Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Efter otroheten – My, 28: "Jag kände mig sviken, dum och äcklad"

Han var otrogen, hon tog tillbaka honom. Då var han otrogen igen... My, 28, berättar om sveket hon kände efter att ha blivit bedragen av sin sambo. 

Emelie Svensson

Det började med en obehaglig magkänsla.

My Eliasson och hennes dåvarande pojkvän hade varit ett par i tre år, och det var något som inte stämde. Hon hade inga bevis för att han var otrogen, men misstanken fanns efter att hon sett att han sms:ade flörtigt med andra tjejer.

Han bortförklarade dock alltihop. Efter en tid tog relationen slut av andra skäl.

Några år senare fick de kontakt igen och då erkände han att han träffat andra under deras förhållande.

MY ELIASSON

• Ålder: 28.

• Familj: Sambo och barn.

• Bor: I Ödåkra utanför Helsingborg.

• Gör: Är föräldraledig.

My kände inte att otroheten hade någon betydelse längre, och de blev ett par på nytt. Ett halvår senare skrev de på ett gemensamt lägenhetskontrakt, men det var något som skavde.

– Han var väldigt hemlighetsfull när han använde sin telefon, jag fick absolut inte veta koden. Jag hade fått det tidigare, därför kändes det plötsligt märkligt.

My kunde inte släppa sin olustkänsla, så hon passade på att läsa hans meddelanden när han glömt att logga ut från sitt facebook-konto. Där hamnade hon i en konversation, i vilken hans kompis frågade hur det gick med deras relation.

– Han svarade: "Det går bra, men jag tror att hon börjar misstänka någonting", varpå personen skrev något i stil med "Du kan inte sitta på två stolar samtidigt" och han svarade: "Jag kan sitta på hur många jag vill."

Han förnekade allt, men det spelade ingen roll för jag visste ju att han ljög

My blev inte bara kränkt över sveket. Hon var också orolig över hur situationen skulle lösa sig praktiskt, i och med att de hade en gemensam bostad.

– Han förnekade allt, men det spelade ingen roll - jag visste ju att han ljög. Han blev arg och stängde av känslorna, säger My.

Det slutade med att han flyttade ut, och sedan dess har de inte pratat med varandra.

– Jag kände mig sviken, äcklad och dum. Dessutom hade jag fikat med tjejen ifråga, för att lära känna hans så kallade bästa vän. Det var fruktansvärt, säger My.

Idag önskar hon att hon hade lämnat sitt ex tidigare. Fem år har gått sedan de gick skilda vägar och idag lever My ett tryggt familjeliv med sambo och barn. Ärren från otroheten gör sig dock påminda ibland.

– Man känner sig så dum när en person har ljugit en rakt upp i ansiktet och man blint har trott på vad han säger, gång på gång. Det påverkar mig fortfarande. Tilliten till min nuvarande sambo kan svikta vid tillfällen när jag har sämre självförtroende än vanligt.

– Men jag vet att problemet ligger hos mig och att det är något jag måste jobba på.

 

Otrohet i siffror

25 procent av svenskarna har någon gång varit otrogen mot en tidigare partner och var tionde har varit otrogen mot sin nuvarande partner. Det visar en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro.

6 av 10 anser att det är otrohet att sexchatta och ungefär hälften tycker att närflirtar är otrohet, enligt en undersökning från RFSU (Kådiskollen 2016).

Kvinnor uppger att den främsta anledningen till deras otrohet är behov av bekräftelse (35 procent), medan varannan man uppger att orsaken till otroheten är kåthet.

Kvinnor har en striktare syn på vad som är otrohet. Dubbelt så många kvinnor som män anser att porrsurfning är otrohet (Kådiskollen 2016).

 

Läs också: Går det att förlåta otrohet? Psykologens 4 råd för att tackla situationen