Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa amelia i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att träffa kärleken och dejta efter ett långt förhållande är inte helt lätt. Psykologen tipsar!
Att träffa kärleken och dejta efter ett långt förhållande är inte helt lätt. Psykologen tipsar!
Att träffa kärleken och dejta efter ett långt förhållande är inte helt lätt. Psykologen tipsar!
Att träffa kärleken och dejta efter ett långt förhållande är inte helt lätt. Psykologen tipsar! Foto: Martin Dimitrov / Getty Images

Dejta strategiskt – så ökar du chansen att träffa en partner

Moa, 32, är singel och vill träffa en ny partner men tycker det är svårt och jobbigt att dejta. amelias leg. psykolog AnnaCarin Magnusson tipsar om en bra strategi.

Fråga: Jag är 32 och blev för ett par år sedan singel efter ett långt förhållande. Mitt problem är att jag inte kan dejta. Tidigare har jag blivit ihop med personer jag lärt känna i andra sammanhang, så jag har aldrig behövt ge mig ut på någon dejtingsajt. De få gånger jag vågat mig iväg på en dejt med en okänd har jag betett mig som en idiot. Mumlat eller babblat för mycket, eller så har det blivit långa pinsamma tystnader. När jag märker hur knäppt jag beter mig blir jag ännu mer nervös, allt blir värre och så märker jag hur dejten snabbt vill avsluta. Sist jag provade fick jag panik och låtsades att jag hade glömt spisen på hemma för att kunna dra därifrån. Men jag vill inte bara gå här och hoppas på att någon ska dyka upp. Vad ska jag göra? /Moa

Psykologen: Du behöver träningsdejta

Att gå ut och dejta är ju känt för att vara superjobbigt, så du är i gott sällskap. Vad som är bra är att det låter som att du bestämt dig för att ändå göra det och vi får hoppas att coronaeländet snart minskar så man kan träffa mer folk. 

För jag håller mer dig, om du verkligen vill träffa en ny partner så behöver du vara lite aktiv och inte bara invänta slumpen. 

Det största skälet till att det är så jobbigt att gå på dejt är att man vet med sig att man ska bli bedömd - man ska träffa någon som ska utvärdera vad de tycker om en. Det leder till att vi tror att vi måste prestera. 

Vi måste inte bara göra oss så snygga vi kan utan vi ska också vara smarta, roliga, charmiga och så vidare. Inte konstigt man blir nervös då. 

Om du verkligen vill träffa en ny partner så behöver du vara lite aktiv och inte bara invänta slumpen.

Mitt tips är därför att du börjar med att träningsdejta. Det betyder att du väljer några personer som du verkligen inte tror att du är intresserad av, och bokar en dejt med dem. Tanken är att du på träningsdejten ska vara lite mindre nervös, eftersom det ändå inte är en person du tror att du kommer falla för. Utifrån det läget kan du träna på bra dejtingstrategier. 

När du är ute på dina träningsdejter, var uppmärksam på vad som händer när du använder strategierna. Vad som funkar för dig, helt enkelt. Efter ett antal dejter känner du dig troligtvis redo att gå på någon lite mer spännande dejt.

6 strategiska tips för nästa dejt

1. Du behöver inte vara den som bryter en tystnad, prova att istället le vänligt mot din dejt och invänta att hen säger något.

 

2. Tänk inte så mycket på att vara smart eller rolig, det räcker med att du visar intresse för din dejt. I stort sett alla människor älskar att få uppmärksamhet. Fokusera därför på den du dejtar, lyssna verkligen på vad hen säger och ta dig tid att svara ärligt på de frågor du får. Kom ihåg att ställa motsvarande frågor tillbaka.

 

3. Våga möta blicken hos den du träffar, gärna en kort stund under tystnad. Det är i blicken intimitet plötsligt uppstår.

 

4. Brukar du inte förbereda dig alls? Prova att läsa din dejts presentation på dejtingsajten extra noggrant. Plugga in den så att du vet lite om personens intressen.

 

5. Brukar du förbereda meningar att säga? Prova att inte göra det, risken är annars att du går och tänker på vad du ska säga istället för att vara uppmärksam på din dejt, vilket leder till att du säger ”rätt sak vid fel tillfälle”. Undantaget är en avslutningsfras. Den kan du faktiskt ha nytta av att träna in i förväg. 

 

6. Träna dig på att vara ärlig och avsluta dejten på ett vänligt sätt. Kanske med: ”Du verkar vara en så trevlig person men jag tror inte jag är intresserad av att dejta dig. Men det var kul att träffas och lycka till framöver”, eller: ”Jag har verkligen haft trevligt och skulle uppskatta att ses igen.” Välj förstås ord som känns naturliga för just dig. 

LÄS OCKSÅ: ”Hjälp, vi var lyckligt gifta... före corona”