Foto: Privat

Lina, 32 donerar ägg för att hjälpa andra

När Lina i december förra året fick höra att det råder brist på äggdonatorer blev hon nyfiken – och började researcha. Ju mer hon läste, desto säkrare blev hon på att hon ville bli äggdonator.

– Om jag nu väljer att inte skaffa barn, varför ska jag inte dela med mig av mina ägg till någon som vill men inte kan? säger Lina när vi når henne. 

Kort efter att hon först hört om äggdonation gjorde hon en intresseanmälan, och snart blev hon kallad till att göra prover för att säkerställa att hon är frisk. 

– Jag fick träffa en läkare som gick igenom släktens sjukdomar och även en kurator för att prata om anledningen till varför jag vill donera mina ägg.

– Jag möter många som tycker att det är konstigt att jag som 32-åring ”väljer bort” att skaffa egna barn, men jag har väl egentligen inte stängt den dörren helt, det handlar mer om att det inte är något jag saknar i livet eller längtar efter just nu, säger Lina.

Vid tillfället för intervjun med amelia har Lina just varit på sjukhuset och gjort ett så kallat äggplock, där hennes mogna ägg plockas ut för att sedan doneras till väntande par. Från Lina lyckades de plocka 10 ägg. Normalt sett försöker man ta 6–14 ägg per äggplock.

Lina mår bra efter ingreppet och har utan problem tagit sig hem genom att åka kommunalt. 

– Inför äggplocket fick jag lokalbedövning och lugnande, men det gick väldigt fort och smidigt, på 15–20 minuter.

Har fått positiva reaktioner 

Hormonsprutorna, som hon tagit de senaste två veckorna för att stimulera äggproduktionen, har inte heller satt några spår på måendet. 

– Jag tänkte först: ”Tänk om jag blir värsta hormonfreaket?” Men jag har inte känt något förutom lite svullnad i äggstockarna, så som man kan göra kring ägglossning.

Men hur man reagerar under en äggdonationsbehandling är mycket individuellt. 

– Jag är aktiv, gillar att träna och har aldrig haft problem med PMS eller mensvärk, och det kanske påverkar, säger Lina. 

Lina har fått positiva reaktioner från släkt och vänner när hon berättat om att hon är äggdonator, och hon är nöjd med sitt beslut och att få chansen att hjälpa andra. Särskilt eftersom hon har vänner som kämpar med att skaffa barn.

Hur tänker du kring att barn med dina gener kommer att födas?

– Jag tänker att det jag ger bort inte längre är mitt. Det här gör jag för någon annans skull. Men enligt svensk lag måste jag skriva på papper, så om det blir barn av mina ägg har barnet sedan rätt att söka upp mig i myndig ålder, säger Lina och fortsätter:

– Jag kan ju få ett samtal om 18 år, men jag har inga skyldigheter att träffa den personen. Men visst är tanken på att mitt DNA lever vidare ganska svindlande. 

Lina planerar att anmäla sig som donator nästa år igen. 

– Det är så lite jag ”offrar” för att andra ska få det de längtar mest av allt efter.

LÄS OCKSÅ: Åsa, 47: ”Jag blev gravid på en rysk klinik”