”Min dotter blev våldtagen” – Advokat Elisabeth Massi Fritz svarar

Stjärnadvokat Elisabeth Massi Fritz har fokus på utsatta brottsoffer och jämställdhet. Här svarar hon på frågor från dig som blivit kränkt eller behöver guidning i den juridiska djungeln. 

Pearl Åkesson

”Min dotter blev våldtagen”

Fråga: Min dotter som är nitton år har blivit våldtagen. Vi gick till polisen för att göra en anmälan och blev så illa bemötta. Vi fick ingen information om något och polisen sa att det här skulle bli svårt. Han frågade också om dottern gjorde motstånd. Allt detta mitt i receptionen. Min dotter känner sig så illa behandlad och kränkt och nu vet jag inte vad vi ska göra ? Är det någon idé att fortsätta med anmälan? Tänk om min dotter blir illa behandlad av den som ska förhöra henne. Vi känner oss så utlämnade och jag vill verkligen vara hennes stöd. /Ensamma mamman

Elisabeth: Ni har gjort helt rätt

Inget brottsoffer ska behöva bli bemött som du beskriver. Ni har gjort helt rätt som har polisanmält våldtäkten. Fortsätt kämpa!

Det är viktigt att alltid vända sig till sjukhus för en kroppsbesiktning och för att ta prover och spåra DNA. Det är viktigt att alla kläder sparas. Också sms och chattar är viktiga bevis. Hoppas du även har vittnen som vet något om våldtäkten.

Din dotter måste känna förtroende för den hon träffar hos polisen. Kräv det och säg ifrån om hon inte litar på personen. Säg också till polisen direkt att ni vill ha en egen advokat, ett målsägandebiträde som också bör vara med vid polisförhöret. Det bekostas av staten. Advokaten har tystnadsplikt och finns till enbart för din dotter som stöd. Kom ihåg inget av det din dotter har varit utsatt för är hennes fel, inget brottsoffer ska ta på sig skuld eller skam. Det är viktigt att hon får upprättelse!