Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Laila Bagge: Högst två procents chans att bli gravid

Laila Bagge berättar öppenhjärtigt om sorgen i att inte kunna få barn med sambon Korosh Kananian, om Lailaland och vänskapen med Mason Pitts, pappa till sonen Liam.

Laila Bagge dukar sitt svarta köksbord, drar ut en av de dödskallemönstrade stolarna, klappar sin hundvalp, brygger kaffe och berättar om tjejen på Ica som kom fram till henne och sa: ”Du ser precis ut som Laila Bagge, men mycket yngre.”

LAILA BAGGE

Ålder: 45.

Familj: Sambon Korosh Kananian, sönerna Liam och Kit, hundarna Brorsan och Ramos.

Bor: I villa på Lidingö.

Gör: Leder radioprogrammet Rix morronzoo och gör tv-showen Lailaland. Driver managementbolag och hudvårdsmärke. Har eget vinmärke.

– Av någon anledning tror folk ofta att jag är någon som liknar mig, och när de sedan fattar att det är jag skäms de. Jag tycker mest att det är roligt. Särskilt om de tycker att jag är snyggare än hon, säger Laila och skrattar sitt karakteristiskt hesa skratt.

Hur träffades du och Korosh Kananian?

– En kompis hade övertalat mig att gå på Riche (Stockholmskrog, reds anm.) efter jobbet, och Korosh kom fram. Jag var nog rätt dryg och frågade hur gammal han var. Han ljög om sin ålder för att han förstod att jag kanske inte skulle ge honom en chans annars. Han var både charmig och rolig, så jag fastnade direkt. När jag redan hade fallit för honom sa han: ”Jag har ljugit för dig. Jag är 19.”

Laila börjar skratta så mycket att hon nästan ramlar av stolen.

– Så efter den chocken tyckte jag ju inte att det var så farligt att han var 24 ... Ja, det är 18 år mellan oss, men är det något jag har lärt mig så är det att åldern verkligen inte spelar någon roll. Jag känner mig exakt likadan som för tio år sedan. Jag gillar att hålla igång och göra saker. Mitt jobb i musikbranschen och på radion gör också att jag håller mig ung, där måste man ha koll på nya trender. Det funkar inte att jobba med det jag gör annars.

Men trots att Laila och Korosh, som är 27, snabbt kände att de var rätt för varandra fanns en sak som fick Laila att tveka: tanken på att han en dag kanske skulle vilja få egna barn.

Skulle skaffa barn för Korosh skull

– Jag var faktiskt rädd för att vi skulle bli ett par på grund av det. Jag var rädd för att bli lämnad om han en dag skulle vilja ha barn och jag inte skulle kunna få det då. Han kan ju skaffa barn senare, han kan vänta i tio år eller mer om han vill. Den tiden har inte jag. Skulle du vilja få ett syskon till Liam och Kit?

– Jag ansåg mig klar efter två barn, men när man älskar någon kan man inte vara så egoistisk. Jag skulle vilja det för Korosh skull, och för min egen såklart, om det skulle vara så att han vill ha barn i framtiden. Dessutom finns rädslan där för att han om tio år verkligen vill ha egna barn. Och då kanske han lämnar mig på grund av det fast han inte kan tänka sig det nu. Det är en jobbig känsla.

Lailaland. Laila Bagge och Liam Pitts. Foto: TV3/Daniel Stigefelt Foto: Foto: TV3/Daniel Stigefelt

I ett av de första avsnitten av Lailaland, där tv-tittarna får följa Laila, Liam och Korosh i vardagen, gör Laila en fertilitetsutredning och träffar en läkare. Resultatet blir inte vad hon hade hoppats på.

– Jag fick beskedet att jag har en eller högst två procents chans att få barn. Första gången jag blev utredd fick jag NOLL procents chans, så jag blev ändå glad över den där ynka procenten. Men efteråt, när det sjönk in, kände jag bara: ”Det är kört.” Och då kände jag mig gammal, jag hade velat fatta det beslutet själv.

– Jag frågade läkaren om han hade varit med om att någon med mina värden fick barn, och det hade han, men inte någon i min ålder. Det var inte särskilt roligt att höra.

Vad säger Korosh om det här?

– Vi har pratat mycket och han säger att om han måste välja mellan att få barn och att vara med mig, så väljer han mig. Men det har varit tufft att tvingas inse att det är kroppen som bestämmer om jag får f ler barn eller inte. Jag har inte den makten längre.

– Alla kvinnor borde frysa in ägg i 30-årsåldern. Jag ångrar inte mycket i livet, men det önskar jag att jag hade gjort. Jag fattar inte varför ingen säger det till en när man är i den åldern och tror att man alltid kommer att vara hur fertil som helst.

Du har ett eget vinmärke, går det bra?

– Ja! Men jag gjorde en rejäl miss rent ekonomiskt där. Vinet fanns först bara på låda och jag fick erbjudandet att välja mellan procent på försäljningen och en engångssumma. Jag tog det fasta arvodet, vilket var dumt eftersom det blev en succé. Men när de började sälja det på flaska tog jag royaltyersättning istället.

Hur mycket tjänar du på flaskvinet?

– En halv miljon om året. Samma deal med lådvinet hade gett mig fyra miljoner. Men man lär av sina misstag.

Du sa i ett radioprogram att du tjänar 250 000– 300 000 i månaden. Sist jag intervjuade dig sa du att du gärna skulle bli rik. Är du det nu?

– Det beror väl på vad man menar med rik? Jag kan inte köpa allt jag vill, men jag känner mig rik! För mig betyder det att kunna bo där jag bor, att vi kan åka på semestrar och att vi har det bra. Och det har vi. Vi behöver inte vända och vrida på slantarna.

– Men jag har alltid varit egen företagare och känt en inre stress att tjäna mer pengar. Om jobben plötsligt tar slut vill jag kunna fortsätta att leva det här livet.

Du har ofta varit ensam kvinna bland män i din karriär – först som artist, sedan som manager och i sammanhang som Idol-juryn. Hur har det funkat?

– Jag har själv inte blivit utsatt för några hemska saker i jobbet, men det är klart att jag har sett massor av orättvisor genom åren. Jag har varit en ung artist som gått in i ett rum med fyrtio män med makt över min karriär, så jag vet hur det känns. Det är därför jag månar så mycket om yngre, kvinnliga artister i min roll som mentor.

– Som kvinna måste jag bevisa mig mycket mer än män och prestera oavbrutet för att hålla mig kvar. Och kvinnor får fortfarande mindre betalt på både tv och radio, även 2018.

Blir du inte arg då och kräver högre lön?

– Det här är hemskt, men i min generation är vi så vana! Man reagerar knappt över orättvisorna. Jag tänker bara: ”Jag tjänar ju bra med pengar, jag är nöjd ändå.” Man kan inte gå omkring och vara arg hela tiden. Däremot tar jag strid för de artister jag jobbar med så att de inte ska hamna fel i skivbolagsbranschen.

Du framstår som väldigt självsäker.

– Kanske det, men jag har märkt att folk som inte känner mig tror att jag är hård och kall. För jag kan vara sarkastisk eller låta hård när jag egentligen bara är rak. Där är det också skillnad på män och kvinnor. Om min kollega Marko (Lehtosalo, reds anm.) svär i radio eller säger något grovt så händer absolut ingenting. Men om jag gör det ringer män in och klagar. De är rädda för starka kvinnor.

Mason Pitts bodde i källaren

Laila har varit gift två gånger – med Anders Bagge, som hon sedan dess har varit god vän med, och med Niclas Wahlgren, som är pappa till Kit. Liams pappa Mason Pitts bor i USA, även de har förblivit goda vänner genom åren.

– När Mason skulle bo i Sverige ett tag för några år sedan slutade det med att han bodde i källaren hemma hos mig och Korosh i ett halvår. Han är Liams pappa, så varför inte? Med Niclas har det tagit lite längre tid, det var en jobbig skilsmässa, men nu har vi en kommunikation.

Varför gör du Lailaland?

– Jag ville visa verkligheten, och det innebär att tittarna får ta del av mycket roligt men också av det som sårar mig och som gör mig ledsen. Innan har jag inte varit redo för det här, men vad fasen, jag är 45! Nu får det bära eller brista. Liam och jag har högt i tak och driver med varandra i programmet. Samtidigt öppnar jag mig mer än någonsin tidigare. Men Kit är inte med, han är bara sex år och det är lite för tidigt att vara med då.

– Sedan har jag haft en dröm om att ha en egen digital plattform och nu har jag det. Min egen plattform, min egen trafik, ett eget tv-hus!

Var hittar du din energi?

– Jag har alltid haft den. Men jag har gjort några förändringar när det gäller träning och mat som gör mig ännu piggare. För det första har jag börjat träna i 38 graders värme, man blir mycket mjukare och starkare. Och så har jag slutat med mjölkprodukter och gluten. Jag märkte stor skillnad nästan direkt! Det där fluffet runt magen försvann.

Hur noga är du med matvanorna? (Laila har under intervjun ätit två skinkmackor gjorda på helt vanligt bröd.)

– Alltså, kanske inte supernoga ... Det är mer att jag tänker på att inte äta gluten hela tiden, jag unnar mig fortfarande allt jag vill ha, säger Laila och slår ut med armarna.

– Jag gillar ju mat. Jag tänker inte späka mig. Varför skulle jag det? Livet måste vara roligt också.

Text: Åsa Brolin, foto: Karl Nordlund, TV3/Daniel Stigefelt, styling: Hannah Bergroth, hår & make up: Catharina Göransson