Foto: This content is subject to copyright.

Fidget spinner – allt du behöver veta om nya leksakstrenden

Fidget spinner har spridit sig som en löpeld bland ungdomar i Sverige under våren. Vill du hänga med i dina barns liv ska du läsa detta, för här är allt du behöver veta om Fidget spinner (plus att du kanske kan lära dig några tricks!). Självklart kan du också klicka hem en eller flera Fidget spinner direkt i artikeln (i alla tänkbara färger och varianter!)

Vi minns förra sommarens trend Pokémon, och sedan framåt hösten "water bottle flip". Pokémon gick ut på att jaga virituella Pokémons över i princip hela världen, och ALLA gjorde det. "Water bottle flip" gick ut på att flippa en med vatten halvfull petflaska med en snärt som gjorde att den landade stående. Ingen plats i huset eller i skolan gick säker, och handen upp alla som blev tokiga på det ihärdigt dunsandet från tweenie och tonårsrummet...

Årets fluga heter Fidget spinner.

Vad är en Fidget spinner?

En Fidget spinner är en liten pryl, utformad med ett kullager och tre små propellrar som får leksaken att snurra. Fidget spinner finns i en mängd olika modeller, färger och utföranden, allt från självlysande till magnetiska. Fidget spinner varierar kraftigt i pris, enligt prisjakt.nu ligger priset mellan 30 och cirka 200 kronor.

Foto: This content is subject to copyright.

Bästa Fidget spinner

Klicka på plusset i bild för att handla, utcheckning sker med Klarna.

Enligt sajten bäst-i-test.se är Fidget spinner original den bästa, med motiveringen: "Stabil konstruktion med bra gyroeffekt som finns i många olika färger." Här nedan kan du klicka hem 1, 2 eller 3-pack av Fidget spinner original i olika färger och mönster, direkt på amelia.se.

fidget spinner-1

Handla alla 68 varianter HÄR.

Vad betyder Fidget spinner?

Det finns inget riktigt bra ord för engelskans"fidget" på svenska, det närmaste man kan komma är "inte kunna sitta still", "rastlös" och "orolig". Och det som sägs vara föregångaren till dagens populära Fidget spinner, var just ett hjälpmedel för rastlöshet.

via GIPHY

Fidget spinner för adhd och autism

Fördelarna med en Fidget spinner för barn och ungdomar (ja, även vuxna) med adhd- och autismproblematik har lyfts, och det finns konkreta bevis för att en Fidget spinner hjälper till att kontrollera koncentrationssvårigheter, rastlöshet och ångest. Istället för att skaka på benen, tugga på tröjan eller ständigt vara i rörelse fokuserar man på att hålla på med snurran på olika sätt. Fidget spinner upplevs bland många som både underhållande och lugnande. Medan andra menar att det är lätt att helt och hållet gå upp i sin snurra och därmed tappa koncentrationen på allt annat.

Fidget spinner tricks

En Fidget spinner är dock rolig för alla, med eller utan diagnos. Det finns mängder av tricks, och utmaningar du kan göra med din Fidget spinner. En sökning på "Fidget spinner tricks" på Youtube, ger närmare 5 miljoner träffar. Nedan klipp har över 7 miljoner visningar.

Fidget spinners popularitet

Fidget spinner började som en kontorsgimmick. Amerikanska affärsmagasinet Forbes beskrev Fidget spinner som "must-have office toy, 2017" i en artikel från 2016. Sedan dröjde det inte länge förrän snurran spreds i sociala medier som Youtube och Reddit och så var bollen i rullning. Sökningar efter Fidget spinner på Google ökade lavinartat med en ordentlig spik i april 2017. I maj samma år var trycket så starkt efter Fidget spinners att vissa kinesiska mobiltelefonföretag helt ställde om sin produktion mot Fidget spinners istället för mobiltelefoner.

fidget spinner-2

Handla din Fidget spinner här hos amelia, klicka på produkterna ovan! Utcheckning sker smidigt med Klarna.

Olyckor med Fidget spinner

Vissa höjer ett varningens finger att Fidget spinner inte alls är något för barn, utan att det är en vuxen- och ungdomsleksak. Det har rapporterats om kvävningsolyckor, där barnet lyckats pilla loss kullagret och stoppat det i munnen. Det finns även rapporter om skadade fingrar.

Fidget spinner app

För dig som inte vill köpa en fysisk Fidget spinner finns ett gäng Fidget spinner-appar. Dock var det franska videospelsföretaget Ketchapp som var först med att släppa en Fidget spinner-app i maj 2017, vilken gav 7 miljoner nedladdningar de två första veckorna. Samtliga appar är gratis.

Historien om Fidget spinner (och vem har egentligen patent?)

1993 ansökte Catherine Hettinger, en amerikansk ingenjör, om patent till det som enligt vissa källor (bland annat wikipedia) sägs vara föregångaren till Fidget spinner. I olika intervjuer berättade Hettinger olika historier kring Fidget spinner. En handlar om att ta fram ett verktyg för barn med överskottsenergi och som fokuserade på fel saker, en annan om att när hon led av en muskelsjukdom inte kunde leka med sin dotter, vilket gjorde att hon började pyssla ihop diverse saker med tidningspapper och tejp.

Hettinger ansökte om patent för sin "Fidget spinner" i maj 1993, och kontaktade olika leksaksföretag, bland annat Hasbro. Då ingen nappade på idéen lät hon sitt patent upphöra 2005.

Däremot tivsta de lärde huruvida Hettingers prototyp verkligen är Fidget spinners ursprungliga föregångare. Enligt patentbeskrivningen är det få likheter med Hettingers ”Fidget spinner” och den Fidget spinner som nu trendar globalt.

2014 tillverkade en man vid namn Scott McCoskery något liknande Fidget spinner för egen användning, för att ha något att göra under (tråkiga) konferenser och telefonsamtal. Ryktet om prylen spred sig och fler ville ha en liknande, vilket gjorde att McCoskery började en liten tillverkning av en snurra han kallade Torqbar.

När Torqbar spreds i olika online communitys plockade en mängd olika företag upp idén, och började tillverka sin egen version av snurran. Scott McCoskery hade inte patent på sin Fidget spinner, men har nu påbörjat en process för att få provision på den populära produkten.

Upphovsmannen eller kvinnan med patenträttighet till Fidget spinner är således i dagsläget oklar. Och med tanke på Fidget spinners popularitet idag, något som förmodligen grämer både Catherine Hettinger och Scott McCoskery dag som natt.

Så, sitter du på nästa Fidget spinner, se till att registrera din idé hos Patent- och registreringsverket omgående!

Foto: iStock