Psykologen: ”Därför är det vanligt att falla för gifta män”

Hur vanligt är otrohet och vad är risken med att vara "den andra kvinnan"? Psykologen och sexologen Linn Heed reder ut.

Linda Newnham

Hur vanligt är det att kvinnor är "den andra kvinnan." 

– Med tanke på att många är otrogna och bedrar sin partner så är det uppenbarligen någon som blir "den tredje parten" eller "den andra kvinnan". Otroheten har ökat. Lättillgängligheten på nätet och snabba dejtingsidor bidrar. Tillfället gör tjuven, som det som bekant heter. Idag är relationstrycket också högt, och många behöver en kravlös ventil, som man i ett flyktbeteende kan hitta i ett otrohetsupplägg.

Vad finns det för fördelar med att vara "den andra kvinnan"? 

– Det är en kravlös förbindelse utan förpliktelser, skyldigheter eller förväntningar. Det är när den balansen rubbas som upplägget blir komplext. Människor med relationsfobi kan föredra den här typen av relation, eftersom man inte behöver outa någonting offentligt, utåt sett är man singel och fri.

Och vad finns det för problem eller risker? 

– Risken är att man bygger upp en fejkad sida av sig själv som egentligen inte säger någonting om vem man är, vad man behöver eller längtar efter. Det blir ett konstgjort skydd, där personen ofta kan känna sig ensam, oälskad och i grunden oattraktiv. Det riktiga mötet uteblir, och därmed speglingen och den viktiga bekräftelsen av den andra.

Att bli bedragen är ett djupt svek som skadar relationen

Många säger att "det är inte jag som är otrogen". Vad tänker du kring den kommentaren? 

– Jag tycker att man måste skilja på moral och empati. Ställ istället frågan omvänt: Hur skulle jag känna mig om jag var den som blev bedragen? Att bli bedragen är ett djupt svek som skadar relationen och grundtilliten. Man kan absolut arbeta för att reparera detta, men det kräver tålamod, insikt, självrannsakan och en osjälviskhet. Det är en sak att säga att man förlåter och går vidare, en annan att göra det på riktigt. Så den viktigaste frågan att ställa till sig själv är hur man själv vill bli behandlad. Utgå från dig själv, innan du fattar beslut om att vara otrogen.

Varför finns bara begreppet "den andra kvinnan" men inte "den andre mannen"? 

– Jag tror att begreppet "den andra kvinnan" hänger kvar, då det tidigare var vanligare att män var otrogna än kvinnor. Idag, när kvinnor och män lever sida vid sida, ser det annorlunda ut. Jag tycker att det är mer korrekt att prata om "den Andra". Oavsett om man är kvinna eller man så är man en människa med tankar, känslor och behov.

Otrohet är ingenting som drabbar oss, det är någonting vi väljer.

Vad gör det med ens självförtroende att vara ett andrahandsval? 

– Jag är övertygad om att det sakta men säkert bryter ner självkänslan. Att ständigt vara nedprioriterad, att aldrig bli erkänd och bekräftad offentligt, att alltid stå på skuggsidan, är som att egentligen inte finnas till. Vi människor är emotionella varelser som också utvecklas genom spegling och bekräftelse av andra. Att bli osynliggjord är att bli tillintetgjord, vilket självklart påverkar vårt egenvärde. När vi slutar älska oss själva så är alltid priset för högt. Det är ett bra riktmärke för egen utvärdering.

Varför är vissa otrogna? 

– Otrohet kan ha många bottnar och därmed orsaker, men det är ofta en signal om att någonting felar i relationen. En del visar upp otrohet som ett missbruksbeteende, i folkmun kallat för sexmissbruk. Då behöver man gå djupare för att undersöka vad personen flyr från, eftersom missbruk i grunden handlar om att döva ångest och ger oss en tillfällig lindring. Det som är viktigt är att vi alltid har ett eget val. Otrohet är ingenting som drabbar oss, eller händer. Det är någonting vi väljer.

 

Läs mer: Tre kvinnor berättar: ”Så är det att ha en relation med en upptagen man”

 

Foto: TT/IBL