Foto: iStock

Därför skiljer sig flest under sommaren – är ditt förhållande i riskzonen?

Juni, juli, augusti är lika med semester, sol och...skilsmässa. Det visar en undersökning som också klargör om ditt äktenskap ligger i riskzonen, eller om ni kommer att leva lyckliga i alla era dagar.

Om du är under 30 år, har en betalningsanmärkning eller bor i Gnesta, då gäller det att kämpa extra hårt för ditt äktenskap. Detta är nämligen de största riskfaktorerna för skilsmässa, visar en undersökning från Ratsit.

I undersökningen har Sveriges befolkning granskats under 2018 för att se hur många som skiljer sig, vilka som är de vanligaste orsakerna, var flest bor och i vilken ålder de är i.

Ungefär 40 % av Sveriges befolkning är gifta men under förra året, 2018, skiljde sig nästan 50 000 (!) av dessa personer. Enligt Statistiska centralbyrån hade de gett äktenskapet en chans i 11,3 år i snitt.

Läs mer: Håller ditt äktenskap på att gå i kras? Här kan du läsa psykologens råd för hur du överlever första tiden efter skilsmässan.

11,3 år. Så länge kämpar par i snitt innan de skiljer sig.

Anledningar till skilsmässa

Det visade sig att flest par skiljer sig under sommaren, tätt följt av december månad. Klarar vi svenskar helt enkelt inte av ledighet och semester ihop?

Ratsit listar några av faktorerna som leder till skilsmässa, enligt undersökningen:

Du löper absolut störst risk att skilja dig om du är ung, mellan 20-29 år gammal för att vara exakt.

Om du bor i Gnesta i Södermanland löper du nästan dubbelt så stor risk att skilja dig som genomsnittet i landet.

Störst risk är det för dig som är medelinkomsttagare, och alltså har en inkomst mellan 11 000 – 39 000 kr/mån.

Likaså blir risken större om någon av er har ett bolagsengagemang, alltså har ett eget företag, är VD eller sitter med i en styrelse. Hela 25 % av alla som skiljt sig under 2018 har antingen ena parten eller båda någon form av bolagsengagemang.

Pengar och ålder verkar vara två stora bidragande faktorer för skilsmässa, enligt undersökningen.

Ekonomi vanlig orsak

Du löper ännu större risk om någon av er i äktenskapet har en betalningsanmärkning.

6 % av alla i Sverige som har betalningsanmärkningar, men bland de som skiljt sig under 2018 är siffran över 13 %, alltså dubbelt så hög.

– Vi kan dra två slutsatser av detta. Antingen blir relationer där någon part eller båda parter har betalningsanmärkningar mer ansträngda och löper större risk att sluta i skilsmässa. Eller så leder ansträngda relationer och skilsmässor till att fler får betalningsanmärkningar, säger Anders Johansson, VD på Ratsit, i pressmeddelandet.

De som tjänar mycket pengar verkar däremot inte ha lika stora problem i äktenskapet. Vill du sitta säkert bör du alltså se till att tjäna över 39 000 kronor i månaden, eller helst över 56 200 kronor i månaden.

Där skiljer sig flest

Den åldersgruppen som procentuellt skiljer sig mest är unga mellan 20-29 år. Och de flesta bor i Borgholm. Mer än var tionde gifta par mellan 20-29 år i Borgholm skiljde sig nämligen under bara ett år.

Men det är inte bara unga som skiljer sig. 180 par som var över 80 år valde också att gå skilda vägar.

Absolut flest skiljer sig i Stockholms kommun, men där bor även flest gifta personer.

I Borgholm skiljer sig många unga.

Fler och fler skiljer sig

Att skilja sig har visat sig vara en större trend än att gifta sig, sorgligt nog. Det är nästan 2000 fler personer som skiljde sig förra året mot året innan, enligt Statistiska centralbyrån.

Och en miljon av de som varit gifta sedan innan valde att inte gifta sig igen. Men de som valde att tro på kärleken och gifta sig var i snitt 36 år gamla män och 34-åriga kvinnor.

Här kan du läsa och peppas av andra som skilde sig - och kom starkare ur det:

Anitha Schulman om skilsmässan: ”Det var som ett krig hemma”

Pernilla Wahlgren om tuffa skilsmässan: “Nu förstår jag hur dåligt jag mådde”

Marika, 35: ”Dejting- & sexlivet blomstrade efter skilsmässan”

Angelica Lagergren om skilsmässan: ”Jag fick åka till psykakuten”

Aktuellt just nu