Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Stjärnfamiljen: ”Vi firar tillsammans med våra nya kärlekar”
Stjärnfamiljen: ”Vi firar tillsammans med våra nya kärlekar”
Stjärnfamiljen: ”Vi firar tillsammans med våra nya kärlekar”
Stjärnfamiljen: ”Vi firar tillsammans med våra nya kärlekar” Foto: Jezzica Sunmo

”Det är kaos och kul när vi firar jul” – Två stjärnfamiljer om sitt firande

Att tillbringa julafton med släktingar kan vara knepigt och komplicerat nog – men nuförtiden är det dessutom ex, bonusbarn och ny tillkomna sambor med i bilden. amelia har träffat två bonusfamiljer som hittat sitt sätt att fira jul – i sin stjärnfamilj.

Emelie Svensson

Josephine, 42: ”Vi trivs otroligt bra i vår stjärnfamilj” 

Josephine Almanakis, 42, firar jul med sambon Martin – och fler kommer på köpet: hans son, exet och hennes partner. Men även när inte sonen Lucas är med gillar de vuxna i familjen att hänga med varandra. – Vi har det oförskämt bra, säger Josephine. 

I nio år har Josephine Almanakis och hennes sambo Martin varit ett par. Martins son, Lucas, idag 14 år, blev snabbt en självklar del av förhållandet – så även på julen. Tidigare flängde Josephine till sin sida av släkten för att fira jul i en annan del av landet, men sedan fem år tillbaka firar de hemma tillsammans med hela tjocka stjärn­­familjen.

Då brukar de bege sig hem till Lucas mamma Ulrica och hennes sambo Jesper, vilket är mycket bekvämt – paren bor nämligen bara drygt 900 meter från varandra.

– Det brukar börja med att vi ses för att titta på Kalle Anka, sedan har vi julklappsutdelning och därefter äter vi middag. Dessutom är Lucas mormor alltid med, säger Josephine Almanakis.

Josephines tips för en härlig bonusfamiljsjul:

* Skapa en egen relation med bonusbarnet. Det är viktigast av allt. Då förstår barnet att du är ännu en förälder att räkna med.

 

* Var den vuxna i relationen. Det kan vara svårt att komma in i en annan familjekonstellation om det redan finns problem. Men ta ansvar som vuxen. För mig var det viktigt att det skulle fungera redan från början, för Lucas och allas skull.

 

*Var ödmjuk. Att komma in i ett firande med partnerns ex kan vara knepigt. Vi har inga ­problem, eftersom de är vänner och har gått ­vidare. Men var ödmjuk.

För att göra allt enkelt brukar de beställa catering, så att de slipper ­matlagningen och all planering som den innebär. På kvällen brukar de spela spel och bara umgås långt in på småtimmarna.

– Jag tycker att det är så skönt att vi kommer överens allihop och trivs så bra i varandras sällskap. Det har aldrig varit några problem att fira jul ihop med Martin och hans ex, det är självklart att vi ska göra det för Lucas skull, säger hon.

Varje jul tar hela stjärnfamiljen ett gemensamt julfoto som de skickar ut till vänner och bekanta. (Josephine syns uppe till höger) Foto: Jezzica Sunmo

Samtidigt har hon många vänner som har skilt sig genom åren och som kanske inte har lika goda relationer med sina tidigare partners. För dem kanske ett gemensamt julfirande skulle vara otänkbart. Men Josephine har aldrig tvekat.

– Vi har umgåtts med Martins ex och hennes sambo ända sedan vi träffades egentligen, när Lucas bara var fem år. Det har alltid varit bra och aldrig ­kons­tigt, vilket nog har att göra med att Martin och Ulrica har en så bra relation. De har inget gammalt som skaver. Eftersom vi bor så nära kan vi till och med ses ibland för att handla, ha middagar eller till och med åka på semestrar ihop, säger hon.

Första gången Josephine träffade Martins ex var hon dock nervös. De skulle hämta Lucas och Josephine hängde med. Första tanken om Ulrica var: ”Gud, så lång och snygg hon är!”

– Men snabbt insåg jag hur trevlig hon var, och dessutom hjälpte det att Martin var så cool med hela situationen, säger Josephine.

Sedan många år tillbaka tar hela stjärnfamiljen ett gemensamt julfoto framför granen som de skickar ut till vänner och bekanta. Många runt omkring dem reagerar inte heller på att de umgås på högtider, trots familjekombinationen.

– Många säger snarare ”gud vad skönt att ni inte verkar ha några problem!” och inser att det är fint att det kan vara på det här sättet, säger hon.

Vi beställer catering för att underlätta på julafton

Hon tror att den goda stämningen till stor del beror på att Lucas biologiska föräldrar alltid har velat sonens bästa först och främst. Josephine menar att de flesta gamla par som fått barn ändå tycker om varandra på något sätt, trots att kärleksrelationen dött.

– Alla kanske inte har samma tur, men vi fungerar verkligen som en enda stor familj. Jag ringer både Ulrica och Jesper, även om Martin inte är hemma, om det är något eller om jag är kaffesugen.

Samtliga vuxna – Ulrica, Jesper, Martin och Josephine – brukar diskutera julklappar och vad de borde köpa till Lucas. De bestämmer tillsammans – och ger tillsammans. 

Mycket sällan ställer de nya och gamla relationerna till det. Men däremot kan de skoja om ”hur det var på den gamla goda tiden”. När de ses all­ihop händer det exempelvis att Martin och Ulrica skämtsamt kommenterar hur den andra betedde sig när de var ett par för många år sedan.

– Jag tycker snarare att det är befriande, säger Josephine.

– Sådant upplever jag inte som något hotfullt. Det finns helt enkelt inga känslor kvar där.

Josephine vill inte uppmana andra att kopiera deras firande – utan man ska göra det som känns naturligt. Däremot tycker hon att vuxna i en liknande familjekonstellation alltid kan bjuda på vanligt hyfs.

– Jag vet folk som inte ens kan hälsa på varandra. När det är så extremt så för man över det på sina barn, vilket inte är bra. 

Idag är Lucas tonåring, vilket innebär att de inte måste planera livet lika noga. Nu händer det till och med att paren umgås även om Lucas inte är där.

– Vi ses gärna ändå. Vi har det oförskämt bra i vår stjärnfamilj – fast klart att även vi har meningsskiljaktigheter ibland. Det har väl alla. 

 

Var tionde familj är en bonusfamilj

Var tionde barnfamilj i Sverige är ombildad, enligt Statistiska centralbyrån*. Det vill säga en familj där en eller båda föräldrarna har barn från tidigare ­förhållanden. 

 

 

Caroline, 37: ”Jag är kvinnan med alla ex på julen”

Caroline Vass firar en jul i sann Tomten är far till alla barnen-­anda, och det funkar förvånansvärt bra. Så här får de ihop det!

Här är Carolines stjärnfamilj! Exmake nummer 1, exmake nummer 2 med respektive och nuvarande make samt allas fem barn. Foto: Cathrin Cronqvist

På julaftonsmorgon dukar de upp ett välfyllt frukostbord i villan i Malmö. På stolarna sitter första exmaken, andra exmaken, sönerna hon har med de olika männen, nya fästmannen, exens nya partners och bonusbarn.

– Där sitter jag och knyter samman alla män på något sätt. Det är uppenbart att jag är ”kvinnan med alla ex” på julen, säger Caroline Vass och skrattar.

Hon jämför sig med huvudkaraktären i julfilmen från slutet av 90-talet, men deras julafton urartar aldrig på samma sätt. Istället lyckas de vuxna sätta sig över alla gamla känslor på julen.

– Det händer dock att mitt första ex vill prata om svunna tider. Han kan börja prata om ”Kommer du ihåg den gången?”, från när vi var ett par. Det kan göra mig obekväm och jag kan tycka att vi inte behöver diskutera det. Men det är klart att vi har många gemensamma minnen, säger hon.

Caroline skilde sig från första maken 2007. De har sonen Céasar tillsammans som bara var två år gammal vid skilsmässan. Kort efter uppbrottet stod julen för dörren.

– Det var nära inpå. Men fördelen var att ingen hunnit träffa någon ny partner ännu, det var bara vi. Fast det var rätt märklig stämning. Samtidigt ville ingen av oss fira utan vår son. Vi ville inte tvinga honom att välja och vi ville inte heller att någon förälder skulle känna sig ensam.

Caroline berättar att just det första året var det en del sårade känslor med i bilden.

– Vi hade egentligen inte hunnit prata ut då. Det var konstigt att sitta med hela familjen, även om det funkade. Vi satte vår son och vårt föräldraskap i fokus, julen skulle inte få handla om vår trasiga relation, säger Caroline.

Sedan dess har den första maken gift om sig och fått ett nytt barn. 

Stjärnfamiljen samlad! Regeln i Carolines bonusfamilj är att ingen ska vara ensam på julafton. Foto: CATHRIN CRONQVIST

Caroline Vass

Ålder: 37.

Familj: Sambo och två egna söner, Céasar, 14, och Charlie, 7, samt tre bonusbarn.

Bor: I Malmö.

Gör: Är matstylist och hälsocoach.

Utöver julfrukosten händer det att de även firar tillsammans på julaftonskvällen. Regeln har alltid varit att ingen får sitta ensam på aftonen – då måste man alltid bli medbjuden.

– Som förra året, då en av mina exmakar inte skulle fira med sin nya flickvän. Jag sa att ”självklart ska du inte sitta ensam”. Hur du behandlar den andra föräldern säger så mycket, barnet kommer att snappa upp det.

Men deras gemensamma son hade trots allt blivit ledsen ett par dagar före julafton, eftersom han inte kände till att hans föräldrar redan kommit överens om att alla skulle ses.

Det är viktigt att vi har en bra relation för barnens skull

– Han tyckte synd om pappa för att han skulle få sitta ensam. Men när jag berättade att han skulle komma så sken han upp. Klart att vårt barn inte ska ta på sig det ansvaret, han ska inte behöva välja eller känna att han måste vara lojal mot en av oss, säger Caroline.

För Caroline är det viktigt att alla samlas så syskonen får lära känna varandra, trots att de har olika föräldrar.

– Barnen undrar väl vart deras syskon tar vägen varannan vecka. Jag tror det är viktigt att mina bonusbarn får ett ansikte på sin storebrors mamma, och vi köper alltid julklappar till alla, säger hon.

De vuxna bestämmer en meny och delar upp de olika beståndsdelarna; vem som tar med prinskorvar och vem som får ta med köttbullar. För att det inte ska bli orättvist med julklappar har de satt en budget för hur mycket varje person får köpa för. 

Carolines tips för en fröjdefull stjärnfamiljsjul:

* Gör det inte komplicerat. Håll det kort med en julfrukost eller lunch.

* Dela uppgifterna rättvist mellan de vuxna. Låt alla hjälpas åt med maten och planera tidigt.

* Prata förväntningar med barnen. Vad ni har tänkt och vilka som kommer att vara där.

* Försök inte att bräcka den andra föräldern. Barn ser igenom sådant och det blir obekväma situationer. Åsidosätt ­svartsjukan. De flesta barn gillar att se sina föräldrar som ­vänner och uppskattar att de kan prata med varandra.

Caroline och hennes bonusfamilj har enats om att sätta känslorna åt sidan när det bara gäller ett par timmar på julafton. I början kunde det dock vara jobbigt.

– Man kan ju känna att man inte lyckats hålla ihop en enda relation. Det blir väldigt påtagligt under julen. 

Det har dock funnits nytillkomna partners som inte gillat julfirandet med alla ex.

– Mitt ex flickvän tyckte nog att det var jobbigt att alla fortfarande var så inblandade i varandras liv. Hon förstod inte riktigt varför vi ville ha det så. Men de fick barn förra året, och sedan dess har det lossnat – nu har hon insett varför det är viktigt att vi har en bra relation för barnens skull.

Caroline tror att många som är skilda sitter ensamma på julen och saknar sina barn. Hon förstår att det kan kännas udda att fira jul med pojkvännens exfru, men hoppas att fler vågar utmana den känslan.

– Jag tror på det! Visst har man skilt sig av en anledning, men ett barn har rätt till båda sina föräldrar. Vi måste lära våra barn att man ska vara schyst mot andra.