Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images

Läsarbrevet: ”Mamma super bort julen”

En vuxen dotter vars mamma super sig igenom varenda jul ber om hjälp. Bengt Ohlsson, amelias relationscoach, råder henne att ställa ultimatum.

Fråga: Så fort julen närmar sig får jag ångest. Mamma och hennes sambo söp sig igenom högtiderna under min uppväxt och numera ses vi bara på julafton. Om jag inte kommer hem till dem blir mamma förtvivlad, ringer och gråter och säger att hon ska ta livet av sig eftersom hennes barn inte älskar henne längre (mina syskon håller sig också helst borta). Så då åker jag dit och först är allt trevligt, men så fort vi sätter oss till bords kommer snapsen fram och sedan är det kört. Det blir tårar, anklagelser och kaos. Jag vill inte krossa mammas hjärta men klarar inte ännu en sådan jul. Hur ska jag göra? /M. 

Bengt svarar: Ställ ultimatum i år

Jag tycker att du ska prata ihop dig med dina syskon och komma med ett gemensamt erbjudande till er mamma: ni kommer hem och firar jul med henne och sambon, men på ett villkor: att det blir en helvit jul. Mineralvatten och alkoholfri glögg. 

Människor med alkoholproblem passar ofta på under högtider, vilket du har fått erfara under din uppväxt, och då korkar de upp med besked. 

Då blir det tydligt vad som är viktigast: att få sitta samlade runt julbordet med alla barnen, eller att supa till i sin ensamhet.

Men om man ställer dem inför den sortens ultimatum som jag föreslår, då blir det, eller borde åtminstone bli tydligt för dem vilket som är viktigast: att få sitta samlade runt julbordet med alla barnen, eller att få supa till i sin ensamhet. Det blir som ett sanningens ögonblick. 

Försök att lägga fram erbjudandet utan ilska och förebråelser kring hur de betett sig tidigare, för annars finns risken att din mamma vänder taggarna utåt. Och det är ett farligt läge för en alkoholist, för då står spriten där och öppnar sin famn mot henne och säger: strunta i de där gnällspikarna, jag finns alltid här, och jag sviker dig aldrig och förebrår dig ingenting. 

Måla i stället upp den alkoholfria julen som något trevligt. Att ni rentav kan samlas och förbereda julfirandet tillsammans. Utan en droppe alkohol. Då kanske det finns goda chanser att hon tackar ja. 

LÄS OCKSÅ: 5 budord för att hålla din budget i jul