Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: lolostock

Därför gillar myggor vissa människor mer än andra (men så här kan du slippa dem!)

Jag har alltid varit myggornas favoritperson i min familj, men jag har nog aldrig riktigt funderat över VARFÖR myggorna dras till mig mer än andra. Tydligen finns det en rad möjliga orsaker till att vissa av oss får fler myggbett än andra. De här grejerna till exempel:

1. Myggorna dras till doften av din hud

Vi har alla olika dofter och det är inte helt klart exakt vilken doftcocktail som myggorna gillar, men klart är att vissa människors bakterieflora i huden luktar på ett sätt som är attraktivt för insekterna.

2. Myggorna dras till ökad kroppstemperatur

Alla som har tränat eller arbetat sig svettig utomhus känner nog igen att myggorna är extra ihärdiga när en är varm. Och det hör ihop med...

3. ...att din andedräkt kan resultera i fler myggbett

Koldioxiden som vi andas ut attraherar också mygg och ännu mer lockande blir vi om koldioxid kombineras med mjölksyra och ammoniak (som finns i vårt svett). Enbart mjölksyra eller enskilda dofter är inte så spännande för blodsugarna, men i kombination med de andra ämnena luktar vi som en hel festmåltid.

4. Myggor gillar dina mörka kläder

Jag tänker att det här kan vara anledningen till att jag nyligen fick ett gäng myggbett GENOM mina svarta tights. Myggor gillar nämligen att slå sig ner på ett mörkt ställe (för då tror de att de inte syns och får äta ditt blod i fred). Från och med nu ska jag klä mig i helvitt.

5. Myggorna dras till dig för att du är kåt

Eeeh... Busted! ;) Detta eftersom myggor dras till könsferomoner (alltså doftämnen som har med könsaktivitet att göra) hos både människor och djur.

6. Och ännu fler myggbett får du om du är full

Det här handlar egentligen inte om själva berusningen, utan om att människor som druckit alkohol lättare utsöndrar könsferomoner. Och som vi precis lärde oss, dras myggor till just det.

Alltså: Klä dig i ljusa färger, ös på med myggmedel (det kombinerat med din egen myggvänliga doft förvirrar myggen), gör inget där du blir varm och svettig, drick alkoholfritt i sommar och håll dina sexuella lustar i schack! Lätt som en plätt ;)

Och kom ihåg att myggbettet kommer klia något mindre om myggan får suga klart än om du dödar den mitt i bettet...

Här kan du se mer om varför myggor biter vissa människor mer än andra:

https://youtu.be/QEBYPW4NMmU?width=640&height=360&frameborder=0