Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prinsessan Sofia: "Jag har levt livet till hundra procent och ångrar inget!"

Prinsessan Sofia, nybliven tvåbarnsmamma som bollar blöjbyten och vaknätter med jobb och baler på slottet. Dessutom kämpar hon mot näthat och mobbning, inte konstigt att hon har blivit så folkkär!

”Are you from Sweden?! Åh, er prinsessa är ju bara så fantastisk!”

Två expediter på klädkedjan Target i USA snappar upp att vi pratar svenska och surrar plötsligt ikapp om hur underbar Sveriges prinsessa är.

Foto: Foto Anna-Lena Ahlström, Kungahuset.se / Photo An

– Ja, Victoria är ju fantas ...

– No, no, inte Victoria! Hon som är gift med Orlando Bloom! Och heter som Disneyprinsessan på tv!

Sofia?

– Yes, vi äääälskar Sofia!

En hint om hur populär prinsessan Sofia är utomlands, något som många här hemma kanske inte har insett förrän helt nyligen. Den engelska tidningen The Independent har skrivit om sin ”style crush” på Sofia, som satsar på stilsäkert, svenskt mode. Och i höstas utnämnde det amerikanska magasinet People Sofia och Carl Philip till en av världens vackraste kungafamiljer med rubriken ”En saga som blev verklighet”.

Foto: Patrik ??sterberg / Mediabild [downloaded] / Patri

– Sofias och Carl Philips historia är ju en modern Askungesaga! De hade oddsen emot sig med tanke på hennes bakgrund, men Sofia är en oerhört gullig, skärpt och allmänbildad person som vill fylla sin kungliga roll med mycket innehåll. Det tror jag människor uppskattar, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör på Kungliga magasinet.

Vi har fått ett par glimtar av att det är tuffare med två barn

Han har följt kungahuset i över 30 år och har sett Sofias resa på nära håll. På frågan om hur hon har utvecklats under de senaste åren vänder han på resonemanget.

– Jag skulle snarare säga: Hur har Carl Philip utvecklats? Han har hittat en stark kvinna som fått honom att blomma ut och bli den man han faktiskt är. För tio år sedan var Carl Philip totalt anonym.

Foto: 492 / IBL [downloaded] / IBL Bildbyr / Charles.H

Han växte upp mellan två starka systrar och har alltid velat vara alla till lags, svenskarna har inte känt honom. Plötsligt gör han en intervju hos David Hellenius, en av de personer som faktiskt mobbat honom allra mest, och gör det så otroligt bra.

Bakom genidraget att tala ut i TV4-soffan hos Hellenius för några år sedan fanns naturligtvis stödet från Sofia.

– Både Sofia och Daniel har med sig ett ”utifrån”-perspektiv in i kungafamiljen, säger Roger Lundgren.

– Dels att de är vanliga svenskar, men också att de är moderna svenskar. Sofia har inga problem att berätta om sin mammalycka när Expressen stoppar henne på gatan och vill ha några ord. Hon förstår att kungahuset vinner på att vara öppet.

Foto: [downloaded] / IBL Bildbyr / fotograf.charles.h

Inte bara utomlands, utan även här hemma, har den 33-åriga Sofia vunnit folkets hjärtan genom att visa sitt stora intresse och engagemang för barn och unga. Hon har jobbat hårt, och 2017 blev ett av hennes mest hektiska år.

Förutom den vanliga representationen, och resorna som alltid ingår i det kungliga schemat, är hon nybliven tvåbarnsmamma. Lille Gabriel föddes den 31 augusti i år och storebror Alexander har hunnit bli 1,5 år. Dessutom har Sofia två projekt som hon lägger ner mycket tid på, välgörenhetsorganisationen Project playground som hjälper utsatta barn i Sydafrika och Prinsparets stiftelse som hon och Carl Philip startade i samband med sitt bröllop 2015.

Foto: [downloaded] / IBL BildbyrÂ

Stiftelsen arbetar mot mobbning och näthat och vill skapa ett bättre klimat för unga på nätet. Ett högst aktuellt ämne. En Sifo-undersökning, gjord för barnrättsorganisationen Friends, visar att var femte tjej på 10–16 år i Sverige har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet det senaste året.

Näthatet är dessutom något som prinsparet har egen erfarenhet av. När podcasten Jakten på likes, som drivs av Prinsparets stiftelse, hade premiär i år berättade Sofia själv om det enorma näthat som drabbade henne när hon började dejta prinsen, sommaren 2010.

– Jag kan se en skiftning från innan jag träffade Carl Philip, och vår relation blev offentlig, till efter det. Där, under de första åren, skulle jag nog säga att det var en enorm näthatsstorm mot mig som person. Det var lite som att gå in i en vägg.

På grund av de lättklädda bilderna i Slitz och Sofias medverkan i dokusåpan Paradise hotel i början av 2000-talet var det många som inte tyckte att Sofia höll måttet som blivande prinsessa. Men Sofia vägrade att be om ursäkt för den hon var.

I SVT:s Året med kungafamiljen (2014) förklarade hon varför:

– Det har skrivits om det där (utviken i Slitz, reds anm.) i många år, vilket jag tycker är ganska tråkigt. För mig är det tio år sedan. Jag har gått vidare i livet. Jag ångrar det absolut inte, alla erfarenheter i livet bygger ens person, men jag kanske inte skulle ha gjort de valen idag om jag fått förfrågan. Jag är redo att blicka framåt. Men jag kan säga att jag har levt livet i alla fall. Till hundra procent!

Istället fokuserade Sofia på framtiden och det som låg henne närmast – kärleken till Carl Philip och engagemanget för barn och unga.

– Sofia vill inte vara någon sagoprinsessa med tiara på huvudet. Hon förstår att hon kan använda sin kungliga roll till något positivt, och bröllopsstiftelsen är ett tydligt tecken på det. Hon vill använda sina egna erfarenheter för att hjälpa andra, säger Roger Lundgren.

I höstas kom Sofias och Carl Philips kamp mot näthat ända in i de svenska köken. I en kampanj med ett matföretag gav Prinsparets stiftelse tips på alltifrån hur man tacklar näthat till vilka skyldigheter skolan har vid nätmobbning. Som relativt nya tvåbarnsföräldrar bekymrar sig prinsparet för att deras barn ska råka illa ut, inte minst när det gäller det hårda klimatet på nätet.

– Vi oroar oss nog för liknande saker som andra föräldrar gör, som mobbning och utanförskap. Det är sådant som vi idag arbetar med i vår stiftelse. Vi vill att våra barn ska finna en plats i livet där de känner sig trygga, och vi som föräldrar kommer att göra vårt bästa för att skapa en sådan plats, berättar Sofia i senaste numret av SJ:s tidning Kupé.

Den trygga platsen för familjen är hemmet på Djurgården. Det pratas ofta om hur Carl Philip och Sofia går i prins Bertils och Lilians fotspår, ett par som också fick kämpa för sin kärlek. Nu bor de i just det parets gamla hus, Villa Solbacken, som renoverats för att passa en modern småbarnsfamilj.

– Vi försöker skapa så mycket familjetid som möjligt på kvällarna, med badning och nattning och att få rutiner på plats. Nu sover och äter Gabriel mest, men vi har ändå fått ett par små glimtar av att det är tuffare med två än med ett barn. Men det är även dubbelt så mycket kärlek, säger Sofia till Kupé.

När storebror Alexander föddes passade Carl Philip på att vara hemma mer, och det kommer han säkert att vara med Gabriel också. Carl Philip och Sofia har ett jämställt förhållande och har sagt att de vill försöka ta hand om barnen så mycket som möjligt själva, utan hjälp.

Nu väntar ett nytt spännande år för Sofia. Och istället för att arbeta i motvind känner prinsessan ett stort stöd.

– Drottningen har berättat med sådan otrolig stolthet om Sofias arbete för mig, och om det är någon som vet hur det är att komma in i ett kungahus och utveckla den kungliga rollen så är det ju drottningen. Får man så positivt betyg av henne som Sofia fått, då gör man allt rätt, säger Roger Lundgren.

Av: Cecilia Hahne Hilgers Foto: Kungahuset.se och IBL

Här är prinsessan Sofias händelserika 3 år, mellan 2014 och 2017

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=1047&player=sp&part_id=174540&addons=111&time=0&disable_sharing=false