När är det egentligen halloween? Och när tänder vi ljus på gravar?

Varje år, samma fråga: "Vilken dag ska vi fira halloween? När ska vi tända ljus på gravarna? När plingar barnen på dörrarna? Och när ska vi ha den där halloweenfesten?" Vi reder ut! 

Här är datumen som gäller

• 31 okt: Halloween i USA och England firas alltid den 31 oktober. 🇺🇸🇬🇧

•  1 nov: Alla Helgons Afton är dagen före Alla Helgons Dag. Och infaller alltid på en fredag (men datumet kan variera) I år, 2019, är det fredagen den 1 november som många firar ”halloween” i Sverige. Alltså dags för bus, fest och läskiga utklädnader! 🎃🇸🇪

2 nov: Alla helgons dag infaller alltid på en lördag, mellan den 31 oktober och 6 november, beroende på år. I år, 2019, infaller alla helgons dag lördag, 2 november. Idag minns vi de döda och sätter ljus på gravar. 🕯🇸🇪

Tumregel: Bus på fredag & ljus på lördag

Så kom högtiden Halloween till

Foto: Getty Images

Halloween var från början en profan tillställning med ursprung från Irland och Skottland och vikingarnas midvinterblot.

Jack-O'-lantern (pumpan vi karvar) är en irländsk sägen om en elak smed som sålde sin själ till djävulen för en sup. Efter ett långt liv förvägrades Jack inträde till himmelriket på grund av allt ofog han ställt till med på jorden. Han var heller inte välkommen i helvetet då han ljugit och lurat djävulen. Jack öde blev att för alltid vara en osalig ande på jorden.

Kyrkan försökte under många år att motarbeta de profana traditionerna. De lyckades inte riktigt. När traditionen med Halloween kom till USA på 1800-talet hade det blivit en blandning mellan den kristna högtiden alla helgons dag (all saints day).

Halloween är relativt nytt för oss här på andra sidan Atlanten. Det var inte förrän långt in på 1990-talet som Halloween blev populärt. Men traditionen är definitivt här för att stanna, den ökar stadigt för varje år som går. I USA firas alltid Halloween den 31 oktober, oavsett veckodag.

LÄS OCKSÅ: 11 halloween-pranks – så äger du din tonåring på halloween!