Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Getty Images/Brand X

Inred ditt hem med feng shui

Fräscha upp ditt hem med lite ny energi såhär lagom till våren. Lär dig att inreda efter feng shui och skapa balans och harmoni. Så här gör du, rum för rum.

Feng shui betyder ”vind och vatten” och är en 3000 år gammal kinesisk lära som lär dig att inreda efter naturens krafter. I grund och botten handlar det om hur vi influeras av energifälten runt omkring oss, och hur vi påverkas av färger, former och material. Feng shui bygger i stor utsträckning på läran om de fem elementen: trä, eld, jord, metall och vatten. Så här inreder du ditt hem med feng shui i...

Arbetsrummet

När man arbetar ska man alltid sitta med en vägg bakom sig och med ansiktet vänt mot dörren. Väggen ger dig nämligen trygghet, och det kan dessutom förstärkas ännu mer genom att hänga upp en tavla av något som du själv förknippar med styrka. Övriga tavlor i arbetsrummet ska kännas inspirerande. När det gäller din sittplats ska du inte ha något tungt hängande över huvudet, som höga hyllor bakom ryggen eller hänglampor över skrivbordet, utan använd istället riktbara lampor.

Saker att undvika i arbetsrummet:

Undvik att samla saker i högar, använd istället pärmar, mappar och lådor.

Undvika också att sitta med ryggen mot ett fönster, det gör oss energimässigt svagare.

Badrummet

Det är i badrummet som vi sköljer av oss alla dagens händelser. Därför är det viktigt att skapa ett lugn i detta rum. Se till att vädra badrummet ofta, håll spegeln fläckfri och låt bara några få saker få stå framme, till exempel stearinljus, växter och en väldoftande tvål. För att släppa ut så lite energi ur hemmet som möjligt ska toalettlocket, toalettdörren och droppande kranar alltid vara stängda. Välj färger som känns friska och klara. Stora speglar kan vara bra att placera i små badrum för att få rummet att se större ut.

Saker att undvika i badrummet:

Undvik starka lampor.

Undvik speglar med vassa hörn.

Undvik att överbelamra badrummet med saker. Det är lättare att slappna av med mindre intryck.

Hallen

Hallen är ofta liten och trång, så se därför till att använda ljusa färger så att det upplevs som större. Sätt upp en spegel här som på så sätt ser ut att förstora upp ingången ännu mer. Bra ljus är också viktigt i hallen, eftersom att den annars lätt kan bli mörk.

Saker att undvika i hallen:

Undvik möbler som tar upp för mycket plats och häng undan kläder som inte används.

Undvik även att sätta upp en hallspegel mitt emot dörren, sätt den istället på en plats i hallen där den reflekterar något vackert eller förstorar upp hallen.

En lång matta i en redan lång hall förstärker känslan av längd. Bryt istället av hallen med en matta som är mindre, rund eller tvärrandig.

Köket

Köket är en plats som man vill ska vara både praktisk och vacker. Ställ därför undan så mycket köksmaskiner från bänkarna som möjligt och ställ istället fram saker som inspirerar en till matlagning, till exempel en fruktskål, färska kryddor och vackra teburkar. Allt som har med naturen att göra ger oss inspiration till matlagning. Därför är det även bra att använda naturtoner i grönt och brunt i köket. Färger som rött, gult och orange stimulerar aptiten och matsmältningen, och är därför bra att använda som detaljfärger i köket. Välj också ett runt matbord, det är bäst för gemenskapen.

Saker att undvika i köket:

Undvik att lämna framme knivar, ställ istället de i ett knivställ. På alltommat.se finns en bra knivguide om vilka knivar du bör ha hemma, och hur du ska förvara dem. 

Undvik även klockor i köket, eftersom att klockor symboliserar stress. När man äter vill man ha lugn och ro.

Sovrummet

Vårt sovrum ska symbolisera vila och kärlek och ska därför inte inredas i för starka färger. Rummet borde helst ligga i den del av hemmet som är lugnast, helst på övervåningen där inga människor kan gå förbi utanför fönstret. Bästa vädersträcket är i norr, då solen går upp utanför fönstret på morgonen och då det är svalt i rummet på kvällen. Färger som kan vara lämpliga i ett sovrum är de som ligger nära våra hudtoner, eller också jordnära färger, allt från aprikos till brunt och mossgrönt. Skarpa gula färger och rött ska helst undvikas, eftersom att de är för intensiva färger. Däremot kan detaljer i rött förstärka passionen. Även par av saker förstärker tvåsamheten i sovrummet och tavlor med erotiska eller sensuella motiv i sovrummet är bra för sexlivet. Andra saker som ger en positiv effekt är doftljus, dämpad belysning och bröllopsfoton.

Saker att undvika i sovrummet:

Arbetsrelaterade saker som dator, pärmar, telefon eller andra apparater som TV eller stereo skapar stress.

Undvik speglar i sovrummet, då man inte vill skapa en ”tredje person” i sängen.

Hyllor eller lampor ovanför sängen ”trycker” på våra huvuden och kan ge huvudvärk och dålig sömn.

Undvik vassa hörn och kanter på möbler, till exempel på sängborden.

Delad madrass är heller inget bra, då det symboliserar ett delat förhållande.

Fotografier på familj och släkt har dålig effekt på sexlivet.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är vårt hems samlingspunkt och den plats där vi visar vilka vi är. Se därför till att inreda vardagsrummet så personligt som möjligt, med till exempel familjefotografier som stärker känslan av sammanhållning. Måla väggarna i någon ljus färg och placera TV och stereo här för att skapa liv och rörelse. Gult och orange är bra detaljfärger i vardagsrummet om man vill stimulera konversationer. I mörka hörn är det bra att placera ut växter eller golvlampor, som gör att rummet rundas av och ljusas upp.

Saker att undvika i vardagsrummet:

Placera aldrig soffor eller fåtöljer med ryggen mot ingången. Detta gör att ens undermedvetna hela tiden oroar sig för att någon ska smyga sig på bakifrån. Som gäst ger det även en signal om att du inte vill ta emot folk. Detta gäller också om du har för många kuddar i soffan.

Undvik vassa kanter och hörn på möblerna. Använd istället möbler med runda hörn, till exempel ovala eller runda vardagsrumsbord. Glasbord med vassa hörn är ofta ett omedvetet stressmoment för kropp och själ.