Foto: Choreograph / iStockphoto

Jag får utbrott på barnen! Hur får jag bättre tålamod?

Mathilde får dåligt samvete för att hon inte har tillräckligt tålamod med barnen. Samtalscoachen Åsa Nyvall guidar i en fråga som många föräldrar nog känner igen sig i. 

FRÅGA: Mina barn driver mig till vansinne ibland. Jag får sådana skuldkänslor, för jag älskar dem men deras eviga tjat och gnäll skär i mina öron. Till saken hör att jag har varit utbränd i en period, så jag är väldigt ljudkänslig, och därför kan en helg eller en semester med familjen göra mig fullständigt utmattad.

Finns det något sätt att öva upp sitt tålamod? Och hur ska man be barnen om ursäkt om man varit lite extra grinig någon dag? /Mathilde

Samtalscoach Åsa Nyvall svarar: 

Det här är något som jag tror att många föräldrar kan känna igen sig i. Skuldkänslor över att man kan tycka att det är jobbigt när barnen, som man älskar mest av allt, driver en till vansinne med tjat och gnäll. Det är verkligen inget du är ensam om.

Kärleken till barnen är så stor, att trots att man ibland blir tokig så påverkar inte det hur mycket vi älskar dem. Visst är det fint?

Det jag tror att vi föräldrar behöver träna oss på är att sätta begripliga gränser för våra barn, i stället för att gå runt och ha dåligt samvete. Prata med dem om hur vi vill ha det i hemmet för att alla ska trivas och vad man gör när man känner sig tjurig. Resonera om hur man beter sig för att det inte ska gå ut över alla andra. Prata också om vad man gör när man inte lyckas med det. När ens dåliga humör ändå spiller över på andra. Det händer, eftersom det är en del av att vara människa. Här kommer förmågan att säga förlåt in.

Det är en del av att vara människa

En annan sak som är bra att fundera över är om du själv kan ta ansvar för att inte hela tiden utsätta dig för sådant som påverkar din hälsa negativt. Kanske kan du hitta sätt att pausa då och då. Många är ängsliga i sin vilja att vara de perfekta föräldrarna, så man missar att ta hand om sig själv. Jag tror att det är bra att visa för sina barn att även vuxna har behov – inte minst för att lära dem att det när de själva blir vuxna finns utrymme för det. Det går bra att sätta på en film och vila en stund medan barnen tittar. Att få fylla på med energi på egen hand är viktigt, kanske genom träning eller vänner.

Påminn dig själv om hur stor kärleken till dina barn är – trots att de ibland kan driva dig till vansinne.

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på läsarfrågor om känslor och relationer. Mejla din fråga till red@topphalsa.se

LÄS OCKSÅ: Min syster dricker för mycket - vad ska jag göra? 

LÄS OCKSÅ: Min tonåring tar knäcken på mig