Debatt: Låt kvinnor vara fria, glada och kåta!

Blir kvinnliga författare censurerade när de skriver om sex? Är en pojke som onanerar ”gullig”, medan en flicka är vulgär? Svaret är ja på alla frågor. Vi samlade fyra författare som vill göra uppror mot det.

Denise Rudberg, Katarina Wennstam, Mian Lodalen och Maria Sveland skriver alla öppet om sex i sina böcker utan att skämmas. De anser att kvinnor ska kunna få vara fria, glada och kåta utan att behöva be om ursäkt för det. I senaste numret (nr24) av amelia kan du läsa debatten i sin helhet.

Varför är sexfrågan så viktig? 

Maria: För att vår syn på sex är intimt relaterad till hela jämställdhetsfrågan. Det finns mycket politik i sex – som hur sexualiteten kommer in i våra liv och hur olika villkor män och kvinnor har sex på. 
Mian:
Jag tror att nycklarna till jämställdhet ligger i två saker: föräldraförsäkringen och sexualiteten. Så länge vi inte delar på föräldradagarna når vi inte jämställdhet. Och så länge män har ett sexuellt övertag, behåller de makten inom andra områden också.

Hur ser läget ut idag tycker ni? 

Mian: Det är fortfarande olika spelregler för kvinnor och män. Kvinnor har ännu inte full rätt att göra vad de vill med sina kroppar utan att stämplas. Män däremot får vara hur kåta som helst. 
Denise:
Ojämställdheten visar sig i små saker. Jag skrev en gång om en kvinnas önskemål på penisstorlek. Oj, vilka reaktioner jag fick! Kvinnor ska inte sätta normen för storleken, de ska vara tacksamma för vad de får. Män däremot kan snacka vitt och brett om vilken bröststorlek de föredrar. 

Katarina: Ja, trots att vi lever på 2010-talet finns det mycket kvar att göra. Kolla bara på det här med antalet partner. Undersökningar har visat att de flesta ljuger om hur många partner de har haft, medan män lägger till några för att det ska låta bättre, skarvar kvinnor neråt. Fina flickan-kravet lever ännu.

Delta i debatten här. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av amelia + hudvård från Emma S. för bara 199 kr. Köp nu!