Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jezzica Sunmo

Emily, 39: "Jag frös in mina ägg när jag blev singel"

Som nybliven singel beslutade sig Emily, då 36, för att frysa ner sina ägg. Idag, nästan fyra år senare, är hon mamma till en liten flicka.
 – Jag blev gravid på naturlig väg men är tacksam över äggen i frysen. De tog bort min stress för att kunna bli gravid innan det var för sent. 

Cecilia Hahne Hilgers

Hon ville ha barn, det ville inte han. I alla fall inte just då. Efter år av ”kanske”, ”vet inte” och parterapi hamnade Emily och hennes dåvarande pojkvän i en återvändsgränd. Samtidigt som ingen av dem ville göra slut var de heller inte villiga att offra sina drömmar för varandra.

– Mitt ex sa aldrig rakt ut nej till barn, han visste bara att han inte ville i det läget. Men det var ju egentligen ett nej, även om jag länge inte ville erkänna det, säger Emily.

Rädslan över att en dag vakna upp och plötsligt vara för gammal för att kunna bli gravid gick inte att komma över för Emily, så hon gjorde slut. Separationen var jobbig, men nödvändig.

– När det kom till kritan valde han sin frihet framför mig och jag valde möjligheten till barn framför honom, konstaterar Emily krasst.

Stress över att bli singel – tog kontakt med klinik

Redan dagen därpå tog hon kontakt med en klinik i Stockholm och frågade hur äggfrysning fungerade. Emily gick rakt på sak: ”Jag är en 36-årig kvinna som precis separerat och känner mig jättestressad över att bli singel nu, eftersom jag gärna vill ha barn. Samtidigt orkar jag inte känna pressen över att nästa kille som dyker upp måste fylla tomrummet efter mitt ex OCH vara en potentiell pappa. Kan ni hjälpa mig?!”

Det kunde de. Efter ett första möte med gynekologen var Emily euforisk. Alla värden såg bra ut, och om hon ville kunde hon påbörja hormonbehandlingen för att så småningom frysa ner sina ägg. Hon samlade alla känslor och tankar i en dagbok. Det blev en artikel – i amelia. Under rubriken ”Mina ägg kan inte vänta längre” berättade hon om separationen och resan mot vitrifikation, ett finare ord för äggfrys.

– Många kände igen sig i min situation, och sa ”Åh, vad skönt att någon säger det här”. Jag fick bara positiv respons, säger Emily.

 

Läs mer i serien MAMMA PÅ TRE OLIKA SÄTT: My fick sin lillasysters ägg – så funkar äggdonation 

Så går det till att frysa in sina ägg

Förberedelserna för själva ägguttagen börjar med att man tar hormonsprutor i 10–12 dagar för att sätta igång äggproduktionen. Sprutorna tar du själv i underhudsfettet på magen. Dosering och antal dagar för hormonbehandling är individuell och ordineras av läkaren. Efter ungefär en vecka är det dags för läkarbesök och vaginalt ultraljud för att se effekten av hormoninjektionerna på äggstockarna. När tillfället bedöms rätt tas själva ägglossningssprutan, och 36 timmar efter injektionen är det dags att plocka ut äggen.

Att frysa ner äggen ger kontrollen tillbaka till kvinnan och tar bort tanken på att det är mannen som bestämmer. Det känns jätteviktigt!

– Under själva ingreppet ligger du i en gynstol och får lokalbedövning. Sedan för de in en kanyl som dammsuger upp äggen. En sköterska står bredvid och ger smärtstillande när du behöver, säger Emily.

För henne blev det en känslosam och omtumlande upplevelse.

– Just alla tankar på varför jag faktiskt var där. För min del berodde det ju på att livet inte riktigt hade blivit som jag hoppades. Dessutom är du ganska skör när du ligger där naken med benen i luften. Men personalen var fantastisk och hjälpte mig verkligen.

EMILY

Ålder: 39.

Familj: Fästmannen Andreas, dottern Kerstin Sofia samt Andreas dotter Judith.

Bor: I Stockholm.

Gör: Är musiker och sjuksköterska.

Så fort äggen plockats ut förs de till laboratoriet. Där blir de nedfrusna på en halv sekund, med hjälp av flytande kväve, från en kroppstemperatur på 37 grader till minus 176 grader. Den snabba nedfrysningen är viktig för att det inte ska bildas iskristaller inne i äggcellerna som kan förstöra dem.

– Efteråt vilade jag i ett par timmar, och när läkaren tyckte att allt såg okej ut fick jag gå hem. Sedan hade jag mens-liknande smärtor i ett par dagar, säger Emily.

 

Läs också: Kämpade i fem år för att bli gravida – "sista gången brast det för mig" 

Emily fick 19 ägg i frysen

Hon gjorde om hela processen efter en månad. För att ha så stora chanser som möjligt till vitala ägg rekommenderar klinikerna 25 ägg i frysreserv. När Emilys ägg sköljdes av och gjordes redo för nedfrysning var det bara åtta som överlevde.

– Nästa gång fick de elva fungerande ägg. Då kände jag: ”Okej, nu har jag 19 i frysen, bra!”

Varje vitrifikation kostar runt 30 000 kronor. Sedan betalar man hyra för varje år äggen ligger nedfrysta, vilket är ett par tusenlappar om året.

– Det är klart att det kostar en del, men för mig var det absolut värt det. Direkt efteråt slappnade jag av, det tog helt bort min stressaspekt. Genom att plocka ut äggen gjorde jag mig själv tio år yngre, säger Emily som inte ångrat sig en sekund.

Att förlänga tidsaspekten för att kunna bli mamma var viktig. Men det innebar inte att Emily tyckte att ett liv utan barn var meningslöst.

– Jag ville bara inte att en man skulle diktera villkoren för mitt liv. Att vilja något, men bli förnekad det på grund av en man, det var det som var den stora grejen för mig.

Genom att plocka ut äggen gjorde jag mig själv tio år yngre

Plötsligt dök en kille ur bekantskapskretsen upp

Så gick tiden. Äggen låg tryggt i frysen och Emilys liv fortsatte som vanligt. Till en dag något år senare när Andreas, en kille i bekantskapskretsen, hörde av sig och undrade om hon inte ville dricka lite vin med honom.

– Andreas och jag har känt varandra i över 20 år och gick i samma klass på Musikhögskolan. Men jag var ganska tveksam och tänkte mest på hur det skulle bli om vi inte klickade och om det var värt det.

Till slut blev det ett ja. Och vin.

– Vi har varit ihop sedan dess, säger Emily och skrattar.

En fördel med den nya relationen var att Andreas kände till både hennes barnlängtan och äggen i frysen, han hade ju läst artikeln i amelia...!

– Hela den där diskussionen kunde vi skippa. Han ville bilda familj lika mycket som jag. Vi väntade i något år innan vi försökte bli gravida och tänkte att vi testar på vanlig väg först, och om det inte skulle funka är det ju bra att vi har äggen i frysen.

3,2 kilo kärlek kom i februari 2018

Den här gången behövde de inte öppna frysen. I februari 2018, på SÖS i Stockholm, kom så 3,2 kilo kärlek till världen. Och efter att ha tränat på sex syskonbarn fick Emily äntligen hålla sin egen bebis i famnen.

En liten flicka, Kerstin Sofia.

– Jag är djupt lycklig, fullkomligt förälskad och omtumlad! Och trött ... Ungefär så! säger hon om det nya livet som mamma.

Trots att Emily blev gravid utan att använda sina frysta ägg är ingreppet fortfarande något hon varmt rekommenderar.

– Om vi vill ha syskon i framtiden känns det skönt att veta att vi inte behöver lägga onödig tid på att försöka i flera år, om det inte går. Att vi har en buffert. I en perfekt värld, där alla hade pengarna, skulle jag säga: ”Frys dina ägg vid 30!” Och när du har gjort det, glöm bort det och lev livet som du vill, utan att stressa över om nästa kille är den potentiella pappan till ditt barn. Det är svårt nog att ha en relation ändå, säger Emily.

Jag är djupt lycklig, fullkomligt förälskad och omtumlad! Och trött ...

Emilys val att frysa in äggen har inspirerat andra

Hon tror att den inre dialogen många har när de träffar någon ny snarare stjälper än hjälper.

– Du ska inte nöja dig med mindre än du egentligen mår bra av bara för att du känner klockan ticka. Dessutom kan barnstress sabba en fin kärleksrelation, killen kanske är redo att diskutera barn om ett år, men inte direkt.

Hittills har hennes beslut inspirerat tre bekanta att frysa ner sina ägg och ännu fler har pratat om att pröva.

– Jag har många i min närhet som inte fått till det i sin relation och längtar efter barn, säger Emily.

– Att frysa ner äggen ger kontrollen tillbaka till kvinnan och tar bort tanken på att det är mannen som bestämmer. Det känns jätteviktigt!

Så går äggfrysning till 

Då kan du frysa ner äggen: Det finns inga generella regler, men rekommendationen i Sverige är att du ska vara från 18 år upp till 40.

Du anses lämplig som kandidat om: Ditt AMH-värde (ett hormon) ligger tillräckligt högt. Ett blod- prov visar om du har ett högt värde, vilket innebär en god äggreserv, eller ett lågt som tyder på att få ägg finns kvar. Sedan görs ett ultraljud för att se hur många äggblåsor som finns i äggstockarna. Om dina värden bedöms som tillräckligt höga för att ge ägguttaget en god chans går du vidare i behandlingen.

Så länge får de ligga i frysen: Du måste använda dina ägg för befruktning innan du fyller 45.

Så är chanserna att lyckas bli­ gravid: Ungefär lika stora som vid en IVF-behandling (provrörsbefruktning) med färska ägg.

Så mycket kostar det: Mellan 30 000 och 35 000 kronor per behandling. Då ingår utredning (läkarbesök, ultraljud och samtal med psykolog), hormonbehandling samt uttag och nedfrysning av ägg. Sedan betalar du runt 3 000 kronor/år i fryshyra.

Här kan du frysa dina ägg: Nordic IVF: Nordicivf.se, Stockholm IVF: Stockholmivf.se, Carl von Linné-kliniken: Linne.se, Livio fertilitetscentrum: Livio.se

Äggfrys som löneförmån: Företagen Apple och Facebook var först med att erbjuda kvinnliga anställda äggfrysning som en löneförmån. Numera erbjuder även ett flertal svenska företag detsamma.

 

Läs också: Laila Bagge: Högst två procents chans att bli gravid