Foto: SDI Productions / E+

Dilemmat: ”Jag hatar att träffa min mans exfruar”

Han har tre exfruar och sju barn. Hon kan inte få barn – och känner sig utanför när den brokiga familjen träffas för att fira allas födelsedagar ihop. Tillåt dig att bli svartsjuk, tycker leg. psykolog AnnaCarin Magnusson. 

Fråga: När jag träffade min pojkvän som är tio år äldre visade det sig att han hade varit gift tre gånger. Han har sju barn i tre kullar. Men jag kan inte få barn så vi har inga gemensamma. Och det tycker han nog är skönt även om han aldrig har sagt det rakt ut. Han är kompis med alla exfruarna och vi ses ofta allihop när någon fyller år. Det är en stor brokig familj. Alla tycker att det verkar så härligt. Men jag känner mig totalt överflödig. Ingen ropar mamma och min pojkvän har knappt tid med mig för alla barnen i olika åldrar. Jag hatar att han jämt pussar sina ex på kinden. Jag orkar nästan inte träffa dem längre. Är jag bara barnslig? /Ickemamman

Psykologen svarar: Det är okej att vara svartsjuk

Du behöver dela din man med ganska många andra individer som på olika sätt också är viktiga för honom. Det är klart att det stundtals är jobbigt. Du blir också hela tiden påmind om vad du inte har och inte kan få. 

Det vore konstigt om det inte sved. Dina vänner påpekar att det verkar så härligt hos er med en harmonisk storfamilj à la Modern family. Du känner dig barnslig som inte bara njuter och trivs i situationen. 

Döm inte dig själv för att du känner dig utanför, eller känner sorg eller svartsjuka.

Jag tänker att det är här vi får börja: det vore bra om du slutade döma dig själv över hur du känner. Du behöver ge dig själv en snäll klapp på axeln och säga ”det är klart att det här känns jobbigt”. Döm inte dig själv för att du känner dig utanför, eller känner sorg eller svartsjuka. 

Jag tror att det är först när du tillåter de här känslorna som de kan klinga av och ge plats även för de känslor som du tycker att du ”borde” ha. För jag anar att du faktiskt också ser det man brukar prata om som den andra sidan av samma mynt. 

Att din man är en fin person som bryr sig om, och inte pratar skit om sina ex. Att du också ser fördelarna med att han redan har barn. Din pojkvän har valt att leva sitt liv med dig, så du är definitivt inte överflödig i hans liv.  Men om man inte tillåter sina jobbiga känslor utan är fullt upptagen med att försöka bekämpa dem blir det väldigt svårt för de positiva känslorna att ta plats. 

Så mitt råd till dig är att se både det som är bra och det som är dåligt i situationen, erkänna båda delarna och låt alla medföljande känslor vara tillåtna. Ibland kan man även välja bort situationer som blir extra utsatta. Kanske du kan träffa dina gamla vänner nästa gång det blir familjekalas? 

LÄS OCKSÅ: Okända symtomen på corona – som drabbar kvinnor