Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mixmike / E+

”Emelie”, 34: Jag hittar fel hos alla män jag dejtar

Emelie längtar efter kärlek och familj och är trött på att alltid hitta fel hos killen efter en tids dejtande. Samtalscoachen Åsa Nyvall ger råd om hur Emelie kan göra för att sluta fly från det som eventuellt kan såra henne. 

Fråga: Jag är 34 år och längtar efter kärlek och familj. Men varje gång jag blir förälskad så dröjer det inte särskilt lång tid innan jag börjar hitta fel hos killen. Jag har haft längre förhållanden, det längsta i fem år, men då var jag inte kär. Jag börjar tröttna på det här ... Har du några råd till mig? /Emelie

Samtalscoachen svarar: ”Arbeta med dina rädslor och ta reda på hur du tryggt ska kunna stå kvar när det känns läskigt.”

Att du ganska snabbt börjar hitta fel hos din partner kan ha flera olika orsaker. Men jag tror att anledningen till att du hamnar där du är handlar om rädsla. När vi blir rädda agerar vi på olika sätt för att skydda oss från att bli sårade. Det kan ske antingen som en (relativt omedveten) strategi i val av vem vi börjar dejta eller som en (omedveten) reaktion när vi börjar tycka väldigt mycket om någon.

Här tror jag att du har använt dig av båda varianterna. I de längre relationerna, där du inte har varit kär, kan det vara så att du har valt en partner som känns trygg men som kanske inte har fått ditt hjärta att banka. På så vis har du gått in i en relation där du inte riskerar att bli sårad. Men som du märker brukar det vanligtvis inte hålla i längden eftersom du inte valt partner utifrån attraktion och kärlek, som innebär risker.

När känslorna fördjupas blir du rädd och börjar leta fel, så att du inte riskerar att bli sårad.

När man i stället, trots att känslorna finns där, börjar leta fel hos en partner kan det vara ett sätt att dra sig ur relationen för att skydda sig från att bli sårad.

För mig låter det som om du, när du träffar någon, antingen går in i en trygg men för dig ganska ointressant relation där du känner att du har lite av ett känslomässigt övertag. Eller så blir du riktigt förälskad i någon, och när känslorna fördjupas blir du rädd och börjar leta fel, så att du inte riskerar att bli sårad.

Vill du ställa en fråga om känslor eller relationer?

Åsa Nyvall är samtalscoach för enskilda och par, yoga- och meditationslärare och föreläsare. Hon svarar på dina frågor om känslor och relationer.

Du skulle behöva arbeta med dina rädslor och ta reda på hur du tryggt ska kunna stå kvar när det känns läskigt. Då skulle du inte behöva fly, som du gör idag. Det kan vara svårt att reda ut själv, eftersom detta beteende slår till utan att man förstår att det är vad som händer. Det kan vara bra att ta hjälp av en samtalsterapeut eller psykolog för att jobba vidare med dessa mekanismer, som kan ha med din anknytning som barn att göra. 

LÄS OCKSÅ: Vågar jag satsa på en 18 år äldre man?

LÄS OCKSÅ: Vågar vi satsa på kärleken en andra gång?