Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Thron Ullberg, Shutterstock

Amelia Adamo: ”Kan vi ’boomers’ rädda kommande generation?”

Amelia Adamo växte upp i en generation som sjöng om den ljusnande framtiden. I dag får hon, och andra 40-talister smisk av Greta-generationen.
Är de unga söndercurlade och lättkränkta, eller har de rätt i att deppa ihop av klimatångest och politisk oro?
Kalla oss gärna boomers- men i vänlig ton.
Ni kan komma att behöva oss. 

KRÖNIKA. Läser i DN att generationen som växte upp under andra världskriget är full av tystnad.  Det är säkert sant, Den Tysta Generationen är de som föddes mellan 1928-45. Nästa generation, vi som är födda efter kriget, är definitivt inte tysta, det vet jag säkert. Jag är ju en av dem och tidningen M Magasin byggdes på just den målgruppen som vi kallade mappies, mogna attraktiva pionjärpersoner. Vi som både hörs och går före. 

Vi tillhör de som också kallas babyboomers. Vi förändrade samhället för att få en bättre värld – och som vi fick. Vi kunde på riktigt sjunga om en ljusnande framtid – allt såg ljust ut. Det var innan vi förstod hur vi tärde på jordens resurser. Idag vet vi hur det gick och vi blev personligen segrare, ingen generation har lagt under sig så mycket makt och pengar. Men planeten, den som barnbarnen ska ärva, tog stryk. 

En föraktfull attityd mot vår generation som tror oss veta allt och vara bäst

Idag kallar de unga oss för ”ok boomers”, i alla fall på nätet. En föraktfull attityd mot vår generation som tror oss veta allt och vara bäst. Men framför allt får vi digitala snytingar för vår okunskap om den generation som i dag växer upp i samhällelig dysterhet. Den generationen kallas för Z-generationen eller Greta-generationen. (födda 1982-2003). De ser framför sig en tillvaro med grov miljöförstöring, klimatpåverkan, mindre pengar och politisk oro. 

–Jamen, säger jag när jag tycker de gnäller för mycket, ni får väl kämpa.

Då slår de mig i huvudet med översvämningar, överhettning, ökade klassklyftor och hopplös bostadsmarknad. Och nu också elkris, covidhot och ökade matpriser. 

Intressant och relevant. Idag är det vår tur att få generationssmisk och vi, ok boomers, får faktiskt fundera på om de unga är bortskämda och lättkränkta och söndercurlade av sina föräldrar eller om har de orsak till sitt deppiga förhållningssätt. För faktum är att miljöförstöring och klimathot inte går att bortförklara. Och inte bara det. 

Man har räknat ut att den här generationen är den första på hundra år som ekonomiskt får det sämre. För samtidigt som vi i Sverige fått alla dessa techmiljardärer så har den stora gruppen fått det ekonomiskt sämre och generation Z kommer få det ännu sämre. Vi vet i dag att lönerna står stilla samtidigt som lånen är skyhöga.

Var och en ska kunna tjäna ihop till sin egen bostad har jag tyckt, men gör inte längre

Ja, tänker jag, då får väl vi i boomergenerationen vara generösa och inte svira upp alla pengar vi tjänade då det begav sig, utan se till att lägga undan en lite skärv till de som i dag föraktfullt kallar oss för ”ok boomers” och digitalt himlar med ögonen. Var och en ska kunna tjäna ihop till sin egen bostad har jag tyckt, men gör inte längre. För det är helt omöjligt med skenande bostadspriser och de decennielånga bostadsköer vi i dag har. 

”Hur ser du på framtiden?”, frågar jag mitt 18-åriga barnbarn. Han tillhör gruppen människor som tror att allt löser sig. Nån Gretaångest har inte drabbat honom. Däremot mig.

Nu är det valfläsktider och allt jag hör från politikerna handlar om oss äldre, pensionerna ska höjas, äldrevården ska bli bättre – ett praktfullt röstfiske. Vi äldre är många och blir därmed viktiga, men det är de unga vi ska satsa på. Det är de unga som ska få en chans till att kunna sjunga om en ljusnande framtid. Låt de kalla oss ”ok boomers”, för den värld de ska slå sig fram i är inte särskilt ok. 

I Sverige har vi tolkat ungt som den största av framgångsfaktorer, särskilt på arbetsmarknaden och attityden mot äldre varit stötande nedlåtande. Vår erfarenhet har kastats på soptippen och vi har betraktats som onyttiga och tärande. Det som en gång var jätteproppen Orvar har blivit ett köttberg av omhändertagande. 

Men vi är ändå vinnarna. Så varsågod, kalla oss ”ok boomers”. Men med vänlig ton, för ni kan komma att behöva oss. 

LÄS OCKSÅ: Amelia Adamo: ”Jag rökte marijuana och var på middag med Clark Olofsson” 

LÄS OCKSÅ: Amelia Adamo: ”Fostra de unga i att konversera”