Emma Hamberg skriver om den lustfyllda ålderdomen.
Emma Hamberg skriver om den lustfyllda ålderdomen.

Emma Hamberg: Kyssarna är godare och sexet hetare

Efter 60 sägs kyssar och sex vara härligare, glass godare och simturer mer njutbara. Huden är känsligare och intrycken förstärks – som en vänlig kompensation för de krämpor och den svaghet som åldrandet ofta också innebär.

Författaren Emma Hamberg, 50, ser fram emot de lustfyllda åren efter 60 med nyfikenhet och tillförsikt.

Det här är en krönika. Åsikter och uppfattningar är skribentens.

Jag har lärt mig ett helt nytt ord. Och med det ordet öppnade sig ett helt nytt hav. Jag visste inte ens om att det där havet fanns (ja, jag är inne på djupt metaforiska stigar nu. Med det sagt, det skulle inte vara konstigt om det fanns ett hav jag aldrig hört talas om. Jag är hemskt dåligt uppdaterad i geografi, nåväl, tillbaka till det nya ordet och det nya metaforiska havet!). Jag är faktiskt till havs när jag får höra ordet.

Amelia Adamo ska intervjua mig på en flytande pråm, och före själva intervjun tar vi ett glas vin i aktersalongen. Amelia var min chef när jag jobbade på Vecko-Revyn för en miljon år sedan och jag blir alltid alldeles för glad när jag ser henne. Och nu när vi ses är hon 73 år, klädd i glitter och leopard och det fullkomligt strålar om henne. Såklart skriker jag ut just det: ”Herregud, det fullkomligt strålar om dig!”.

”Tankar runt förväntningar och misslyckanden lugnar ner sig, och huden blir känsligare för beröring”, skriver Emma Hamberg. Foto: Fotograf Kristian Pohl AB

Det är då jag får höra det nya ordet. Amelia svarar ”det är tack vare gerotranscendensen”. Gero vad? Trans vad?

Amelia berättar att kyssar aldrig varit härligare. Sex aldrig varit härligare. Mat aldrig smakat godare. Solen aldrig värmt skönare. När hon simmar i havet har vattnet aldrig känts mjukare mot huden. Hon är i gerotranscendens. Gero kommer från grekiskan och betyder gammal.

De lever rena Liseberg-livet med vin, erotik, nya sorters äventyr och allt som i en enda flume ride.

Transcendens är en term inom filosofin som handlar om det vi inte alltid förstår, det som ligger utanför det mänskliga medvetandet eller den mänskliga fattningsförmågan. Eller så kan man bara säga som Amelia: ”Det är helt enkelt dödens närvaro som höjer närvaron i kyssar, sex, glassätandet och simning. Man får helt enkelt extra lusthormoner, allt känns plötsligt starkare än förr. En vänlig kompensation för all skröplighet.”

Människor över 60 räknas tydligen som gamla (herregud, känns inte det lite väl tidigt för det?). Men efter 60 kan alltså denna gerotrancendens börja dyka upp. I form av att man slutar fixera sig vid sin kropps utseende så förbannat, att döden börjar bli något man vill fundera över samt att tid och rum rent allmänt börjar ändra betydelse. Tankar runt förväntningar och misslyckanden lugnar också ner sig, och huden blir känsligare för beröring.

Åh, alla dessa hemligheter som livet ruvar på. Vi har fel hela tiden.

Så när du går förbi en gammal dam på en bänk, som i sin ensamhet slickar på en Nogger och lyssnar på fåglarna är detta inte en sorglig syn. Detta är förhoppningsvis en kvinna i gerotranscendens. Glassen har aldrig smakat godare och den symfoni som fåglarna bjuder på är bättre än Berwaldhallen.

Åh, alla dessa hemligheter livet ruvar på. Som 14-åring tror man att livet blir trist i samma sekund vuxenheten anfaller, som 25-åring kan man inte fatta hur gamlingar (vi över 45) ens kan ha sex med varandra, mitt i småbarnsåren tänker man förtvivlat på hur trist livet runt 50 måste vara med alla utflugna barn, och så vidare, och så vidare … och till slut sitter vi som små skrynkliga russin och tänker på att allt är slut efter döden.

Och vi har fel hela tiden. Om döden vet jag ingenting, men eftersom allt annat visat sig vara fel, kanske tanken om att det blir supertrist efter döden också är fel. De 50–60-åringar som jag känner lever rena Liseberg-livet med vin, erotik, nya sorters äventyr och allt som i en enda flume ride. Tänk om man vetat. Och i går åt jag middag med några nya grannar som är en bit över 80. De fnissade åt ungdomarna (alltså vi runt 50), om vi bara visste vad de höll på med. Mitt i sin gerotranscendens.

Jag vet alltså att i samma stund som min ork börjar sina, kliver en ny sinnlighet in. Som gör att allt det jag upplever känns starkare i mig. Jag behöver inte lika mycket intryck, för dem jag får upplever jag starkare. Undra hur det känns? Det får jag veta om jag lever på. Och om jag inte lever på kanske döden är världens mest underskattade happening.

Den som lever och dör får se.

LÄS MER: Emma Hambergs möte med sexinspiratören
LÄS MER:
”Jag städar nästan aldrig, i stället njuter jag av livet”