Foto: Shutterstock

9 riktigt smarta knep som hjälper dig att rensa garderoben

Att ha en prydlig och fräsch garderob är en av de mest tillfredsställande känslorna i världen. Men vägen till en städad och utrensad garderob är allt annat än just tillfredsställande. Att rensa ut gamla plagg som du älskar men aldrig använder är långt ifrån enkelt. För det är så lätt att bli nostalgisk. Men ärligt talat, hur många klädesplagg behöver en person egentligen?

Pearl Åkesson

Här är 9 tips som gör det lättare att strukturera din garderob (och som kommer ge dig ro i själen).

1. Lägg ut ALLA plagg från garderoben på golvet/sängen/soffan.

Genom att göra detta får du en bra överblick över hur mycket kläder du egentligen har. Förmodligen är det alldeles för mycket. Det är en bra insikt som gör det lättare att börja rensa.

2. Gå igenom en klädkategori i taget.

Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg, till exempel tjocktröjor. På så vis kan du jämföra plaggen med varandra och se om du har för många, eller sådana som liknar varandra och som du egentligen inte behöver.

3. Fråga dig själv: ”Har jag använt det här det senaste året?”

En gammal, men ack så viktig regel att följa när man rensar ut garderoben. Har du inte använt ett plagg på ett år så är risken ganska stor att plagget kommer ligga längst ned i en byrå i ytterligare ett år.

4. Fråga dig själv: ”Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?”

När man svarar ”nej” på frågan om man använt ett plagg det senaste året är det lätt att tänka att det inte gör något, eftersom man planerar använda plagget i framtiden. Men så är sällan fallet. Våga vara ärlig när du ställer dig frågan ”Kommer jag att använda det här plagget i framtiden?” och är svaret ”kanske” så är det bara att göra sig av med det.

5. Prova alla kläder du känner dig osäker på.

Sitter klädesplagget bra eller vill du slita av det så fort du provar det? Om svaret är det senare så är det bara att säga ”hej då!”

6. Gör tre högar: återvinn, sälj, skänk

Även om vissa klädesplagg inte längre fyller en funktion för dig så kommer de väl till hands på många andra ställen. Är ett plagg trasigt och slitet? Återvinn det! Nu för tiden har bland annat H&M klädinsamlingar som gör dina gamla trasor till nya kläder. Har du några riktiga guldkorn hemma som passar bättre någon annanstans? Sälj dem på loppis, Blocket eller Tradera. Resten kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer. Det är alltid uppskattat!

7. Gör EN till hög: skräddare

Ofta är våra favoritplagg också de mest slitna. Trasiga dragkedjor, förstörd passform och noppor. Om så är fallet men du ändå vill behålla plagget: stoppa inte in det i garderoben igen. Lägg istället dessa plagg i en låda och lämna den hos en skräddare.

8. Gör ÄNNU en hög: sentimentaltvärde

Vi har alla några plagg i garderobensom vi bara inte vill göra oss av med, då de helt enkelt betyder för mycket för oss. Det kan vara en gammal balklänning, din pappas skinnjacka från 60-talet eller en kofta din mormor stickat. Det är okej att behålla dessa plagg om de är viktiga. Men de behöver inte ta plats i garderoben. Lägg dessa plagg i en låda och ställ undan dem på vinden. Det kan vara en låda som är till för just saker du håller varmt om hjärtat, inte bara kläder.

9. Tänk inte för mycket

Plocka direkt ner kläder som du ska göra dig av med i en påse eller låda. Och titta inte i den igen! Om några dagar kommer du ha glömt att du ens hade dessa plagg i din ägo till att börja med.

Lycka till!