amelias chefredaktör skriver om barn med autism och adhd.
amelias chefredaktör skriver om barn med autism och adhd.

amelias chefredaktör: "Bakom varje bråkigt barn står en dödstrött mamma"

amelias chefredaktör Maria Sognefors skriver en krönika om hur det är att leva med barn som har autism och adhd.

Så här skriver en vän till mig som är mamma till fyra barn, varav två har fått diagnosen adhd och ett även utreds för autism:

”Jag är glad om tonårskillen varit i skolan på dagen, men ofta sitter han hemma, inlåst på sitt rum. När småsyskonen somnat på kvällen, efter massa gråt och bråk, gäller det att få stora killen in i duschen, se till så att han äter något och tar sin medicin. Jag börjar hamna i en utmattningsdepression som jag försöker mota bort, jag är helt slut. Det är omöjligt att lämna hemmet, då får den andra föräldern ett rent helvete. Och det är omöjligt att ha en relation i detta minfält, det är aldrig en lugn stund utan alltid ett barn som behöver vår uppmärksamhet.”

Bakom barnet står ofta en dödstrött mamma som önskar att omgivningen hade lite större förståelse

När jag satte mig in i hennes vardagsliv, där hon försöker ta hand om familjen och samtidigt sköta ett jobb, kände jag att vi i amelia måste uppmärksamma dessa superkvinnor som kämpar så hårt för sina NPF-barn (det vill säga, barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar).

I den här artikeln får du träffa Emma och Annsophie som berättar om sin dygnet runt-jour som mammor, med avbrutna arbetsdagar, stress, konflikter och sömnbrist. Det är lärorik läsning för oss som inte själva har det lika slitigt. För det är skrämmande lätt att stå bredvid och tänka: ”Vad är det för fel på det där barnet som bråkar och tjafsar? Kasta ut ungen ur fotbollslaget eller klassrummet om han eller hon inte kan sköta sig!”

Jag har också tänkt så, men gör det inte längre. För bakom barnet står ofta en dödstrött mamma som önskar att omgivningen hade lite större förståelse, och numera är det henne jag tänker på. Och det är ni, alla mammor som står upp för era barn trots omgivningens kritiska blickar, som är de riktiga hjältarna.

Bonustips! Här hittar du den uppmärksammade texten ”Hej du som inte tycker att dagens föräldrar inte uppfostrar sina barn ­tillräckligt”, skriven av vår redaktör Cecilia Öhrn. Tänkvärda ord från en mamma med egen ­erfarenhet av barn med NPF.

MARIA SOGNEFORS, 40

Familj: Pojkvännen Andreas och sönerna Arvid, 9 och Ebbe, 7.

Bor: I Vallentuna utanför Stockholm.

Gör: Är chefredaktör på amelia.