”En dag när jag trodde att alla hade gått hemifrån gick jag ut ur sovrummet spritt naken för att hämta kaffe.”
”En dag när jag trodde att alla hade gått hemifrån gick jag ut ur sovrummet spritt naken för att hämta kaffe.” Foto: Urbazon / E+

”Min bonusson såg mig naken”

amelias läsare Huldran gick ut ur sovrummet för att hämta kaffe helt naken – när bonussonen stod i köket med en kompis. ”Visa honom respekt” skriver amelias Bengt Ohlsson.

Vi är ett par med två varsina och ett gemensamt barn i åldrarna 3–15 år. Så det blir stökigt ibland när alla ska i väg på morgonen. Själv jobbar jag hemma. En dag när jag trodde att alla hade gått gick jag ut ur sovrummet spritt naken för att hämta kaffe. Men min bonusson, som går i nian, stod i köket med en kompis som kommit för att hämta honom på väg till skolan. Ingen sa något, sonen blev knallröd i ansiktet och jag sprang därifrån. Sedan dess har han undvikit mig och ser mig aldrig i ögonen längre. Det är som om pinsamheten aldrig går över. Ska jag prata med honom eller strunta i det? /Huldran

Bengt svarar: Gå försiktigt fram 

Ja, om det känns som om händelsen ligger som ett hinder i vägen för er relation tycker jag att du ska prata med honom. Men du bör gå försiktigt fram, och inte räkna med att ditt initiativ tas emot med öppna armar. 

I bonussonens ålder är sexualiteten något skört och skamfyllt. Han och hans kompis tänker på sex i stort sett oavbrutet, och tankarna kan fara i väg åt alla möjliga och omöjliga håll. Nätporren finns ständigt tillgänglig, samtidigt som de kanske aldrig sett en naken kvinna i verkliga livet. Och så dök du upp. 

Kanske genomströmmades han av tankar och fantasier som plågar honom och som han hatar sig själv för, vilket är lätt hänt i hans ålder. Så visst, prata med honom, men med varsamhet och respekt. 

Om han inte vill prata kan du be honom att återkomma när han är redo. Det är möjligt att han aldrig blir det. Men om du åtminstone erbjuder dig att prata med honom kanske pinsamheten börjar avta.

LÄS OCKSÅ: Johanna, 42: ”Jag behöll relationen med mitt bonusbarn”