Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

"Min familj tror jag är alkoholist – vad ska jag göra?”

Signaturen "L" har ett par stökiga år bakom sig – men är rädd för att hennes familj tror att hon har problem med alkohol än idag. amelias expert ger svar.

Fråga: Min familj har alltid varit försiktig med alkohol. När jag flyttade hemifrån tog jag chansen att festa rejält i några år.

En gång körde jag full och förlorade körkortet. Jag drack även för mycket när mormor fyllde 75. Det var tio år sedan, men mina föräldrar och syskon tror fortfarande att jag har alkoholproblem. De bjuder aldrig på vin och ser menande på varandra om någon nämner alkohol. Hur ska jag få dem att förstå att jag INTE har problem?

/L.

LÄS OCKSÅ: Känner du till varningstecken för alkoholism? Här kan du få hjälp och stöd

 

Svar: Deras oro är legitim

Bengt: Pröva med att säga det. Men du måste också fatta att deras oro inte nödvändigtvis handlar om ett kontrollbehov, utan om omtanke och en legitim oro. Att kröka så hårt att man blir av med körkortet, eller att inte klara av att sköta sig under sin mormors 75-årsdag, är faktiskt tecken på att man inte hanterar alkohol särskilt bra.

Om man har sjukdomen alkoholism i släkten måste man vara extra försiktig

 Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Han svarar på frågor från dig om allt som får hjärtat att värka. Har du en fråga till Bengt Ohlsson? Mejla till: fraga.bengt@amelia.se

Fundera också över varför din familj ”alltid varit försiktig med alkohol”. En sådan försiktighet beror ofta på att alkoholen ställt till med ett elände längre bakåt i släktledet. Om man har sjukdomen alkoholism i släkten måste man vara extra försiktig, och det låter det inte som om du har varit.

Om du vill lugna din familj, förklara lugnt och stilla hur du har det med alkoholen. Att fräsa att de inte har med saken att göra, eller skälla ut dem för att de antyder något så idiotiskt, kan i värsta fall bara öka deras oro, eftersom det är precis så alkoholister brukar reagera.

LÄS MER: Den dolda alkoholismen – Jag gömde alkohol i hela huset

 

Foto: Shutterstock