Kan man säga upp kontakten med en förälder? Psykologen ger råd

Det går att säga upp kontakten med en förälder som har svikit en eller behandlat en illa. Det kan vara det bästa du kan göra för dig själv. Men hur gör man egentligen? 

Anna-Maria Stawreberg

Det finns få saker som är så tabubelagt som att "göra slut" med en mamma eller pappa. Men det är också få personer som kan såra en i den grad som en familjemedlem kan göra.

Vi tog hjälp av psykologen, psykoterapeuten och författaren Liria Ortiz för att diskutera detta känsliga ämne. Hon har bland annat skrivit boken Jag och min mamma - Om att hantera en viktig relation och hon vet hur du på bästa sätt säger upp kontakten med en förälder.

Kan man verkligen göra slut med en förälder?

– O ja, det kan man. Många gånger är det nödvändigt att göra det, men det är inget som man gör lättvindigt. Det är ett svårt beslut att fatta.

Hur vet man när det är läge att bryta?

– Den frågan är omöjlig att svara på. Många gånger känner man själv när det inte längre finns något annat alternativ. De allra flesta som bryter med sin förälder har försökt gång efter gång att få en fungerande relation. De har försökt prata med sin förälder massor av gånger utan resultat.

Liria Ortiz, psykolog och författare.

– Till slut når man en punkt där det blir ett svek eller ett bråk för mycket. Man orkar inte längre och fattar det smärtsamma beslutet att bryta.

Vilka konsekvenser kan det få?

– Både negativa och positiva. Man möts ofta av en oförståelse från omgivningen och kanske finns det syskon med i bilden som inte förstår. Man kan känna både skam, skuld och sorg. Samtidigt säger många att de får en stor frihets- och lättnadskänsla efteråt. Men var beredd på att känslorna kommer att pendla.

Hur bryter man på bästa sätt?

– Jag brukar rekommendera att man börjar med att ta en paus från varandra. På så sätt får man möjlighet att känna efter. Naturligtvis kan man försöka prata, men min erfarenhet är att de som bryter har försökt prata med sin förälder utan resultat många gånger, och risken är att man bara blir sårad ytterligare en gång.

Kan man få en fungerande relation igen?

– Ja. Kanske blir det inte en nära mor/far-dotter-relation, men man måste ju inte umgås med sina föräldrar så som normen säger. Kanske räcker det att ses och ta en fika en gång om året, eller göra något tillsammans. Men om inte heller det fungerar, släpp taget och acceptera det som hänt.

Läs också: Känner du dig ensam? Det går att bryta ofrivillig ensamhet!