, utan snarare vilka positiva eller negativa minnen hunden associerar till ordet. Bäst förståelse får hunden när tonläget matchar ordets innebörd. Alltså – att bli erbjuden en godisbit med positiv röst, men även att få veta den ska åka till veterinären i kombination av ett negativt tonläge. Med andra ord hjälper det inte att försöka lura hunden med hjälp av en glad ton – de ser igenom fasaden!

LÄS MER: 100+ bästa hundnamnen (för både tikar och hanar)

Likheter med människans hjärna

Likt människan tolkar hundens vänstra hjärnhalva ordets innebörd och den högra läser av tonläget.

Attila Andics kommenterar:

– Det här visar på att positiva kommentarer kan fungera som belöning för hundar, men det fungerar allra bäst om orden och tonläget matchar. Hundar kan alltså skilja på vad vi säger och hur vi säger det, men de kan också kombinera de tu för att korrekt tolka vad vi verkligen menar.

Bordercollies förstår mest - världsrekord i ordförråd

Världsrekordet när det kommer till ordförråd hos en hund innehas av en bordercollie som heter Chaser. Chaser har lärt sig namnet på 1 022 föremål och kan tolka skillnaden mellan att till exempel "röra frisbee" och "ta frisbee". Just rasen bordercollie är överlägsen när det kommer till språk och är ungefär lika skickliga som mänskliga två- till treåringar.

Summa summarum: hundar är verkligen människans bästa vän – gå hem och prata med din bästis!

LÄS MER: Hunden återförenas med sin favoritleksak efter 5 år – reaktionen är SÅ gullig!