Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Shutterstock

”Det är så avtändande när min man gråter”

Signaturen ”Malin” berättar att hennes man har nära till känslorna och att han ibland gråter flera gånger i veckan, vilket hon har svårt att hantera. Samtidigt gillar hon hans mjuka sidor.

Författaren och relationsexperten Bengt Ohlsson delar med sig av sina råd.

amelia

Fråga: ”Min man och jag träffades för ett år sedan, vi blev blixtförälskade och gifte oss direkt. Han är 42 och jag 35. Nu har vi precis köpt ett radhus och flyttat ihop där med min son som vi har varannan vecka. 

Mina tidigare partners har varit mer typiskt manliga och därmed lite stela och trista, medan den här mannen är en mjukare typ.

Ända sedan vi träffades har han haft betydligt närmare till sina känslor än jag, vilket jag egentligen gillar. Mina tidigare partners har varit mer typiskt manliga och därmed lite stela och trista medan den här mannen är en mjukare typ. Ett problem är dock han gråter ofta, ibland flera gånger i veckan. Det kan vara av oro för att jag ska lämna honom, för att han är orolig över andra saker i livet och ibland för att han säger att han ”inte riktigt vet”. 

Jag har svårt att hantera det här, jag har ju ett litet barn som behöver min tröst ganska ofta… Hans gråtande är så osexigt också, det gör mig avtänd. Jag börjar tröttna på det, och i går sa jag ”Vad är det nu då?” när han var ledsen. Det gav mig dåligt samvete sen och gör väl knappast situationen bättre.

Har du något förslag på hur jag ska hantera hans känslor och kanske få honom att gråta lite mindre?”

/”Malin”

Bengt Ohlsson är författare och ger råd om relationer och livsfrågor, bland annat i amelia och i ”Allvarligt talat” på P1. Foto: Paulina Westerlind

Bengt Ohlsson svarar: Testa att avdramatisera gråten

Utifrån ditt brev är det svårt att veta om din man är sorgsen eller nedstämd i största allmänhet, eller om hans närhet till känslorna innebär att både glädje och sorg kan bubbla upp från ingenstans och försvinna lika snabbt. Du jämför honom med ditt barn, och det tyder på att du släpper allt du har för händer för att trösta honom. Men är det så akut? Vad skulle hända om du avdramatiserade hans gråtande en smula, och inte gjorde större grej av det än att han slagit tån i tröskeln? Eller förväntar han sig att du släpper allt du har för händer? Det här kan du gott fråga honom om. 

Kanske beror din irritation på att du tar på dig onödigt mycket ansvar för hur han mår.

Både din man och du kommer släpande på varsin helig ko – något som inte får ifrågasättas. Hans heliga ko är gråten. Men gråten kan, precis som alla andra känsloyttringar, vara ett uttryck för något starkt och genuint, och det kan också användas i kontrollerande och manipulativa syften. Din heliga ko är det som du finner ”osexigt” och avtändande. Men inte heller detta är entydigt, eller hugget i sten. 

Du har ju uppenbarligen, fram till ganska nyligen, tyckt att han varit både sexig och tändande. Kanske skulle ni båda må bra av att ta en dust med era heliga kor? Berätta för honom hur du känner. Att du irriterar dig på hans gråt betyder inte att du inte bryr dig om honom. Kanske beror din irritation på att du tar på dig onödigt mycket ansvar för hur han mår. En bra tumregel att bära med sig i livet är att hur mycket vi än försöker dölja våra känslor är ansträngningarna oftast förgäves. Våra närstående märker mer än vi tror, och i värsta fall misstolkar de oss. Bättre då att säga som det är, även om det kan bli rejält jobbigt. 

Vill du ställa en fråga till Bengt Ohlsson?

Bengt Ohlsson är författare, journalist, regissör och dramatiker. Han är pappa till tre barn. Bengt svarar på frågor om allt som får hjärtat att värka. Vill du också ställa en fråga till honom? Mejla: fraga.bengt@amelia.se

LÄS MER: ”Min man tjatar om att jag borde duscha oftare”
LÄS MER:
”Bonusbarnen har skärmar vid matbordet – hur ska jag stå ut?”