Emma Hamberg sommarpratar i P1.
1 AV 2
Emma Hamberg sommarpratar i P1.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
2 AV 2
Foto: EVA TEDESJÖ/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Emma Hambergs svåra livsval – lämnade sjuke maken

När exmaken Agi 2005 fick en hjärnskada till följd av ett förkylningsvirus föll allt större ansvar på Emma. Hon tvingades helt plötsligt vara både mamma och pappa till de tre gemensamma små barnen – och blev mer utav Agis vårdare än fru.

I ”Sommar i P1” berättar hon om kampen för exmaken – och att till slut våga ta beslutet att skiljas.

– Jag måste lämna det sjuka och välja det friska, berättar Emma i sitt sommarprat.

I 20 år var Emma Hamberg, 51, och hennes exman, musikern Agi Lindroth, ett par. Tillsammans fick de tre barn och livet innan katastrofen var de 34 år gamla och ”odödliga”, som Emma själv beskriver det i sitt sommarprat.
Men livet vände fort den där dagen då Agi föll ihop – ett förkylningsvirus hade letat sig upp i hjärnan, och hans tillstånd blev snabbt kritiskt.
– Det var första gången i mitt liv som jag ringde en ambulans och första gången som Agi bars ut på en bår, berättar Emma.
Agi låg länge på sjukhus och pendlade mellan liv och död.
– Vänner kommer och går, lagar mat, ser till att jag ska orka. En evig likvaka för nån som fortfarande lever, säger Emma i sitt program.
Men Agi överlevde mirakulöst.

Emmas närhet till döden har gett henne mer livskraft. Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Skuld och skam över beslutet

I efterdyningarna blev dock Emma både ensam försörjare, mamma extra allt till sina tre barn och dessutom vårdare till sin man, som blev kroniskt sjuk med svår epilepsi som följd. Till slut orkade inte Emma längre och avslutade förhållandet.
– Jag måste lämna det sjuka och välja det friska. Det är det svåraste beslutet jag tagit i mitt liv, berättar Emma i ”Sommar i P1”.
Emma har i flera intervjuer efter händelsen berättat om skulden och skammen som kom med beslutet, och hela historien finns också öppenhjärtigt skildrad i boken ”Resten av allt är vårt”, som kom ut för två år sedan.
Men i sommarpratet framgår det också tydligt att traumat sått frön till något nytt, lyckligt och livsbejakande. För att vara så pass nära döden kan också medföra en ökad livsglädje, menar Emma.
– Istället för att blunda och låtsas som att döden inte finns, öppnar jag upp ögonen för döden och tänker att jag lever nu. Jag vill dricka mitt vin när jag vill, putsa på mitt erotiska kapital och njuta av solnedgångar.

Både Agi och Emma har i dag funnit kärleken på nytt. Foto: EVA TEDESJÖ/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Fann kärleken efter skilsmässan

Livet efter skilsmässan då? Jo, ur uppbrottet föddes något vackert. Emma berättar själv om hur hon kunde släppa skammen över att hon lämnat sin sjuke man när ”en vacker 24-årig sjuksköterska blir förälskad i Agi”.
– Ut flyger min skuld och skammens dimma lättar, säger Emma i sitt sommarprat.
Att kärlekslivet åter blomstrade för exmaken gjorde också att Emma återigen vågade öppna upp för dejting – och snart dök en oväntad kärlek upp även i Emmas liv: Patrick, en man som Emma första gången träffade i Paris, när hon som 15-åring hade vunnit en serietecknartävling för unga. Priset hade varit en resa till den franska huvudstaden och Patrick, som är till hälften fransk och vars pappa var guide under resan, blev föremål för en blossande förälskelse. Men det stannade där. I alla fall just då.
30 år senare möttes de återigen på en fest i Stockholm.
– Det roliga med att bli förälskad mitt i livet är att man blir lika dum i huvudet som om man vore tonåring. Man tar lika dåliga beslut och man ligger med varandra även om det råkar höras, har Emma tidigare sagt om sin nyförälskelse i tidningen amelia.

Emma Hambergs ”Sommar i P1” sändes tisdagen den 28/6 och finns nu som podd på sverigesradio.se. 

LÄS MER: Emma Hamberg: ”Nu är jag inte längre rädd för att dö”  

LÄS MER: Emma Hamberg: ”Jag längtar efter det heta 60+ sexet”