Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jezzica Sunmo

Jenny har hittat genvägen till en stressfri jul

Fyra barn, hund och man. Som upplagt för kaos hela december? Nej då. Hemma hos feelgoodförfattaren Jenny Fagerlund har förberedelserna inför julen blivit just – feelgood. Hemligheten: Tydlig arbetsfördelning och en del färdigköpt julmat.

Laxen behöver man inte grava själv, sillen kan köpas på burk och skinkan kan till och med handlas färdiggriljerad. Ja, pepparkakorna kan också inhandlas. Familjen Fagerlund unnar sig helt enkelt att köpa färdig julmat ibland – så att hysterin inte tar över julmyset. 

– Är man i en period med mycket stress tycker jag att man inte ska ha så höga krav. Ofta är det förväntningar som ställer till det. Jag har också haft sådana krav, men har lärt mig vara mer snäll mot mig själv, säger Jenny Fagerlund

I familjen är det barnen och Jenny som är de stora julälskarna. Hon tycker att tiden inför julen – själva uppladdningen – är allra mysigast. Hon tar gärna in granen första december, medan Patrik skulle kunna ta in granen på uppesittarkvällen. 

– Så vi har hittat något slags medelväg hemma hos oss. För mig handlar det om att njuta hela vägen. Att baka, fika, fixa mysig belysning, tända ljus. Jag tycker inte att man ska stirra sig blind på en dag, då blir också förväntningarna högre, säger hon.

Jenny har alltid älskat julen och vill inte låta stressen komma i vägen för njutningen. Foto: Thomas Carlgren / Thomas Carlgren

Krävs inte exakt rättvisa

Hon är fortfarande den som står för fler sysslor inför julen, eftersom hon är den som gillar att baka, pynta och pyssla mest, men tycker ändå att familjen har hittat en hälsosam balans de senaste åren. Framgångsreceptet: att alla hjälps åt. Även barnen är delaktiga, med allt vad de kan och förmår. Men här krävs aldrig exakt rättvisa vad gäller arbetsfördelningen. Balansen bygger mycket på kommunikation, lust och vem som besitter vilka kunskaper. 

– Jag tycker exempelvis att det är kul att laga mat, medan Patrik brukar göra flätbröd och griljera skinka. Och ibland om jag gör maten så städar han medan barnen dukar.

Vanligt är också att Jenny gör inköpslistan, sedan handlar Patrik – men det beror helt enkelt på vem som har tid och vad som passar för stunden. 

– Vi försöker att dela jämnt, eftersom ingen orkar göra allt – det viktigaste är att vi jobbar som ett team, säger hon. 

Sofftid? Japp, medan barnen städar! Foto: Thomas Carlgren / Thomas Carlgren

Vågat släppa kontrollen

Paret försöker ta genvägar i stället för att allt ska vara perfekt. Och framför allt har familjen försökt dra ner alla upphaussade förväntningar och stelbenta ”måsten”. Jenny tror att de som familj har blivit mer avslappnade. Dessutom har hon vågat släppa kontrollen och försöker lita på att alla i familjen genomför sina arbetsuppgifter – efter sin egen förmåga. 

– Då kanske det inte blir exakt som jag själv vill, men jag vill att alla ska våga göra det på sitt sätt. För det är jättejobbigt om bara en person ska fixa allt på julen, det är inte schyst. 

Samtidigt konstaterar hon att december visserligen fortfarande blir en stressig månad emellanåt. När andra sitter med glöggmys och inväntar tomten den 23 december så har det hänt att hon och Patrik springer i affärer och handlar sista klapparna. 

– Så vi är inte en perfekt familj på något sätt. Ibland uppstår stressiga situationer, men jag försöker att inte ställa så hårda krav på mig själv. Julen handlar om gemenskap och att umgås med nära och kära – oavsett om det är dammigt i ett hörn eller att det saknas något på julbordet.

Jenny tipsar: Så undviker ni relationskaos i jul

– Planera och prata igenom hur ni vill ha det. Ofta tänker man olika, och många konflikter handlar om förväntningar. Kommunikationen är viktig: ”Om du handlar så gör jag detta under tiden och barnen kan gå ut med hunden.” Fördela uppgifterna. Det behöver inte vara ett strikt schema. 

– Jaga inte perfektion. Det finns mycket bra att köpa färdigt också. Gör det som känns bäst för er. Har man tid att grava lax och lägga in sill – kul! Men det gör inget om man köper färdigt. Och hinner man inte städa perfekt – vad gör det? 

– Stirra er inte blinda på julafton. Är det en enda dag som är målet eller hela december? Det finns mycket att njuta av under hela perioden! 

 

Experten: ”Julen är högtiden då kvinnor går på knäna”

Sandra Lindström, psykolog och jämställdhetsexpert. Foto: Paulina Holmgren

Mellan julpyntande, rullande av köttbullar och presentinslagning är det inte kons­tigt om du känner dig överväldigad. Speciellt om du är kvinna. Statistiken talar nämligen sitt tydliga språk: att julen är en väldigt ojämställd högtid. 

Ty julen är härlig för stora och små – eller tja, inte riktigt. Statistiken visar nämligen att för kvinnor är julen inte speciellt fröjdefull. Statistiska centralbyråns årliga tidsundersökning avslöjar att kvinnor och män lägger ungefär lika mycket tid på arbetsplatsen – men för kvinnor slutar inte slitet när man klockar ut från jobbet vid fem. Kvinnor lägger fortfarande betydligt mycket mer tid på hushållssysslor. En skillnad som blir extra tydlig när det lackar mot jul. Sandra Lindström, psykolog och jämställdhetsexpert, har till och med gett decemberhögtiden ett nytt namn. 

– Jag brukar kalla julen för högtiden då kvinnor går på knäna och män passivt tittar på. Vi påverkas fortfarande av normer som lägger ansvaret för projektledning på kvinnor och ser det som ett möjligt tillval för män. Det gör att män har privilegiet att glömma, känna att de inte bryr sig eller bara göra exakt det som de blir tillfrågade om. Det är enormt stressande att hela tiden behöva fråga om hjälp i stället för att utgå ifrån att det självklart är ett delat och gemensamt ansvar, förklarar hon.

Kartlägg vad som behöver göras

Just kring semester och högtider ser Sandra Lindström att ojämställda mönster tenderar att öka. Men även om man som kvinna är medveten om den orättvisa arbetsfördelningen kan det vara lättare sagt än gjort att sätta ner foten och säga ifrån. 

– Ganska ofta är det någon som i juletider ger tipset till stressade kvinnor att bara säga nej och sätta gränser. Då vill jag påminna om det här: Om några av oss, statistiskt sett kvinnor, ska börja säga nej och vi fortfarande vill leva i en någorlunda trivsam miljö, som många trots allt verkar uppskatta, så behöver andra, statistiskt sett män, aktivt kliva fram, säger Sandra. 

Hur ser vi då till att alla kvinnor får den härliga (och avslappnade) jul de är värda? Sandra tycker att det första man ska göra är att faktiskt lista vad som kommer att behöva göras för att julen ska gå runt. Efter att man tillsammans kartlagt allt som behöver göras så ska man på förhand dela upp uppgifterna. 

– Jag rekommenderar att titta på hur lång tid de olika momenten tar och sedan fördela tiden rättvist. En uppgift som behöver göras många gånger, kanske varje dag, tar ju definitivt mer kraft än att sätta stjärnan i julgranstoppen. 

Om min partner säger att han ”inte gillar julen” – hur gör jag då?

– En del gillar jul och andra inte. Jag brukar säga att om någon part inte känner för att involvera sig i julpyntning, bakning och presentinslagning så kanske den parten under jul i stället kan axla större delen av ansvaret för de rutiner som alltid måste skötas, som att städa, tvätta eller ta hand om barnen. Det är självklart okej att inte gilla julen, men oavsett vad just du tycker om den högtiden så borde det vara självklart att hjälpas åt såväl till vardags som till fest. 

Den ojämställda julen i siffror:

14 % av män känner sig stressade inför julen. 

27 % av kvinnor känner samma stress. 

Vad stressar vi mest inför?

19 % uppger julstöket, som julmat, städning och pynt, som 

största stressfaktorn. 

12 % känner ekonomisk stress inför högtiden. 

 

Källa: Novus 2017

Av: Moa Alfredsson

Hur gör du julen mer stressfri?

Maribel Leander Lindberg, 42, bloggare, Leksand: ”Jag gör en stressfri budget”

Maribel Leander Lindberg och hennes man har olika ansvarsområden. Foto: Privat

Hur gör du för att inte stressa ihjäl dig under julen? 

– Vi har en budget för alla årets månader, och just december har en lite högre budget eftersom vi vet att det oftast tillkommer en hel del extra kostnader just då – men stressen minimeras med en bra budget. 

Vilket är ditt bästa stressfria tips?

– Om ni är många som firar tillsammans – ha ett knytkalas där alla lagar och tar med något till julbordet. 

Hur gör du och din partner för att få en jämställd jul?

– Min man ansvarar för maten. Att den ­inhandlas och lagas. Vi kanske gör delar av det ­tillsammans, men han är ansvarig. Jag är den som är ansvarig för koordinering med vänner och släkt samt inköp av julklappar. Städning delar vi upp så att vi har ansvar varannan vecka. Det gör vi ingen skillnad på kring julen.

Johanna Ahlsten, 36, fysioterapeut, Nacka: ”Jag bokar in färre saker”

Johanna Ahlsten vill ha tid att ligga i soffan och kolla på julfilmer med barnen. Foto: Privat

Vad gör du för att ­julen inte ska bli för stressig?

– Jag försöker prioritera och se till att inte ha för mycket inbokat. Jag älskar i grund och botten julen och vill att den bara ska få vara mysig. Det är jättetrevligt med glöggmingel, ­lucia­­firanden och släktkalas men jag vill också ha tid att ligga i soffan och ­kolla på julfilmer med barnen.

Har du några fler tips?

– Man behöver inte till varje pris följa precis alla traditioner. Det är fullt möjligt för julstämningen att infinna sig även om du inte har hunnit med att luta lutfisk, montera ­pepparkaks­hus efter egen ritning ­eller städa ­bakom soffan.

 

Cecilia Folkesson, 41, kostrådgivare, Ulricehamn: ”Jag släcker ner, då syns inte dammet”

Cecilia Folkesson investerar i tid med nära och kära. Foto: Privat

Vilket är ditt bästa tips för att julen inte ska bli för stressig?

– Investera i tid med nära och kära. Ta en sväng i skogen och grilla, det blir förmodligen en härligare upplevelse än att sitta hemma på en planerad ­adventsfika med perfekt bakade ­pepparkakor och hemmagjort julgodis. 

Vilket är ditt bästa hack för en lugn jul?

– Förbered! Mycket av julmaten går utmärkt att laga innan och frysa in. Och det här med städningen – släck ner och tänd massor av ljus. Ingen kommer ens att notera eventuellt damm.

LÄS OCKSÅ: 11 mysiga projekt: Skapa julfeeling med familjen