Foto: Getty Images / E+

Emma, 36: ”Ska jag nöja mig utan barn?”

Emmas nya man har redan två barn och vill inte ha fler. Men Emma längtar efter att bli mamma. Ska hon ge upp och släppa sin dröm? Kvinnoläkaren Susanna Ericsson föreslår en alternativ lösning.

Fråga: Jag fick i mitt förra förhållande flera missfall. Nu har jag träffat en ny man som redan har två barn och inte vill ha fler. Jag har alltid drömt om att bli mamma och skulle gärna vilja försöka på nytt, för jag tror inte det är något kliniskt fel på mig. Men jag älskar honom, älskar även hans barn. Min fråga är: Du som är kvinnoläkare och har träffat så många par genom åren, tror du att jag kan bli lycklig utan egna barn? Eller är det en så stark drift att det kommer sluta med att jag hatar honom om vi inte åtminstone försöker (som min kompis tror)? Vad tror du? /Emma, 36

Läkaren: Det finns fler alternativ

Jag är övertygad om att man kan bli lycklig utan barn. Genom åren har jag träffat många par som valt att inte skaffa barn och lever fullgoda, lyckliga liv.

När man brottas med så stora frågor som du gör (med tanke på att du alltid drömt om att bli mamma och nu överväger att överge den drömmen) så tror jag att man kan ha mycket god hjälp av en terapeut. 

Det viktigaste är inte vad du bestämmer dig för utan att du kan göra medvetna val, och det kan vara lättare sagt än gjort. En samtalspartner som är neutral (vilket en terapeut bör vara, till skillnad från en kompis) kan göra underverk! 

Om man har haft tre missfall och inte har något barn har man rätt till en utredning.

Du uttrycker att du inte tror det är något fel på dig, men jag anar att frågan finns där. Även om du och mannen du lever med nu inte kommer att skaffa barn tillsammans, så tycker jag att du ska gå till botten med om det finns någon orsak till dina upprepade missfall. Om man har haft tre missfall och inte har något barn så har man rätt till en utredning. Det kan finnas medicinska orsaker (som sköldkörtelsjukdom) till dina missfall som kan vara viktiga att hitta för din hälsas skull. 

Du skulle kunna skaffa barn på egen hand – har du tänkt på det eller föreslagit det för honom?

Jag funderar på ett alternativ som du själv inte nämner: du skulle kunna skaffa ett barn på egen hand (till exempel genom insemination med donerade spermier) och sedan ändå dela ett fint liv med din nya man – med ditt barn och hans två. Har du tänkt på det eller föreslagit det för honom? 

Om man är ambivalent till barn så finns det IVF-kliniker som fryser ner ägg. Då kan det finnas en möjlighet att skaffa barn senare. Det man ska vara medveten om är det inte är en garanti att det blir ett barn av äggen, oavsett hur många ägg man fryser ner. För det krävs spermier, lyckad fusion mellan ägg och spermie, lyckad infästning i livmodern och en lyckad utveckling fram till att en liten människa ser dagens ljus. 

Sammanfattningsvis kan jag inte svara på ifall just du skulle bli lycklig utan barn men jag hoppas mina funderingar ovan bidrar till nya tankar. 

Aktuellt just nu