Distansförhållande kan vara svårt. ”Jag vill ju vara tillsammans med honom JÄMT, inte bara var tredje eller fjärde månad när han lyckas få ledigt i några dagar” skriver en läsare.
Distansförhållande kan vara svårt. ”Jag vill ju vara tillsammans med honom JÄMT, inte bara var tredje eller fjärde månad när han lyckas få ledigt i några dagar” skriver en läsare. Foto: Shutterstock

”Distansförhållande med någon utomlands – är vår kärlek dödsdömd?”

Distansförhållande... kan det fungera? Och hur länge? Eller ska man ta sitt pick och pack och flytta till kärleken, trots att hen bor i ett annat land? Det undrar en läsare som blivit kär på en utlandsresa. Bengt hjälper oss att reda ut några av frågorna. 

Fråga: På en resa i vintras träffade jag en underbar man och vi blev störtkära. Problemet är att han bor i Singapore, och har ett kontrakt med sitt jobb på att han ska stanna i tre år till (han är från början engelsman). Vi ringer, skypar och försöker hålla den dagliga kontakten, men jag vill ju vara tillsammans med honom JÄMT, inte bara var tredje eller fjärde månad när han lyckas få ledigt i några dagar. Jag vill inte flytta dit, för då blir jag arbetslös medan han jobbar i princip dygnet runt. Är vår kärlek dödsdömd? Eller ska jag hålla ut? /Ensam hemma i Götet

 

Bengt svarar: Ta tjänstledigt och testa

Har DU någonsin skrivit under något kontrakt som tvingar dig att vara ”ensam hemma i Götet”? Såvitt jag förstår har ni stått i nära nog daglig kontakt i knappt ett år, och även träffats några gånger, efter den första resan när ni blev förälskade.

Att ni lyckats hålla relationen vid liv även under sådana kämpiga förhållanden ser jag som ett gott tecken. Kanske skulle du kunna utverka något slags tjänstledighet i ett par månader?

Om det tar slut mellan er får du väl åka hem till Götet

Om ingen av er varken kan eller vill vara utan ert jobb har ni inget annat val än att härda ut under de här tre åren. Men jag vill bara tillägga att ingen TVINGAR dig att gå arbetslös i Singapore. Det borde finnas massor av saker att ägna sig åt där - kurser och utbildningar av olika slag - så att du slipper sitta och trumma med fingrarna och vänta på att han ska komma hem från jobbet.

På det sättet gör du det bästa möjliga av din vistelse i Singapore. Då blir resan inte ett svart hål i ditt cv, utan tvärtom en merit inför ditt framtida jobbsökande.

Men vad gör jag om det tar slut mellan oss redan efter tre veckor? tänker du kanske. Ja, då får du antingen stanna kvar och fortsätta göra det du gör, eller åka hem till Götet. Det är givetvis en chanstagning. Men det är å andra sidan alla relationer.

LÄS OCKSÅ: Så får du ert distansförhållande att fungera - relationsexperten berättar