Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Genom att lära känna sin egen sexuella identitet blir det lättare att förstå en partner.
Genom att lära känna sin egen sexuella identitet blir det lättare att förstå en partner.
Genom att lära känna sin egen sexuella identitet blir det lättare att förstå en partner.
1 AV 2
Ta kontroll över njutningen med enkla knep
2 AV 2
Genom att lära känna sin egen sexuella identitet blir det lättare att förstå en partner.
Foto: Giorgio Morara / Alamy Stock Photo

Erotiskt smart eller sensuell – vem är du i sängen?

Våra sexuella önskemål och behov skiljer sig åt – och för att få ett rikt och givande sexliv är det viktigt att lära känna sin partner sexuellt. Men viktigast av allt är att lära känna sig själv. 

Sexbloggaren Liw berättar om fem sexuella grundtyper och deras behov och preferenser. Vem är mest som du? 

Kanske har du någon gång känt att en sexpartner du haft inte matchat dig i sängen, eller så befinner du dig i en sådan situation just nu. Det kan handla om att ni har olika sexuella personlighetstyper, vilket innebär att era behov och dragningar skiljer sig åt. Att veta vilka typer du och din partner är i fråga om sexualitet och intimitet kan hjälpa er att förstå varandra, men framför allt att förstå er själva. Det går oftast utmärkt att anpassa sig till varandra om man bara tar sig tid, och det kan vara en spännande resa.

Att dela in befolkningen i fem olika sextyper kan tyckas förenklat och trubbigt, och vår sexuella identitet kan dessutom variera över tid. Det är också vanligt att vara en kombination av olika typer. Men enligt en teori som kallas ”erotic blueprint” kan människors sexualitet ofta delas in i fem vanliga grundtyper. Denna teori, som är framtagen av en amerikansk sexolog, är inte vetenskaplig, utan ska ses som kul inspiration och vägledning. Bland annat har den tagits upp i tv-serien ”Sex, love & goop” där Gwyneth Paltrow är programledare.

Här följer en sammanställning av de fem olika sexuella grundtyperna, enligt erotic blueprint-teorin.

1. Den energiska typen

Du är väldigt känslig och det behövs sällan mycket för att tända dig. Du älskar längtan och förväntan på njutningen, och vill gärna bygga upp stämningen ordentligt. Resan är halva nöjet för dig, och du kan till exempel nästan känna en kyss innan den händer.

Fördelar: Du kan lära dig att få orgasm utan beröring och har förmågan att bygga en mycket djup kontakt med din partner.

Nackdelar: Du har lätt att låta dig tyngas av andras bagage. Det är viktigt för dig att sätta gränser, annars kan du till slut stänga av om det blir för starka och många intryck. Pang på rödbetan kan ge dig kortslutning och riskerar att göra dig helt avtänd.

Aktiviteter och ställningar: Att bygga upp en spänning och få retsam beröring, gärna med ögonkontakt och gemensam andning, är kittlande för dig. Missionären eller ansiktena mot varandra, liggande på sidan, är ställningar som kan passa dig extra väl.

Sexleksaker: Oljor, fjädrar eller varför inte en massagestav i kristall?

Tips: Tantravärlden borde vara något för dig, om du inte redan upptäckt den.

Den sexuella typen gillar traditionellt sex och är ofta lätt att tillfredsställa. Foto: LightField Studios Inc. / Alamy Stock Phot / https://www.alamy.com

2. Den sexuella typen

Du gillar traditionellt sex och tycker att orgasmer är viktiga. Du går i gång på konkreta saker som kön, andra specifika kroppsdelar som du finner upphetsande och penetrering.

Fördelar: Sex får dig att slappna av och är ett tydligt basbehov i din tillvaro. Du gillar vanligt, hederligt sex och kan bli sexsugen ganska snabbt och med enkla medel.

Nackdelar: Det finns risk för att njutningen under själva resan mot målet går förlorad, och att lyhördheten för din partner brister om denne vill ha stimulans av annat än bara könet. Orgasmjakten kan ta över lite för mycket ibland. 

Aktiviteter och ställningar: Dirty talk och att visuellt få beskåda nakenhet och kön attraherar dig mycket. Djuriskt bakifrån eller, som kvinna, på rygg med benen i luften är bra ställningar för dig. Att låta penetrationen få ta utrymme är ofta essentiellt, oavsett om den sker med en leksak eller en penis.

Sexleksaker: Alla hjälpmedel och leksaker för könen, gärna något som kan styras av den andre. Och helst i ett naturtroget material.

Tips: Börja med en orgasm och njut sedan av resan som följer. Då blir pressen kring orgasmen mer dämpad och själva vägen och utforskandet får ta plats.

3. Den sensuella typen

Du gillar en fin och stämningsfull miljö, och avslappning är viktigt för dig. Du älskar med alla fem sinnena aktiva. Orgasmen är inte alltid fokuserad till könet utan kan komma av att olika sinnen kopplas ihop och stimuleras samtidigt.

Fördelar: Du har verkligen potential att bli en riktigt bra älskare. Du vill att din partner ska känna sig ompysslad, precis som du vill känna dig. Du har förmågan att få helkroppsorgasmer.

Nackdelar: Du kan lätt tappa upphetsning om inte miljön och stämningen känns rätt. Du behöver vara helt avslappnad för att inte riskera att bli avtänd.

Aktiviteter och ställningar: Massage eller stämningsfull musik i bakgrunden kan göra underverk. Att kunna slappna av är viktigt och du vill gärna få positiv feedback. Liggande bakifrån, där ord kan viskas i ditt öra, är en ställning för dig.

Sexleksaker: Saker som ger lätt beröring mot huden, som till exempel en fjäder, ger dig rysningar. Mjuk beröring med en så kallad flogger kan också kittla lite extra.

Tips: Testa ögonbindel! Genom att koppla bort det starkaste sinnet, synen, så förstärks de andra sinnena.

Den erotiskt intelligenta typen har lätt för att anpassa sig och njuter av de flesta sorters sex. Foto: LightField Studios Inc. / Alamy Stock Phot / https://www.alamy.com

4. Den utsvävande typen

Du tänder på tabun och sådant som går utanför det vanliga i sängen. Lite mer udda sexhjälpmedel och miljöer lockar dig.

Fördelar: Du är nyfiken och vågar testa nya saker. Du är inte så rädd av dig och mår som bäst i sängen när sexet handlar om sådant som känns nytt eller lite förbjudet.

Nackdelar: Du kan drabbas av skamkänslor efter tabulekar, trots att skammen kan vara en del av upphetsningen.

Aktiviteter och ställningar: Att ha en liten ”sexportfölj” med roliga leksaker passar dig. Annorlunda ställningar, som till exempel stående lutad över en bänk eller hängande i en sexgunga kan kännas riktigt spännande.

Sexleksaker: Rep, piskor, handbojor och sexmöbler.

Tips: BDSM-och tantravärlden kan innehålla delar som du tycker om. Testa olika sexiga outfits.

Du kan trivas på hela sexspektrat, från traditionellt vaniljsex, via utforskande med leksaker till mer förbjudna lekar.

5. Den erotiskt intelligenta typen

Du tänder egentligen på allt som ovan nämnda sextyper tycker om. Allt som har med lust, sex och intimitet är intressant. Signifikant är att du trivs med variation i sängen.

Fördelar: Du har lätt för att anpassa dig och är en bra älskare eller älskarinna för de flesta. Man skulle kunna säga att din sexstil kännetecknas av en sorts erotiskt intelligens, och du vill ofta ha mer, mer, mer...

Nackdelar: Anpassningen till din partner kan bli så stor att du glömmer bort dig själv. Du har ibland känt att du är ”för mycket” för din partner och du kan tröttna på rutinsex.

Aktiviteter och ställningar: Inte bara missionären – variation är viktigt för dig. Du kan trivas på hela sexspektrumet, från traditionellt vaniljsex, via utforskande med leksaker till mer förbjudna lekar, som till exempel utomhussex. Du drivs av en sällan sinande upptäckarlust.

Sexleksaker: Alla, nyfikenheten är det viktigaste för dig.

Tips: Att diskutera med olika personlighetstyper på ett forum kan vara särskilt givande för dig. Att gå på klubb och betrakta andra och deras sexuella förehavanden borde kunna stimulera och utmana.

Liw, som har skrivit denna artikel, bloggar om sexualitet och relationer på amelia.se. Här kan du läsa hennes blogg. 

LÄS MER: Därför är dagen efter-sex extra skönt

LÄS MER: Kan jag berätta sanningen om vår såriga skilsmässa?